nazad na vrh

Notari će overavati dozvole za udvaranje

Notari će budno pratiti kako se veza odvija

CELA SRBIJA, 1. jun 2017, (Njuz) – Zakon kojim se pooštravaju kazne za seksualno uznemiravanje donosi razne novine, a najvažnija je da će se dozvole za udvaranje ubuduće vaditi i overavati kod notara. Ovakvim rešenjem država želi da ubrza sve procedure i otkloni nedoumice sa kojima se mogu sresti potencijalni udvarači.

– Sve nadležne službe su spremne za sprovođenje novog zakona kojim ćemo obezbediti da udvaranje bude pristojno, lišeno dvosmislenih fraza koje mogu ugroziti nečije dostojanstvo – objašnjava Ranko Puzigaća iz ministarstva pravosuđa – Notarska služba će izdavati dozvole za udvaranje kako bi omogućili da ono teče po određenim standardima koji garantuju da će biti zadovoljene obe strane. Procedure su vrlo proste, dovoljno je posetiti notara sa podacima osobe koja vam se dopada, obrazložiti svoj zahtev, objasniti na koji način želite da joj priđete, planove za prvih nekoliko izlazaka i notar će vam izdati dozvolu. Prilikom prvog kontakta morate pokazati dozvolu i zatim možete slobodno početi sa udvaranjem – objašnjava Puzigaća.

Država će ovakvim rešenjem dobiti jasnu sliku o vezama između njenih građana i moći da interveniše čim primeti odstupanje od propisanih normi. Dozvola se mora periodično obnavljati prilikom prelaska u svaku narednu fazu veze i intimnosti.

– Da bi sprečili neprijatne situacije notari će budno pratiti kako se veza odvija i izdavati odobrenje za prelazak u novu fazu. To znači da ako npr. želite da poljubite osobu koja vam se dopada morate detaljno objasniti istoriju udvaranja i notar će u, skladu sa svojim ovlašćenjima, proceniti da li ste ispunili zakonske uslove za ovaj korak. Posle nekog vremena, kad notar utvrdi da poštujete sve standarde on se povlači i dozvolu obnavljate samo jednom godišnje jer država ne želi da se meša u intimu svojih građana – ističe Puzigaća.

Notari će, po ovom zakonu, određivati i kaznene poene, evidentirati ih i oduzimati dozvolu ukoliko primete kršenje zakonskih pravila udvaranja. Građani koji, na ovaj, način ostanu bez dozvole moći će da je dobiju nazad tek pošto prođu obuku i polože testove koji se sastoje iz teorijskog i praktičnog dela i tako pokažu da su savladali sva pravila udvaranja.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
 1. Imam par pitanja:
  – Sta ako mi se svidja Notarica…ko izdaje dozvolu?
  -Ko izdaje dozvolu politicarima za silovanje nasih mozgova?
  -Da li ovaj zakon vazi i za svestenike-pedofile?

 2. Zakon pod hitno mora da se dopuni. Ne može se dozvola za udvaranje izdavati bez pristanka obe strane. Možda ja ne želim da mi se neka devojka ili žena udvara, ali ona je dobila dozvolu od notara i sad ja nemam načina da je sprečim u neželjenom udvaranju. Mogu samo da tužim redovnom sudu sa zahtevom da joj se ukine dozvola. Svi znamo da to tako može da potraje i nekoliko godina. Predlažem da notar nikako ne može da izda dozvolu za udvaranje bez pristanka obe strane, a ako to učini da mu se oduzme licenca.
  Treba sprečiti bilo kakvu nekontrolisanu i nedozvoljenu komunikaciju.

 3. ovo nema više ni u amazonskim plemenima kakvi degenerici izmišljaju zakone svaka im čast pa taj ko je izmislio ovo u svakoj normalnoj zemlji bi bio odmah strpan u ludnicu na lečenje

 4. A sta je sa dozvolom za varanje?

  • To se automacki dobija u katastru ako se utvrdi patolosko laganje.

  • Ona je sastavni deo dozvole za udvaranje(ud+varanje), ali nemam dozvolu za detaljnije pojašnjenje pojmova u zagradi, pa bi to mogao možda da objasnim sa nekog manje pristojnog mesta .

 5. Kakva budalastina…i kad se nekome udvaras dobijes prdekanu 3 g.a ako silujes opet isto???Aloooo bre…Nije problem ako je to novina(mada cisto sumnjam) ali onda i krivicni zakon konacno treba da se poostri za sve manijake,silovatelje i kriminalce pa tek onda da se prica o ovome.

 6. Normalnim(stranačko neopredeljenim) ljudima ovde je inače uskraćeno pravo na rad i dostojanstven život e sad su još ostale emocije.Napredni građani imaju politički imunitet i pravo da ne poštuju zakon.Ako ipak treba da nabave dozvole pa nabaviće tuce i to blanko da im služe za mobing,proganjanje,uznemiravanje,vređanje…Sve po zakonu.

 7. Citam i mislim da je ovo neslana sala, a onda zakljucim da nije.Zakonodavac nam ispira i ovo malo mozga sto imamo, Muskarca koga je proglasio jedinim nasilnikom, sateruje u misiju rupu, iz koje on i sada jedva viri, daje za pravo notarima, da ocenjuju emocionalni i mentalni profil udvaraca, pa mu biva kao strucno lice, daju dozvolu.. A kakva budaletina moze biti notar, nije tesko pretpostaviti, posto su nikli niotkuda i iskljucivo da cerece i otimaju za usluge koje smo do sada sa znatno manjim tarifama, imali na satkterima nadleznih ustanova.
  Elem, ima li kraja budalastinama i ko ih snuje, Bogu dug platio.

 8. Da li ste vi svi pijani ??

 9. Dozvole za udvaranje? Samo poremecen um je mogao smisliti ovako nesto. Zasto ne postoje dozvole za – imati dete? To je mnogo vaznije jer vidimo koliko ljudi ima decu a nisu sposobni za roditeljstvo.

 10. jel ovo neka zajebancija??? pa sta je sledeće???

 11. Hajde kazite mi da se autor clanka sali, jer ko normalan da misli da je ovo ozbiljno.

 12. Надам се да је ово само сатира у супротном ово је као са робовима. Значи постали смо робови.

 13. Ja kupio luxusan avtomobil,da ne gazim curke…same uskacu na suvozacevo sediste…!!??A za notare bice posla,kao i za upravnike zgrada u kojima stanuju otkupljeni gradjani…Jedva cekam javnu raspravu o mnogim zakonima!!Kao 1941.,kada je pocela javna rasprava u Srbiji…

 14. Koliko je ovo bolesno,uzmes dozvolu od notara izvedes devojku na veceru skontate se i zavrsite u krevetu,pocnete da se ljubite lagano da se skidate i taman kad treba da vodite ljubav,shvatis da nemas dozvolu za prelazak u naredno fazu tj. vodjenje ljubavi,moras opet kod notara po dozvolu,koja ironija,strasno. Sve su resili u drzavi samo je jos ovo ostalo…bolje neka donesu zakone da se ubrzaju sudski procesi za otmice silovanja kradje ubistva a ne da se vuku po 5-6-7 god

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix