nazad na vrh

NATO će Srbiju ubuduće bombardovati korektnije i humanije

NATO obećava da, ako se baš zadedesi još neko bombardovanje Srbije, neće koristiti kasetne bombe

BRISEL, BEOGRAD, 8. jun 2011, (Be92/Njuz) – U znak zahvalnosti što će se najveći NATO skup u istoriji održati u Beogradu od 13. do 15 juna, lideri zapadne vojne alijanse obećali su da će, ukoliko u budućnosti ponovo nekada budu bombardovali Srbiju, to činiti samo savremenim dozvoljenim oružjem, bez upotrebe kasetnih bombi ili bilo čega drugog što će se tada nalaziti na spisku nedozvoljenog naoružanja, saznaje Njuz iz Ministarstva odbrane Rebulike Srbije.

Kako je najavio general Šarl Bušar, glavnokomandujući u operaciji u Libiji, koji će takođe prisustvovati sastanku u Beogradu, ovaj vojni savez “ako još neki put bude u sukobu sa Srbijom“, poštedeće ovu zemlju i od gađanja nacionalne televizijske kuće, ukoliko bude pozitivno izveštavala o mirovnoj i humanitarnoj intervenciji. U suprotnom će biti proglašena za propagandno oružje i samim tim za vojni cilj.

– Možemo da vam garantujemo da više neće biti onako masovnog gađanja civilnih ciljeva kao što je bilo u slučaju NATO intervencije 1999. godine, uključujući izbegličke kolone, vozove pune putnika, tepih-bombardovanja na vašarima i sličnim manifestacijama – naglasio je Bušar – Zbog izrazite gostoprimljivosti Srbije i vešte medijske blokade koju je sprovela u vezi sa predstojećim skupom, lično ću se založiti da, ukoliko se baš dogodi da ponovo dođe do novog bombardovanja, materijalna šteta ne pređe više od 30 milijardi dolara, a civilne žrtve 500, u najgorem slučaju 600 ljudi.

Izražavajući zadovoljstvo zbog progresa koji je Srbija postigla u evroatlanskim integracijama, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac nije mogao da sakrije zadovoljstvo i izjavio je da svako ko ne želi da mu kuća bude srušena ako nas zadesi novo bombardovanje, samo treba da stavi logo NATO pakta na svoj krov.

– Budući da NATO ima vrlo razvijenu tehnologiju, svi tako obeleđeni objekti biće pošteđeni, osim onih koji možda greškom budu pogođeni – kaže Šutanovac i dodaje da se ovo pravilo neće odnositi na vojne objekte, za koje je, u slučaju da se eventualno desi neko novo bombardovanje, planirano da prvog dana budu sravljeni sa zemljom.

Milan Zonić