nazad na vrh

Klajn: Ubedili ste me, izjednačićemo je l’ i jer

Klajn rekao da ne može više da sluša ljude koji mešaju je l' i jer

BEOGRAD, 19. maj 2012. (Njuz) – Poznati srpski lingvista Ivan Klajn, na narednom Kongresu filologa Srbije koji organizuje Matica srpska, predložiće da se “je l'” i “jer” izjednače, jer kako kaže, “ne može više da sluša ljude koji ne umeju pravilno da ih upotrebljavaju”.

– Rešio sam da popustim i pristanem da neke nepravilnosti postanu deo norme standardnog srpskog jezika. Zaista ne mogu više da čitam i slušam kako ljudi pogrešno koriste reči – rekao je Klajn novinaru Njuza, koji ga je upitao “Jer planirate da uvedete neke izmene u srpskom jeziku?”

Profesor Klajn dodao je kako će se na Kongresu najviše založiti da se upitna rečca “je l'” i uzročni veznik “jer” izjednače po značenju i upotrebi, jer mu je dosadilo da čita komentare na internetu, a posebno Fejsbuku, gde ljudi, među kojima ima i njegovih bivših studenata, često brkaju ove pojmove.

– Jezik je živi organizam koji treba da se gradi i dobro je da raste i razvija se sa govorom naroda, ali neke nepravilnosti su otišle toliko daleko da ja, kao lingvista, ne vidim drugo rešenje nego da ih prihvatim – zaključio je Klajn.

Ovaj poznati lingvista naveo je da će se zalagati da se i dalje poštuje odvojeno pisanje negacije od glagola, navodeći da četiri izuzetka od ovog pravila “nije stvar koju svaki čovek, uz minimalan trud ne bi mogao da zapamti”. Ipak, Klajn je naveo kako mu najviše smetaju opaske da je njegov Rečnik jezičkih nadoumica preopširan i da “nije morao baš toliko da komplikuje stvar”.

Miroslav Vujović

 1. Jer ja sada treba da prihvatim ono sto je g-din Klajn rekao jel on to najbolje zna?

 2. Jer smo u mogućnosti?

 3. Mislim da je ovo totalno idiotski, jednostavno nije isto. Mislim da ne treba da pristane na ovu provokaciju, to sto je nije pismen, ne znaci da treba svi takvi da budemo.

  • Slazem se brate, on nesme da pristane jel ako je neko ne pismen nemoramo da ispastamo mi koji smo za vrsili skole.

 4. Pardon, hteo sam reci ” to sto neko nije pismen :) “

 5. Ja polako prestajem u govoru da pravim razliku izmedju jer i jel. :) Ali ja sebi to mogu da priustim. :)

 6. Da li to Srbija (polako ali sigurno) prestaje da postoji!?

 7. Jer to niko nije tražio pravdu za “jer” i “je l'”? Trebalo bi, je l’ bi to bilo lepo…

 8. A šta hvali da se to uradi?

  • A i za ovo ‘hvali’ mi dodje da nekog nabijem na kolac!

   • A ja bih slala u zatvor sve koji pišu “đž”, ubace “w” umesto “v”, i koriste onu bednu imitaciju nemačkog, kad pokušavaju da napišu š,ć,č,ž najneverovatnijim kombinacijama slova.

    • Ја сам ресхио да напраwим компромис, и да писхем комбинованим писмом…

     • Kazhe se ,,kombinowanim.” ;)

     • @Niko, у правву сте – и ја сам то приметио, али авај, вецј је било касно – искомпромитоввао…

     • Moj Đeki, kombinowano pismo je vech primenjeno na automobilskim tablicama, neko se setio pre tebe!

     • Ne, trol je ta osoba koju braniš (da ti nije to možda devojka, ili pak dečko koji se predstavlja kao devojka?)

    • A tek web-adresu: njnjnj.sudžuk.net

   • ne kaže se “kolac”…

 9. Ja ipak predlažem da se odbije taj predlog i da se uvede nabijanje na kolac za kaznu. A za “neznam” i sl. spaljivanje na lomači.

  • Kamenovanje najbolje. Tu u pogubljenju mogu svi da učestuju.
   A vidiš koliko je naroda pomahnitalo da se pokaže kako znaju pravilno da zbore.

 10. I sta sad, treba dopustiti da nepismeni vladaju i diktiraju pravila???!!!!!!!!!!! o.O

  • Gospodine, pa Vuk vam je uveo govor nepismenih seljaka za književni. Taj proces “diktiranja” vam se redovno dešava. Pokušajte da se ne nervirate…. ;)

 11. Bojim se da će malo živih ostati, /je l’ / nas je sve manje!
  Ipak, ne slažem se sa profesorom da treba da treba popustiti nepismenima!
  Non passaran!

  • MoM-o, vladawina vechine je demokratija i ako bude referenduma, ja cu da glasam da smijaliji budu deo srBske azbuke.
   Sem toga, preCednik je sada nash chovek i doshlo je nashe vreme: pismeni neche prochi! Mozete da nam POPASARAN!

 12. Meni je ta odluka sumljiva… Ccc…

 13. Ako bih on to zaista uradio, ja bi ga poslusao.

 14. ali ja i dalje neznam kako se piše ne ću?!

 15. Ajne Klajne Švajne Jelsi Hvaru Braču i Korchuli.

 16. Pretsednik i presednik su izjednačeni bez diskusije.

 17. A Irak i Iran? sta je pravilno?

 18. Прецедници свих држава Балкана (ту укључујем и Хрвацку) бих требали подхитно да реформишу своје правописе и да пише да говоримо сви бошњаким односно босанским језиком, како то каже мој велики прихјатељ Самел. Поздрав, брате! Босна је вјечна земља. Недамо те од душхмана, Босно

 19. И ја сам за то да подржимо Самела у његовој ашћаре свеопћој хборби прохтив мхрских хин Србоћетника и једном захсвагхда их наућимо да сви мрски ћетници прићају Босанским језихком.

 20. Slazem se naravno sa odlukom, samo bih zamolila profesora Klajna da razmisli i o uvodjenju recice ,,bih” za sva lica: ,,ja bih” ,,ti bih” ,,on bih” itd.
  Izaci cu na los glas zbog stalnog sizenja i ispravljanja.

 21. Ја мислим да ми треба да укинемо правопис и стандард потпуно. Шта ће нам то? То се ионако коси с демократијом и ситуацијом у енглеском језику, што јесу и треба да буду аксиоми нашег друштва.

  Међутим, погрешно би било помислити да принцип укидања стандарда треба проширити и на друге сфере живота. Врло је важно, наиме, одржати разне стандарде ЕУ, стандрарде у одевању (dress code, dress to impress, монтирање, хипстерисање, retro look – и свако треба да одабере свој имиџ, али у складу с приликом); стандарде у понашању (поготову у угоститељским објектима – никако прегласно смејање, слободне позе и неконтролисана мимика); свака веза међу људима, а поготову породични односи морају бити одређени стандардима… И ту треба бити максимално строг, пошто може да страда форма, а то је једино што нас држи на окупу…

 22. Samo nerazlikovanje znacenja ove dve potpuno razlicite reci, po meni je oduvek znacilo nedostatak inteligencije. Prosto je nemoguce upotrebljavati ih u oba znacenja.

  • Мени је омиљено изостављање објекта у примеру следећег типа: “*Он је ударио”, уместо “Он ЈУ је ударио”, што је стандард код наших новинара.

   Исто особито волим и поруке на банкоматима типа “Узмите Ваш новац”, уместо “узмите СВОЈ новац”, што је вероватно буквалан превод (калк) с енглеског “Take your money”; и обавештења на цигаретама “пушење је штетно за Ваше здравље” (опет калк с енглеског), уместо “пушење је штетно по здравље”…

   Ја предлажем да се уведу два стандарда, један званичан, за књиге и тако те ствари које нико не чита, и други, новинарски стандард, за све остало. Овај други треба да доносе новинари спонтано, што би наш народ рекао, како им се накриви… А услов да се постане новинар треба да буде просечна оцена мања од тројке из српског и највише завршена основна школа…

   Реално, ово је све заживело, зар не?

