njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

26. maj. 2016

Alarmantno: Trećina mladih u Srbiji nema penzionera koji ih izdržava

SREMSKA KAMENICA, 26. maj 2016, (Njuz) – Istraživanje Instituta za perspektive i emotivni razvoj iz Sremske Kamenice pokazalo je da se čak trećina mladih u Srbiji nalazi u jako teškom materijalnom položaju jer u svojoj familiji nema penzionera koji bi ga izdržavao. Ovi mladi ljudi se susreću sa velikim brojem problema i teško pronalaze svoje mesto u društvu, kažu stručnjaci.

– Naše istraživanje se orijentisalo na mlade ljude u Srbiji i problem njihove egzistencijalne sigurnosti – priča profesor Jakov Štulić sa Instituta u Kamenici -Utvrdili smo da je broj onih koji u porodici nemaju penzionere izuzetno veliki i kreće se oko 30 odsto. Mlada osoba koja danas nema bar jednog penzionera kao oslonac u životu gotovo da nema perspektive, nedostupna su joj brojna sitna zadovoljstva, onemogućena je da svoje vreme kreativno provede sa društvom u kafiću, a o nekim luksuznijim izdacima može samo da sanja. Sve ovo može negativno uticati na njen emotivni razvoj, pogotovu što se nalaze u izuzetno osetljivom dobu -objašnjava profesor Štulić.

Po njegovim rečima, u najtežoj situaciji su oni koji su završili školovanje, a još uvek nisu pronašli posao. Takođe, profesori iz Kamenice tvrde da i među onima koji imaju sreću da su im dede i babe penzioneri postoje određene socijalne razlike. Rezultati do kojih su došli prilikom istraživanja pokazuju da je brojnost penzionera u rodbini direktno povezana sa materijalnim statusom mladih u Srbiji.

– U ovoj populaciji postoje različiti slučajevi. Ima onih koji mogu da se oslone na podršku samo jednog penzionera dok oni najsrećniji mogu da računaju na prihode od čak četiri penzije. Svi ovi faktori mogu dovesti do materijalnog raslojavanja među mladim ljudima što na kraju može rezultirati nezadovoljstvom i socijalnim sukobima među ovim grupacijama – upozorio je Štulić koji je iskoristio priliku i, u ime svog tima, se zahvalio dedama i babama koje su finansirale rad na ovom važnom projektu.

Bojan Savić

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Za dug i sretan život mladi moraju penzionere koji ih izdržavaju da sačuvaju od noćnih Naprednih aktivnosti i lečenja na VMA!

 2. Ja sam kaže:

  A ako je, kojom srecom, penzioner jos i 100% invalid, uz to i nepokretan ili slep, eto i dodatnih 9 800,oo dinara od Centra za socijalni rad. Ma, i praunuci mogu da se baskare.
  E, ovih dana ja dobih Obavestenje od dusebriznika vulina i njegovih pijavica iz Centra, da prijavim ukoliko mi se devedesetogodisnji otac negde zaposlio, ili mu se vid povratio a noga ponovo izrasla, pa da mu ukinu bogatstvo koje mu udeljuju.

 3. vitez kaže:

  Jeste briga prevelika za njih, a tek šta će njihova desa, oni neće imati penzosa ni u pokušaju.

 4. Рубљов kaže:

  Да, тако је… Истраживање је пун погодак ! Велико је материјално раслојавање међу младима као директна последица броја пензионера у породици…Пинк Селебрити је баш пре некако емитовао дирљиву ” лове стори ” тинејџерке која има две баке пензионерке, два ђеда пензионера и две прабабе девизне пензионерке и мушкарца средњих година, незапослен, са супругом и двоје деце који је имао само мајку пензионерку која је примала наслеђену, минималну пензију…Било им је дивно у почетку, али под притиском њених, она га је преварила са неким клинцем кркобабићем из београда, кажу да се не зна колико тај има пензионера у породици ( између 5 и 29 ), још се шушка да је клинац и сам пензионер…Оставила га је на крају, бездушница, као она га воли, али он нема лову, а њени имају лову ал’ не воле њега, и још ако одустане од њихове принцезе, кркобабић ће да му учини, запослиће га као портира у пошти ( то је његово ) и зваће га на свадбу као нахоњче…Не знам шта је све после било, ал’ је много тужно…

 5. Strani Placenik kaže:

  Mozda je Premijer zato na precac otputovao u Rusiju. Mi njima Srpske Fijate oni nama Penzionere.
  Ipak mora da se misli na buduce izbore , a omladina nam je buducnost.
  Jos da vrli analiticar Andjelkovic izvrsi jedno istrazivane.
  Koliko omladinaca je bez penzionera.
  Pa ce Lazanjski sve to u helihoptere pravo iz majcice Rusije da nam dopremi.

 6. vladika valjevSki kaže:

  Kao pustinjski penzos želim obavestiti sve mlade da je javni tužioc pravosnažnog suda naše pravne zemlje moj ortak i da samo njemu mogu podneti žalbu protiv nepostojećeg penzosa. Moj ortak, naši kumovi, politički paraziti i ja delimo sve vaše investicije u našem pravosuđu, pa nema razloga da se brinete.
  .
  Meni je moj učitelj naše prvorazredne škole u maju 1945. obećao ”da će za dve godine biti bolje”, i ja sam odmah ovih dana kod ”javnog ortaka” tužio lopova, ali moj uča je već bio sahranjen i nije mi vratio obećane pare ”od dve do dve obećane godine”.
  .
  (Za sve pravne savete obratite se nama i ne žalite cenu izgubljenih godina, jer život je samo jedan.)

 7. Баш Рђа kaže:

  Ето како се руши традиција и како нестају стари обичаји, у Србији је и “Лапот” постао луксуз, само мали мишковић би то могао себи да приушти. Таште и свекрве постаће најомиљенији род, још ако су девизне…

 8. voya montoya kaže:

  bolje piti pijan nego mlad…

 9. JBG…nit` sam mlad, nit` imam penzionera u kući…tuga…:(

 10. Ime (obavezno) kaže:

  Poceh da citam ali kad videh da su otpustili Gorcina Stojanovica i postavili nekog tamo Stulica (a nije naravno onaj cije prezime nosi) demonstrativno odlazim sa pola teksta ! Pravda za Gorcina!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *