nazad na vrh

Sve više dece se igra roditelja i nastavnika

Deca se u poslednje vreme sve manje igraju radikala i naprednjaka

SREMSKA KAMENICA, 3. septembar 2016, (Njuz) – Među decom predškolskog uzrasta primećen je trend sve češćeg igranja roditelja i nastavnika, pokazuju najnovija istraživanja Instituta za igru i igrice iz Sremske Kamenice.

– Deca se podele u dve grupe, nastavnike i roditelje, gde jedna grupa treba da ocenjuje drugu. Često se desi da ne mogu da se dogovore ko koga tu treba da ocenjuje pa se zato ponekad i potuku, ali to je sve normalno jer deca samo imitiraju odrasle – kaže Mirjana Vesković, vaspitačica u obdaništu “Dr Srđan Verbić“ na Novom Beogradu, koja je učestvovala u istraživanju.

– Čak smo sproveli i čuveni Miligramov eksperiment gde je jedna grupa dece, koja je uzela ulogu roditelja, puštala elektrošokove drugoj grupi dece koja je izigravala nastavnike, ma koliko da su ih ovi preklinjali da stanu. Pokazalo se da u ovoj igri deca nemaju meru i da su išla čak i do 220 volti, ne znajući da je struja bila lažna – otkrila je ona.

Naš poznati psiholog Žarko Trebješanin objašnjava kako je promena trenda igranja među decom normalna pojava.

– U posleratnim vremenima deca su se igrala partizana i Nemaca. Devedesetih se prešlo na igranje Srba i Hrvata, potom Bosanaca, Srba i Hrvata, da bi se jedna manja grupa igrala Bosanaca i Bošnjaka. Potom je došlo vreme kada su se deca delila na demokrate i socijaliste, da bi se od nedavno igrala radikala i naprednjaka. Novi trend je da se deca igraju roditelja i nastavnika i to je potpuno normalan oportunitet dve, i u životu, sukobljene strane. Jedino ako deca, oponašajući roditelje i nastavnike, postanu agresivna, možemo očekivati da će se buduće generacije dece igrati sadašnje dece i dece – objasnio je Trebješanin.

Iz Ministarstva prosvete apeluju na roditelje i nastavnike da se ugledaju na decu i da svoje međusobne probleme rešavaju tučom, otimanjem igračaka ili igrajući arjačkinje-barjačkinje, a ne da takve stvari stalno prepuštaju njima iz ministarstva.

Miroslav Vujović

Tagovi: , , ,