   • e svaka ti je zlatna! I ja poludim za iste stvari.. npr. moram da uzmem “moj” novčanik… mislim da se svaki put naježim! A tako je logično da upotrebiš reč SVOJ! A o JEL i JER ne bih ni da govorim!

   • To sto si naveo sa modifikatorima, odn. prisvojnim pridevima zapravo je suvisno, u pitanju je nesto poput upotrebe clanova – moze se ponekad prevesti kada je bitno za znacenje, ali uglavnom se izostavlja. Take your money pravilno bi bilo prevesti kao “uzmite novac”, bad for your health “stetno po zdravlje”, itd. Ono malo semantickog sadrzaja koje your nosi u vecini situacija naprosto se podrazumeva.

    • Па наравно да је сувишно и није у духу српског језика. Требало је, заправо, да ове присвојне заменице ставим у заграду.

  • Zamisli da neko objasni sta ozancava takvo rezonovanje. Pssssssst ;)

 23. Tako je, obrazovani čoveče, popusti pred nepismenima!

 24. Super tekst, baš mi je drago da ste ovo objavili,
  ja sam redovni čitaoc njuza
  i veliki obožavaoc Ivana Klajna!

 25. Predlažem da u čast našeg druga Ištvana Samela napišete jedan tekst na konto našeg novog Predsednika i njegove diplome i da mu tom prilikom uručimo titulu ministra za veru i obrazovanje. Onda bismo mogli da se obrazujemo u tezama preko YT klipova i konačno shvatimo ko smo šta smo zašto smo i kako smo i što je najvažnije gde smo. Mi i naši laprdavi ungro-tursko-slovenski jezici.

 26. Dodje mi da im slomim vilicu kad pomesaju jer i jel,,a jos gore kad napisu negde na int.

 27. Vi niste normalni. Vi cete zbog nepismenih kretena da menjate srpski pravopis?! Svasta. Mislim da je dovoljno to sto je u pisanju “Je l’ ” i “jel” postalo isto. Ako tako, kao Vi, gledamo na stvar, onda bi trebalo i mogao svako od nas da menja pravopis, pa i gramatiku onako kako mu padne na pamet. Mislim da treba da se reformise, pre svega, prosveta i u toj reformi treba da se stavi akcenat na funkcionalnu pismenost ljudi, pored svih ostalih tema koje djaci obradjuju u toku skolovanja.

 28. Ja se iskreno nadam da gdin Klajn ipak ne misli ozbiljno. Smatram da ne treba da se pismena i obrazovana manjina povinuje nepismenoj i neobrazovanoj većini. Neka đaci počnu da čitaju i slušaju na časovima srpskog jezika, pa će znati i da pišu. Zaista mislim da nije rešenje donositi izmene ovog tipa. Meni je i sada, posle toliko vremena, neprihvatljivo izjednačavanje oba dva u značenju oba, zadnji i poslednji.
  Ako bismo funkcionisali po principu prilagođvanja onima koji ne znaju da govore i pišu srpskim jezikom, ili kojim god, koju poruku šaljemo.

 29. Iskreno se nadam da gdin Klajn nije bio u potpunosti ozbiljan. Nepismena većina treba da počne da čita, piše i sluša obrazovanje ljude. Kakvu poruku šaljemo ako se prilagođavamo nepismenima i neobrazovanima? Meni se i dalje ne dopada izjednačavanje oba dva sa oba ili zadnji i poslednji…

 30. Ne svidja mi se ovo! Niko nije toliko glup da ne moze da napravi razliku izmedju je l’ i jer.

 31. Писати српски латиницом је најгора грешка против српског језика, културе и државе.
  Ко зна, зна.

 32. Хвали нам флексибилности, добро је да је Клајн сфатио како треба :)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix