nazad na vrh

Zbog rupe u zakonu prodaja pojedinih opojnih droga u Srbiji predstavlja krivično delo

Zbog stravičnog propusta, trgovina heroinom još uvek krivično delo

BEOGRAD, 3. septembar 2012, (Njuz) – Neusklađenost Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama iz decembra 2010. sa Krivičnim zakonom iz 2009. dovela je do toga da se u Srbiji prodaja nekih opojnih droga još uvek tretira tretira kao krivično delo.

Zbog ove pravne praznine, nastale propustom Ministarstva zdravlja i poslanika, u našoj zemlji jedino je legalna trgovina ekstazijem, amfetaminima i metamfetaminima, dok na primer, trgovina kokainom ili heroinom povlači sa sobom krivičnu odgovornost.

Darko Mićić Zmija, poznati diler i predsednik udruženja prodavaca opojnih droga “Belo“, smatra da bi država morala da zauzme jasan stav po ovom pitanju.

– Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama razdvojio je opojne droge od psihotropnih supstanci, u koje spadaju ekstazi, amfetamin i metamfetamin, iako po međunarodnim konvencijama one takođe spadaju u opijate. Ova rupa u zakonu praktično je dovela do pravnog tumačenja da je trgovina opojnim drogama kažnjiva – objašnjava Zmija.

– Zbog ovog propusta zakonodavca sudije koje kruto tumače propise mogu da osude na zatvrorsku kaznu svakog ko se, recimo, bavi prodajom heroina, dok je prodaja ekstazija potpuno legalna. Smatramo da to nije u redu i da svi treba da imamo jednake tržišne uslove – ističe ovaj diler.

– Država na ovaj način štiti i favorizuje sintetičke droge, koje su kao i sve veštačko daleko štetnije od naših proizvoda, gušeći pri tom domaće trgovce, i usmerava sve uživaoce opijata da se okrenu kupovini u inostranstvu. Nas zakon sprečava da legalno dilujemo i praktično nas gura u kriminal a mi samo želimo pošteno da radimo svoj posao – napominje diler droge Darko Mićić Zmija.

Soko Sokolović

Inspiracija: Prodaja sintetičkih droga nije krivično delo

 1. glupi su tekstovi u kojima se samo izmeni smisao..

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 2. hahah ‘objasnjava Zmija’ placem :D

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 3. i ovako murija valja gudru tako da je sve legalno sa i bez rupe

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 4. u zakonu rupa a i u zivotu ko god uzima bilo sta od navedenog iskopao je sebi rupu…sve rupa do rupe…spasavajte bolje dok jos nije kasno dupe….

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Предлажем да домаћи произвођачи и трговци дрогом мало дигну медијску буку, а да се позову на дискриминацију – јер то данас најбоље пали!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Sta li sam ja to dilovao pa sam u zatvoru? A mozda sam nevin. Moracu da citam zakone za sledeci put.

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Guraju ljude u sivu ekonomiju

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Ja ne znam sta Biljana Srbljanovic misli o ovome, treba da se cuje glas i potrosaca, a ne samo proizvodjaca i nakupaca.

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Gosn/Čika/Dajdža/Striček Uredništvo, je li ovo eufemizirana najava da će Čedomir postati premijer?!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 10. kako bi poljoprivrednici lepo živeli u ovoj zemlji samo da je malo više osećaja za pravdu……

  PRAVDA ZA POLJOPRIVREDU!
  DOLE HEMIJA I GMO!

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix