nazad na vrh

Pušenje od naredne godine ipak štetno po zdravlje

Pušenje je umalo još prošle godine proglašeno štetnim po zdravlje

BEOGRAD, 16. novembar 2011, (Njuz) – Ministarstvo zdravlja Republike Srbije donelo je odluku po kojoj će se pušenje od naredne godine ipak smatrati štetnim po zdravlje. Pušenje će zbog toga od naredne godine biti zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.

– Pušači ne treba da brinu u ovom trenutku jer pušenje i dalje nije štetno po zdravlje onih koji puše, a ni onih koji su u njihovoj neposrednoj blizini. Međutim, od naredne godine će se to ipak promeniti i može doći do negativnih posledica po zdravlje ako pušite u 2011 – tvrdi ministar zdravlja Zoran Stanković – Preporučio bih pušačima da iskoriste ovaj period u kome pušenje još uvek nije štetno i da puše što više mogu – dodao je Stanković.

Zabrana pušenja u kafićima, klubovima i restoranima je zamalo greškom stupila na snagu još prethodne godine, ali se od nje odustalo jer u tom trenutku pušenje i dalje nije predstavljalo opasnost po zdravlje ljudi.

Proizvođači duvana, međutim, sada strahuju za sudbinu svojih kompanija i pozivaju ljude da u narednom periodu puše što više kako bi im pomogli da spremno dočekaju eventualnu krizu.

– Svi pokazatelji govore kako je potrebno povećanje od 20 odsto u broju pušača kako bismo pokrili troškove koje imamo prilikom proizvodnje duvana. Idealna situacija bi bila kada bi svi stanovnici u Srbiji počeli da puše, barem po jednu paklu dnevno. Tada bismo čak mogli i da smanjimo cenu cigareta, a verovatno bi se i broj onih koji se žale na smrad cigareta smanjio – kaže predsednik kompanije “Drina sa filterom” Radojko Ugrešić.

Zabrana će, ipak, prema prvim procenama, imati i neke pozitivne efekte, poput povećanja broja ljudi koji puše ispred kafića i klubova.

Viktor Marković

REKLAMA: Čitanje knjige “Ovo nam možda nije trebalo” biće dozveno na javnim mestima i naredne godine

 1. Добар!Мислим ако је толико штетно,или га забрани у потпуности,или натерај произвођаче цигарета да избаце адитиве,катран и остале хемикалије које трпају али не…боље је овако,док може да се узме нека кинта од акциза.

 2. Bogami stizu surova vremena…neces smeti da kazes nekom ni “pusi bre u ladnom wc-u”…

 3. Ministarstvo zdravlja se prema pušenju samo u kafanama odnosi kao i prema vakcinama. Ako hoćete da budete zdravi vakcinišite se. A, ako se ne vakcinišete, bićete još zdraviji.

 4. Najveci problem mi je bio da se naviknem da kada izlazim sa gajbe prestanem da nosim cigare !!!! Pusenje manje – vise, nema gde……

 5. Naročito mi se sviđa što se ministar zdravlja brine o zdravlju građana… :P

 6. Pametno je to ministarstvo zdravlja.
  Od sledece godine zabranjuju pusenje u kaficima, ali jos uvek dozvoljavaju pusenje u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.
  Znaju oni da se po drzavnim bolnicama u Srbiji pusi najkvalitetniji duvan i pije najkvalitetniji alkohol. A ono sto se koristi u bolnicama, znaci da je lek? Iz toga proizilazi da je sve zavera farmaceutskih kuca, kako bi od sledece godine izdavali cigarete samo na recepte.
  Zato je resenje sve nepusace proterati iz bolnica jer su zdravi – oni neka idu u kafice, gde ce biti zabranjeno pusenje, a bolnice treba ostaviti stvarno bolesnima, pacijentima i strastvenim pusacima kao mesto za lecenje i nesmetano uzivanje u duvanu i alkoholu….
  Mislim da bi to bilo najbolje resenje za sve! Bolesnici bi bili na mestima gde i treba da budu, a zdravi bi imali mnogo vise prostora za zdrav zivot.
  :)

 7. sve sto vise navaljuju i prete, inspirise me da duvanim jos vise

  uostalom, to su evropski zakoni, a evropa se raspada…

 8. Još jedna od zavera pokvarenog zapadnog sveta.Opšte je poznato da duvanski dim pomaže u razvoju društva i porodice.Znate li Vi koliko je prijateljstava sklopljeno zbog cigara a da ne pominjem njegovu ulogu posle seksa jerbo svi posle tog čina začure po jednu.Zato padaj silo i nepravdo-svi za duvan duvan za sve

 9. Једна од добрих страна овог новог закона јесте што ће сад руља људи стајати на све стране на улици, а то значи да ће се људи далеко више дружити него сад. Нпр. у Лондону сад сви стоје испред пабова и тамо и пију, зезају се, бацају пегле и сл. Штета само што сам престао да пушим и постао соло-дринкер у кућној атмосфери, па ме нови закон не качи.

 10. Svi koji puše će umreti. 100%

 11. Amerikanac odlucio da putuje malo, pa salje pismo svojima: “Juce sam pio sa Rusima – zamalo umro, danas pio sa Srbima – bolje da sam juce umro”….Jel tako i za pusenje???:)

 12. Samo napred, neka se zapitaju trovaci!!!

 13. “I have something to tell you non-smokers that I know for a fact that you don't know, and I feel it's my duty to pass on information at all times. Ready?. . . . Non-smokers die every day . . . Enjoy your evening. See, I know that you entertain this eternal life fantasy because you've chosen not to smoke, but let me be the 1st to POP that bubble and bring you hurling back to reality . . . You're dead too.” – Bill Hicks

 14. OPET WC-I KAO U SKOLI E DA SMO TAD IMALI PRAVA KAO DANASNJA DECA ……………………….

 15. ….zbaranom pusenja se opravdava gej i lezbo populaciji u SER da proklamuju svoju parolu; NE PUSIM VISE, PUSIM NIZE

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix