nazad na vrh

Alternativni institut za lingvistiku najavljuje nove proteste i nerede

Lingvisti ekstremizuju svoj protest

BEOGRAD, 24. jun 2011, (Njuz/Be92) – Povodom najave izdavačke kuće Kornet da će u KC Gradu 24. juna od 19 časova održati promociju novog romana Borivoja Petkovića “Lav mi tender“, ponovo se oglasila organima reda odavno poznata grupa AIL (Alternativni institut za lingvistiku) čiji lider Miloš Rančić, nakon odlsužene dvogodišnje kazne, najavljuje da će sa svojim pristalicama najpre mirno demonstrirati ispred KC Grada (skup je najavljen), pa ako se promocija i žurka na kojoj će svirati četiri benda nastavi, da će nasilnim putem osujetiti ovaj događaj.

Naime, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima i MUP-u, novi roman Borivoja Petkovića koji je tek izašao iz štampe, sadrži čak 85 pravopisnih i 128 slovnih grešaka, što je do te mere nedopustivo da faktički dovodi u pitanje postojanje srpskog jezika.

Rančić je inače poznat i po tome što je dobio produženje zatvorske kazne, prvobitno izrečene na godinu dana, jer je više puta uhvaćen kako ispravlja greške u grafitima koji krase zidove Zabele.

Milan Zonić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Ja jako brinem kako ce proci taj skup…nije strasno ako izadje policija…malo ce da se jure i ono vec vidjeno…Mnogo vise me brinu te 4 grupe koje ce da sviraju..sta ako se tamo promuva Jeca Karleusa pa pocne da peva? Ima da se razidju i pre nego sto se skupe.A i ko ce sa njom da se nadmudruje pa ona bre zna svih 6 padeza.

 2. U, dobro je, da zatvaraju zbog tih KRATKIH FORMI, kao što je roman.

  Ja lično napravio sam sličan skor, i u jednoj i u drugoj disciplini, ali u drugoj formi.

  Moja forma je znatno teža i odgovornija. Pišem po OGLEDALU.

  Dunem, zamagli se! Na brzinu nešto ispišem. Odmagli se, NESTANE!

  Teško je ispravljati greške, kad nešto nestane.

  Ako se ovako nastavi, preći ću da pišem po nečem trajnijem, kao što je kamen Zabele.

  P.S. Otud ZABELI i ime. Neko je tu nešto zabranjeno ZABELEŽIO.

  Došao neko drugi i na licu mesta, tu oko njega podigao zatvor.

 3. Od kad su pa Srbi cepidlacili oko pravopisa? Mozda onaj Klajn, ali ja sam za Vukovo: “pisi kao sto govoris”

  • Тај нас је Вук и довео ту где смо сад што се тиче језичке политике…

 4. Jer ovo istina????!!!!!
  ne dpoustivo jse da imatoliko greskaka dali je to normalno…nemoghu da neprimetim da i ovde ljudi pravei pravopinse i dakktilo grekške a mnogi neznaju daa koriste ni znake inter kumpcije i nekoriste razmak između reči…Stran šno koliko je ne pismenih nemogu da verujem naj strašnije !!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Urgentno! Saoptenjem iz MUP Srbije, organizatori i ucesnici skupa neosnovano protestvuju. Ekspertski tim pri MUP-u sastavljen od eminentnih strucnjaka za lingvistiku od kojih jedan ima zavrsenu oslovnu skolu, a drugi podjednako dobro cita i cirilicu i latinicu, mada malo teze pise, nije utvrdio ikakvu anomaliju sto se tice ovog knjizevnog dela. A pripadnicima i simpatizerima AIL porucio da ce da ih bije bez greske!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix