nazad na vrh

Oblak zaprške iz Guče ide ka severu Evrope, ekolozi u panici

Mesto na kojem je započelo formiranje oblaka / FOTO: Kurir

ŠIROM EVROPE, 11. avgust 2011, (Njuz) – Oblak zaprške i roštilja koji se formirao pre dva dana iznad zapadne Srbije, prešao je danas Češku i Poljsku i uputio se ka Skandinavskom poluostrvu, javljaju izveštači.

Organizacije za zaštitu životne sredine širom sveta upozoravaju da bi ovaj oblak mogao da izazove ekološku katastrofu koja može imati nesagledive posledice. Ukoliko bude došao do Severnog pola, naučnici predviđaju da oblak zaprške može izazvati dodatno otopljavanje leda sa polova kao i ugrožavanje životinjskih vrsta na Arktiku.

– Prošlogodišnji oblak pečenja i roštilja iz Guče izazvao je podizanje nivoa mora na Zemlji za 38 cm, kao i  pomeranje kontinentalne klime za 2,4 stepena od Ekvatora – rekao je profesor Andrej Port sa instituta za ekologiju u Bostonu – Ove godine kobni oblak zaprške iz Dragačeva mogao bi da uzrokuje otapanje gigantskog glečera C-42 na Grenlandu, nakon čega bi se formirao cunami talas koji bi ugrozio živote stanovnika Velike Britanije, Islanda, kao i primorskih gradova SAD-a – upozorava profesor Port, koji napominje da bi još dva festivala u Guči mogli trajno da potope Veneciju.

Naučnici ukazuju da je hemijski sastav oblaka ekstremno opasan, a neki od toksičnih sastojaka su i Aleva-Paprika-Penta-Oksid, Svinjska-Mono-Bazalna-Masna-Kiselina, kao i Jagnjijum-Kupus-Peroksid koji je posebno opasan za astmatičare i novorođenčad.

Iznad zapadne Srbije već godinama je otvorena ogromna ozonska rupa, a naučnici već govore da se ovde radi o specifičnoj vrsti efekta staklene bašte koji su nazvali “efekat velikog šatora”.

Istok Pavlović