nazad na vrh

Primljeni prvi pacijenti u kliniku za odvikavanje od „lajkova“

Delajkacija zavisnika

NOVI SAD, 22. novembar 2010, (Njuz) – Rano jutros primljeno je prvih pet pacijenata u nedavno otvorenu novosadsku kliniku “Prima“, prvu medicinsku ustanovu za odvikavanje od lajkova na Fejsbuku u ovom delu Evrope. Prema rečima dr Dragana Stefanovića, njihova terapija će trajati minimum mesec dana, nakon čega će konzilijum lekara odlučiti da li je potreban produžetak.

Da podsetimo, dr Stefanović je na otvaranju klinike prošle nedelje, izjavio da je problem zavisnosti Fejsbuk korisnika od lajkova svakim danom sve ozbiljniji, i da će otvaranje ove ustanove biti značajno zbog pomoći onima kojima je ona neophodna, kao i zbog skretanja pažnje javnosti na ovu novu bolest. On se osvrnuo na godišnji izveštaj Svetske zdravstvene organizacije po kojem u Srbiji živi između dve i tri hiljade osoba koje se mogu svrstati u kategoriju zavisnika od lajkova, a njihov broj bi, pre ovom izveštaju, mogao da se učetvorostruči tokom naredne dve godine.

Srpska javnost po prvi put se sa ovim problemom suočila kada su pre tri meseca lekari jedva spasili život maloletnoj J.Š. iz Prokuplja, koja je isekla vene nakon što joj 20 minuta niko nije lajkovao status na Fejsbuku. Prema rečima dr Stefanovića nije mnogo slučajeva sa ovako ekstremnom manifestacijom, što ne znaći da treba umanjivati pogubno delovanje ove zavisnoti po ljudsku psihu.

Od primljenih pacijenata, samo je najstarija A.P. (33) pristala da porazgovara sa reporterom Njuza. Ona je ispričala da joj je u početku Fejsbuk delovao bezazleno i da uopšte nije razmišljala o lajkovima. Kako je vreme odmicalo sve joj je više značio broj lajkova i komentara, da bi ubrzo zatim počela da stavlja samo linkove za koje bi znala da će imati dobru prođu kod njenih najaktivnijih Fejsbuk prijatelja. Sledeća faza bilo je takmičenje sa njima i stavljanje klipove sličnog sadržaja onom koji je neko od njih postavio, nakon čega bi poredila ko je bolje prošao. U poslednje vreme često joj se dešavalo da postavi neki klip pred spavanje, i da se po dva-tri puta u toku noći probudi i ustane ne bi li proverila da li je dobila neki lajk.

– Često bih u autobusu tokom vraćanja sa posla razmišljala šta će me zateći kad dođem kući i uključim kompjuter. Teško je opisati koliko mi je značila crvena brojka u gornjem levom uglu, od nje bi mi preskočilo srce, osetila bih leptiriće u stomaku, onakvu reakciju nikada nijedan muškarac nije u meni probudio. S druge strane, ne postoji ništa strašnije i praznije od plavog okvira vašeg profila, od statusa i linkova koji su svi ignorisali. Takvu odbačenost jednostavno nisam mogla da izdržim! Satima bih gledala u svoj profil, rifrešovala ga na svakih nekoliko minuta, često bih plakala pitajući se u čemu sam pogrešila? To bi samo još dodatno povećavalo pritisak prilikom biranja sledećeg klipa – priča A.P.

Program odvikavanja zamišljen je tako da pacijenti kroz koletkivnu terapiju, bavljenje sportom, čitanje knjiga, gledanje filmova, i drugim aktivnostima, spoznaju alternativne mogućnosti ličnog ispunjenja. Ipak, terapija neće proteći bez kompjutera i Fejsbuka, ali će njihovo korišćenje biti pod strogom kontrolom dr Stefanovića i njegovog saradnika.

– Svi pacijenti će morati da ugase svoje profile i otvore nove. Među prijateljima će smeti da imaju samo ostale pacijente, kao i medicinske radnike u ovoj ustanovi. Zamisao je da svakodnevno postavljaju po nekoliko statusa i linkova, ali da svakome bude zabranjeno da bilo kome udeli lajk. Na taj način biće prinuđeni da gledaju u svoj profil na kojem neće videti nikakvu reakciju svojih prijatelja, što će u početku zasigurno proizvesti burne reakcije, rekao je dr Stefanović, i naglasio da će jako bitan segment biti i zajednička terapija, gde će pacijent pred ostalima govoriti o sebi i svojim problemima. Svaki monolog prisutni će morati da otpozdrave, ali ne onom čuvenom frazom “volimo te“, već “sviđaš nam se“, ne bi li dokazali da je Fejsbuk efekat moguće ostvariti i u verbalnoj komunikaciji.

Marko Dražić