nazad na vrh

Laptop za najbrži Fejsbuk status o zemljotresu

Cukerberg nagrađuje najbrže statuse o bitnim događajima

NJUJORK, OBRENOVAC, 3. novembar 2010, (Njuz) – Srđan Đurđević (23) iz Obrenovca dobiće na poklon laptop od kompanije Fejsbuk, kao nagradu za najbrži status na ovoj društvenoj mreži vezan za sinoćni zemljotres, čiji je epicenter bio u okolini Kraljeva. Đurđević je status “Zemljotres!!!”, ispod kojeg je iskopirao link za istoimenu pesmu Li Mena i Montenigersa, postavio tačno 12 sekundi nakon što se osetio prvi potres.

Odluku da se Srđan nagradi laptopom doneo je lično Mark Cukerberg, koji je bio oduševljen munjevitom reakcijom srpskih korisnika Fejsbuka.

– Gledao sam televiziju u svom domu, kada me je pozvao asistent, i rekao da se nešto neobično dešava u Srbiji. Već smo navikli da su Fejsbuk korisnici u ovoj zemlji prilično aktivni, ali zbunila ga je činjenica da je u rasponu od 20:58 i 21:08 po njujorškom, ili, kako sam kasnije proverio, 1:58 i 2:08 po srpskom vremenu, učestalost stavljanja statusa na Fejsbuku u Srbiji porasla za 512 odsto, a da je 93 odsto statusa ostavljenih u tom periodu u sebi sadržalo reč “zemljotres“, čije značenje smo ubrzo i utvrdili. Čak sam naučio i da kažem ovu reč na srpskom – sem-ljou-čtes – izjavio je Cukerberg našem dopisniku iz Njujorka i rekao da ga je taj podatak momentalno zainteresovao da sazna ko je bio najbrži u stavljanju statusa.

Prvi čovek Fejsbuka je rekao da su njegovi saradnici momentalno kontaktirali Seizmološki zavod Srbije odakle su dobili sve detalje vezene za sinoćni zemljotres. Cukerberg je lično oformio Odbor čiji je zadatak bio da otkrije ko je prvi postavio status. Odbor je, nakon pažljive analize hiljada statusa, i upoređivanjem vremena njihovog postavljanja i podataka dobijenih od Seizmološkog zavoda, zaključilo da je Srđan Đorđević nakon 12 sekundi na svom Fejsbuk profilu imao status praćen prigodnim linkom. Mark Cukerberg se oduševio brzinom ovog mladiča, te je odlučio da ga nagradi laptopom.

-Srđan je pokazao ne samo brzinu, nego i razvijenu svest o drugima. Dok bi generacija naših roditelja u sličnoj situaciji brinula o spasavanju sebe i ukućana, Srđan, hiljade njegovih sunarodnika, ali i milioni mladih širom sveta, na prvo mesto stavljalju svoje Fejsbuk prijatelje. Podeliti vest o zemljotresu sa vašim Fejsbuk prijateljima koji u tom trenutku osećaju isto što i vi, ali i prijateljima koji su daleko i ne bi imali predstavu šta se vama dešava, jedan je od najnesebičnijih i najplemenitijih gestova u današnjem društvu – izjavio je Cukenberg, ne krijući emocije. On je dodao i da su njegovi saradnici otkrili da je jedna devojka iz Mladenovca napisala “Zemljotres!“ deset sekundi nakon potresa, ali da su se ipak opredelili da Srđan dobije nagradu, jer je njegov status sadržao i link, pa samim tim ima i veću težinu, a istovremno je napisao i tri znaka uzvika, dok je neimenovana devojka imala samo jedan.

Reporter Njuza posetio je Srđana Đurđevića, koji je rekao da je oduševljen vešću da dobija laptop, jer je njegova “krntija skroz dotrajala“.

-Spremao sam se za spavanje i taman sam hteo da napišem “Idem na kunt“, kada sam osetio potres. Trebalo mi je sigurno dve-tri sekunde da ukapiram o čemu je reč, da bih onda napisao “Zemljotres!!!“. Srećom, na drugom prozoru mi je bio otvoren Jutjub, a dok sam pisao status, setio sam se pesme Li Mena, koju sam odmah pronašao i čiji sam link iskopirao. Negde u tom trenutku u sobu mi je uletela keva u spavaćici koja je vrištala da se pomerim od prozora i stanem pored nosećeg zida, povukla me je za rame, i malo je falilo da promašim opciju “šer“- kaže Srđan, koji je rekao i da je ga je ova vest načinila poznatim, i da je u posednja tri sata dobio preko 30 “frend rikvesta“.

Marko Dražić