njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

01. maj. 2013

Alarmantni rezultati istraživanja: Sve više građana misli da banke zarađuju na njima

Slične sumnje građana dovele su do uličnih nereda u Grčkoj, Italiji i Španiji

BEOGRAD, 1. maj 2013, (Njuz) – Istraživanje koje je sprovelo Udruženje bankarskih klijenata (UBK) pokazalo je da je oko 76 odsto građana ubeđeno da banke nekako zarađuju na njima, uprkos brojnim promotivnim porukama banaka koje govore drugačije.

Broj skeptičnih građana porastao je za gotovo trideset odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u Udruženju navode da će se trend rasta sigurno nastaviti.

– Oko 20 procenata građana veruje da banke zarađuju od pozajmica koje im daju po tekućim računima. Nešto više, 32 procenta, smatra da banke od njih zarađuju preko kredita, dok 24 odsto ispitanika misli da njihove banke od njih prihoduju po osnovu održavanja računa – rekao je koordinator istraživanja Petko Mićunović.

Većina ispitanika potvrdila je da bi se razočarali u ideju banaka i bankarskog sistema ukoliko bi se njihove slutnje ispostavile tačnim.

– Iako su naveli da veruju da banke zarađuju na njima, ipak je većina ispitanika, čak njih 60 odsto, odmah u sledećem pitanju istovremeno izrazila i uverenje da su možda podlegli paranoji zbog svetske ekonomske krize – naveo je Mićunović.

On je izrazio uverenje da sumnje građana neće eskalirati, kao što je bio slučaj u pojedinim evropskim zemljama.

– Slične sumnje postojale su u Italiji, Španiji, Grčkoj i nekim drugim zemljama i dostigle su dimenzije uličnih protesta i nereda. Da stvar bude gora, u SAD su, recimo, građani počeli da sumnjaju i u namere brokera na berzi. Srbija u tom smislu ima sreće jer je naša berza vrlo „plitka“, a promet nije značajan, tako da nema potrebe da građani strahuju da i tako neko želi da zaradi novac – naveo je Mićunović.

Iz banaka se još nisu oglašavali povodom rezultata istraživanja, a nezvanično se može čuti da su pojedini bankarski krugovi zaprepašćeni utiskom građana o njihovom radu.

Nenad Milosavljević

 1. himalajac kaže:

  veliki pomak je da su gradjani uopste poceli da misle

  1. GodZilla kaže:

   Ovo tvoje razmisljanje prevazilazi “pomka” ili “pomaka” u tvome uratku, ili kako se to vec kaze?

 2. Александар Хејтер kaže:

  Опет теорије завере како они фини људи са запада желе да нас опљачкају преко својих банака. Они нам увек желе само добро, мајке ми, гледао сам интервјуе њихових амбасадора, неки много добри људи.

  1. Misantropicus kaže:

   Treba da plate za lepljenje evrica na celo, Ramsteinovom pevacu

 3. edukovani menadzer kaže:

  Cista propaganda.
  Ja imam nekoliko kredita koje ne mogu da vratim i sad sam uzeo novi kredit da objedinim postojece kredite i sad prosto ne znam sta cu od para koje sam tom prilikom ustedeo.

 4. Barroso kaže:

  Ha ha ha, koliko ljudi misli da je ovo ozbiljan clanak. Koji moroni. Ne vide za**banciju ni kad ih za nos ugrize :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *