njuz-autor

AUTOR: Bane Grkovic

30. nov. 2013

Vlada Srbije smanjuje PDV na krede, table i računaljke

Uskoro možda i oslobađanje računaljki od poreza

BEOGRAD, 30. novembar 2013, (Njuz) – Vlada Srbije predložila je da od 1. januara 2014. godine bude niža stope poreza na dodatu vrednost (PDV) na krede, table i računaljke. Kako se navodi u Predlogu izmena Zakona o PDV, koji je dostavljen Skupštini Srbije, poreska stopa na ove proizvode biće smanjena sa 20 na 8 odsto.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da se Vlada Srbije na ovaj potez odlučila uprkos teškoj situaciji i potrebama za oštrim rezovima u svim sferama društva.

– Jednoglasno smo doneli ovu odluku i za nju imamo i podršku prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića. Na smanjeni priliv u budžet od prodaje kreda, tabli i računaljki ćemo u stvari gledati kako na investiciju u obrazovanje, investiciju u budućnost jer svi znamo da je znanje naše dece nešto najvrednije što možemo da imamo – rekao je ministar Krstić.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da će ova odluka u mnogome doprineti obrazovnom sistemu Srbije, ali ni da škole sa svoje strane neće zaboraviti na ovaj potez Vlade Srbije.

– Škole će, uz podršku ministarstva, izraditi svoje planove štednje krede na časovima. Recimo, na časovima srpskog jezika ili matematike se više piše, pa će biti dozvoljena veća potrošnja krede, dok recimo časovi geografije ili istorije gotovo da uopšte i nemaju potrebu za kredom – objasnio je Jovanović.

On je dodao da će ova mera imati za cilj smanjenje potrošnje krede, a samim tim i manju potrebu za njenom nabavkom, a samim tim sve to će dovesti i do ušteda u budžetu ministarstva prosvete.

– Imamo i obećanje ministra Krstića da je moguće i potpuno oslobađanje krede, tabli i računaljki od PDV, ako ovaj plan štednje krede da rezultati – rekao je ministar prosvete.

Bane Grković

Inspiracija: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=11&dd=28&nav_id=783021

 1. Tagore kaže:

  Kineska računaljka – to znam!

  Zbog ”mačije sječke” koje mjaukanjem traju tokom zime do kraja februara, ministarka energetike je uputila poziv EPS-u da se, zbog velikih gužvi, u svim elektrodistribucijama u Srbiji omogući hitno isključivanje struje kako bi građani mogli blagovremeno da izvrše svoje obaveze i sklope ugovore o nabavi bogomoljskih svećica od prirodnog parafina u bajčetinskoj crkvi Svetog Dimitrija za svetlo i školovanje naprednjačke dece.

  Naučni znalac srpske budućnosti je obavestio napuštene domaće ljubimce da će ova zima potrajati samo 72 dana – ”kada se očekuje temperatura od šest stepeni Celzijusa ispod nule”:
  http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/423598/Ove-zime-72-dana-bice-ispod-nule

  Ja, domaći azilant i izbeglica iz rudnika Zlatistana, svake godine živim na -23 Celzijusa od nasleđa emiratskih šeika i od PET MILIJARDI novih kredita pre bankrota.

 2. Nesa kaže:

  Ipak bi trebalo da se smanji porez na nozeve i bejzbol palice.Za skolu uvek moras biti spreman,tako su me ucili.

  1. Tagore kaže:

   SrBski PDV na bajonet ili kama među zubima?

 3. Tagore kaže:

  Yale University ( http://www.yale.edu/ ) je odlučio da američku decu šalje srpskim hirurzima za svaku besplatnu operaciju mozga.

  Za srpska klinična dejstva ”Yale University” predlaže da svaki američki bolesnik na intenzivnom lečenju u Srbiji za računanje poreza na kineskoj računaljci ostavi sve privatne brojeve telefona, kao i pojačano periodično zvrcalo lekovite post-operativne sale.

  Lekovita dejstva srpskih zvcala na i-Phone 5S dan i noć (24/24h) intenzivnije leče srpske doktore od ludila, a ”open.telekom.rs” i ”telenor” poštuju i privatnost mira uspešno operisanih bolesnika u posmrtnom sanduku.

 4. Tagore kaže:

  Berck-sur-Mer (Pas-de-Calais) Atlantique/France/Boulogne-sur-Mer (nord) | Mercredi, 20 novembre 2013 – le temps sans importance | Mlada Senegalka (36) šeta jednogodišnju plavooku devojčicu u toploj crnoj odeći po severnom pesku plaže i baca ga u hladnoj vodi Atlantika. Jutros je priznala da je udavljeno dete bilo njeno:
  http://www.20min.ch/diashow/85828/85828-jk8KN5adEGc4ZOiTupPaFA.jpg

  Da ti srce zarumeni…, od sveta što nas sledi i što nas prethodi…
  (Ni moje guske nisu volele noćnu temperaturu (-4C), pratile su me do podruma, pa tek tada su srećne bile, dok su mlade kokice došle da mi se uspavaju na kolena.)

  Tamo daleko se priča da je na trpezi za ”Thanksgiving Day” Borek Obmana pomilovao dve pečene ćurke.

 5. gradjanin kaže:

  Od 1. januara PDV treba smanjiti i za papir na kome će se štampati glasački listići za nove izbore.

 6. Ja sam kaže:

  Nasadecasusesamapobrinuladasmanjeupotrebukredatimestonekoristevelikaslovaznakeinterpunkcijeipomocneoznakezaslova.
  Pogledajtesamonjihovesmsporuke.Strasno!!!

 7. Tagore kaže:

  Prevod: (Nasadecasusesamapobrinuladasmanjeupotrebukredatimestonekoristevelikaslovaznakeinterpunkcijeipomocneoznakezaslova.
  Pogledajtesamonjihovesmsporuke.Strasno!!!)

  Naši očevi su se sami pobrinuli da smanje višak spermatozoida u mozgu bodljikavih žica…, itd…, i svi su se obogatili u Hondurasu i u ulici Ljutice Bogdana…

  1. Ja sam kaže:

   Ta, gore, dole, ali to je to.
   Pozdrav posle duze vremena.

 8. pantic kaže:

  A zamislite tek kada se umreže dve table kanapom, pa ono što pišeš na jednoj tabli vidiš i na drugoj. Odmah ušteda od jednog profesora manje.
  ili kada umrežimo ove računaljke (koliko je meni poznato razlika izmedju računara i računaljke je u nekoliko slova) pa naš ET (Extraterrestrial) sektor procveta.
  Jednom rečiju muda(r) potez Vlade

 9. Milija Krckobabić kaže:

  Štednju će pomoći i PRUPS, tako što će na tržište izneti svoje zalihe krede iz doba krede i stublića iz doba jure, po znatno nižim cenama od postojećih… :P

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.