nazad na vrh

Kancelarija za Milanski edikt utvrđuje kako se tačno zove papa koga planira da ne pozove na proslavu

Kacelariji veoma važno da utvrde tačno ime pape koga ne planiraju da pozovu na proslavu

NIŠ, 19. mart 2013, (Njuz) – Kancelarija za Milanski edikt saopštila je da radi na utvrđivanju kako se tačno zove novi papa koga planira da ne pozove na proslavu 17 vekova od kada je car Konstantin Veliki doneo akt kojim je hrišćanstvo postalo ravnopravna vera i kojim je prestao progon hrišćana.

Član organizacionog odbora proslave Milanskog edikta i ministar kulture Bratislav Petković kaže da će u cilju utvrđivanja tačnog imena novog pape biti organizovani brojni okrugli stolovi i seminari.

– Još od one večeri kada se nad Sikstinskom kapelom zaviorio beli dim nastali su problemi. Franja ili Franjo, kako ga pojedini kod nas zovu, je u duhu hrvatskog jezika, Francisko je italijanski, a Francis engleski. Da ne spominjemo i to da ne znamo da li treba da uz bilo koje od ovih imena stavimo “prvi” ili se ono podrazumeva. Mi ovo moramo da rešimo i da čuvamo srpski jezik od kroatizama i germanizama. Uz sve to, ako želimo da zauzmemo zvaničan stav o planiranju da ne pozovemo papu na proslavu, moramo znati kako se tačno zove taj koga planiramo da ne pozovemo – objasnio je Petković.

Ministar kulture je rekao da je zbog ove neplanirane aktivnosti Vlada Srbije odobrila dodatna sredstva u visini od 9,5 miliona dinara iz budžetske rezerve.

Naš najpoznatiji lingvista Ivan Klajn, za kojeg nezvanično saznajemo da će biti na čelu radne grupe za utvrđivanje tačnog imena pape, nije želeo da govori na ovu temu.

– Mogu vam samo reći da od prošle srede radim na ovome i dok ne donesem konačan zaključak neću se oglašavati po ovom pitanju – kratko nam je rekao Ivan Klajn.

Bane Grković

 1. Šta sad Ivan Klajn ili Gorčin Stojanović.
  Duško Dugouško je lepo objasnio pre mnogo godina, Njofra i tačka!

 2. !?!?!?!?!?!?!?!? Vi Srbi zaista nemate pametnijeg posla nego se bavit pizdarijama i revat o velikoj srbiji dok vam se cili svit smije.

  • Prijatelju, ovo su vesti u ogledalu. Ovde se takođe ismejava ono zbog čega nam se “cili svit smije”, tj nivo obrazovanosti i pismenosti naših novinara i javnog mnjenja. Kako stvari stoje po tom pitanju, presrećan sam što ga nisu transkribovali kao Njofra

  • Zacudjeni: kome se “cili svit” smeje? Nisi ti “zacudjen”, ti si veoma jadan…… A sto si “zaluta” ovde, to se ne zna… Ali tamo gde si, sigurno ce ti biti bolje, zato manje skitaj…!

  • Kao prvo, nisam ja ovdje nista vidjela o “velikoj srbiji”.
   Kao drugo, jesi dobro ti? Jel’ znas gdje si?
   Kao trece, cak i da je ovo istina, Hrvati se ne bi smjeli oglasavati, sa svojim artificijalnim reformama o ocuvanju jezika i slicnim sranjima.
   Kao sto kod nas u Bosni kazu, pometi prvo pred svojim vratima, pa onda gledaj u tudje dvoriste.

 3. da pojednostavimo: Fraki Papic !

 4. Ne znam kako se zove novi papa, ali cujem da mu se govno zove Sveta Stolica.

  • Zacudjeni,
   pape ti izvini, ali ovo gore skinuh sa sajta iz vaseg svita.
   Po-papi Franku, ili kako se vec zove, ne bi trebalo da se medjusobno vredjamo

 5. srbi,bili ste i ostali glup narod,kog boli uvo hoćete li vi zvati papu Franju na neku tamo proslavu.Papa je svjetski poznata i utjecajna osoba a vi ste nebitni.

 6. bitno da njegovo ime kosta 9,5 miliona dinara!!!

 7. Ivan definitivno to ima da odradi kako treba, a to ko čemu “reva” što je reko ovaj gore “Iščudjeni” nije ni za pričat , komentar mu sam daje i odgovor :P (pravoveran i hrišćanski )

 8. Traće pare.Papa se zove prstom.
  Po Muji-vabi.

 9. Franco = Ranko! (sr)

 10. Italijani me zovu Francesco, ne Francisco. punto!!!

 11. Само 9,5 милиона динара?! Молим министра културе да не штеди на овако битним стварима! Мислим, само округли столови?! Овако нешто не сме да прође без неке озбиљне позоришне представе, са величанственом режијом, сценографијом, видео дизајном…и одабраном публиком… :P

 12. Franjo/Franja = idiotizam prevodilaca.

  Ako je to pravilno, neka onda prevedu princa Rima kao Franja Totti. Glupi jezički puritanci.

 13. Papa Filaret I !!!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix