Američka javnost u strahu da bi ovakvi prizori mogli da odu u istoriju
njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

31. okt. 2016

Amerikanci zabrinuti jer sve više mladih danas slavi Svetog Luku

CELA AMERIKA, 31. oktobar 2016, (Njuz) – Američka javnost izrazila je duboku zabrinutost zbog toga što iz godine u godinu raste broj mladih koji danas slavi Svetog Luku umesto Noći veštica.

Prema rečima Džona Klingofera, poznatog američkog etnologa, trend koji je stigao iz istočne Evrope poprimio je ozbiljne razmere i zbog njega mladi Amerikanci počinju da odbacuju i zaboravljaju svoju tradiciju.

– Pre par godina obeležavanje Svetog Luke umesto Noći veštica delovalo je nezamislivo. Bilo je, doduše, par slučajeva, ali na to sam gledao kao na trenutni hir pojedinaca i neku vrstu pomodarstva. Ja sam bio uveren da će to potrajati najviše dve, tri godine, međutim ispostavilo se da nisam bio u pravu. Više od 50 odsto mladih Amerikanaca danas ne želi da se maskira već se odlučuje da 31. oktobra u društvu porodice i prijatelja proslavi Svetog Luku – izjavio je Klingofer.

– Mi kao država i kao društvo moramo što pre nešto da preduzmemo da ne bismo došli u situaciju da se za par godina na ljude koji proslavljaju Noć veštica ne gleda sa čuđenjem. Sada je postalo potpuno normalno da Amerikanci Svetog Luku slave po  dva, neki čak i po tri dana, uz obilje hrane i pića i uz glasnu muziku. Nekima čak i sveštenici dolaze u kuću i kada im pomenete da je danas Noć veštica oni vam se smeju i kažu vam da je to odavno prevaziđeno – rekao je ovaj etnolog.

Na pitanje da li je njega neko pozvao na proslavu Svetog Luke Klingofer je napomenuo da se na slavu ne zove i rekao da će danas ići kod kuma, a sutra kod kolege sa posla.

Soko Sokolović

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Sa marincima u fantomkama? Ili je to samo sveti Luka u ambasadi?!

 2. Ja sam kaže:

  Doktor nesa, policajac koji je presekao opasan DNK lanac terorista, kaze:
  -Kada crnci budu poceli da tucaju jaja za Bozic a Indijanci krenuli da pale logorsku vatru na Usks, tada cu i ja da slavim Dan zaljubljenih u Noci vestica.
  aca, vladar zemlje koja ima vise drzavnih udara od udarnih rupa :
  – Neso, svaka ti je ka’ Babiceva.

 3. Druid kaže:

  A zato je vođa onako zabrinut gledam ovih dana slike po vestima sve briše maramicom znaoj sa čela….zamišljen….zabrinut…pogleda pokajnika…pa jasno mi je sad sve…samo još fali da ga Hilari optuži za kulturno nasilje nad Američkom tradicijom i kulturnim nasleđem. KAO nisu mu dosta svi ovi insekti što mu zuje i ometaju kolonu vozila u neposrednoj blizini porodične kuće

 4. Boki kaže:

  …lektor… jedno NE viška!

  Treba npr ovako:

  …da ne bismo došli u situaciju da se za par godina na ljude koji proslavljaju Noć veštica – gleda sa čuđenjem…

 5. ghost kaže:

  To je logicno obzirom da se za Noc vestica dobijaju samo slatkisi iz supermarketa, dok za imendan mogu i neke devize da kapnu.

 6. peric kaže:

  Mlako, mlako…

 7. Алокин kaže:

  Ако им још требају сарме и бурек, послаћемо. Нисмо ми ко неки што запрашују, задужују и бомбују друге.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *