nazad na vrh

Svi kupci kompjutera dobijaju po jedan dan zatvora jer se neki kompjuteri koriste i za kriminal

Sa bilo kog od ovih kompjutera mogla bi da se obavlja kriminalna delatnost!

BEOGRAD, 14. decembar 2011, (Njuz) – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podiglo je danas optužnicu u kojoj se traži da svi kupci kompjutera odleže po jedan dan u zatvoru jer se neki kompjuteri koriste i za kriminalne aktivnosti.

U zatvor bi trebalo da idu svi punoletni građani koji kupe kompjuter, noutbuk ili netbuk, a kazna će biti primenjena retroaktivno i na one koji su to učinili u protekle dve godine. Kaznu za maloletnike moraće da odleže njihovi roditelji ili staratelji, tako da će pojedini građani morati u zatvoru da provedu i više dana.

U Odeljenju, kao i Tužilaštvu, kažu da je ova odluka u potpunosti u skladu sa zakonom.

– Zna se da kompjuteri, kao i notubukovi i netbukovi, služe i za razne kriminalne aktivnosti, a ne za ukras u domu. Kazna je zato uvedena, a IT uvoznici dižu medijsku buku pošto nekima od njih poštovanje zakona očigledno i ne ide naruku – kaže Aleksandar Jovanović, portparol Odeljenja.

On dodaje da će građanima koji su u protekle dve godine kupili kompjuter biti na kućnu adresu blagovremeno biti poslati pozivi za odsluženje kazne, a da će oni koji tek kupuju kompjutere o svim detaljima biti obavešteni prilikom same kupovine.

– Uz svaki kupljeni kompjuter biće deljeni vaučeri sa podacima o lokaciji smeštaja, datumu kada kupac treba da se javi na odsluženje kazne i kuponom za jedan obrok – rekao je Jovanović za Njuz.

Jedan od problema mogli bi, kako saznajemo, da budu smeštajni kapaciteti za, kako kažu neke procene, više od 4,4 miliona ljudi, ali u Odeljenju planiraju da kazne realizuju postepeno tokom narednih nekoliko godina. Jovanović, međutim, kaže da je to preuranjena i verovatno neprecizna procena.

– Ja gledam jediničnu cenu i ona nije visoka, druga je stvar što građani često kupuju i po više kompjutera. Mi za to nismo krivi, a potencijalni kriminal jednostavno mora da se kazni – zaključio je Jovanović.

Nenad Milosavljević

Igor Popov

REKLAMA: Ako planirate da kupujete kompjuter, poručite i knjigu “Ovo nam možda nije trebalo“, brže će vam proći dan u zatvoru