Aplikacija će obaveštavati korisnike kada je septička jama puna
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

25. jan. 2018

Ana Brnabić obećala digitalizaciju svih septičkih jama

DAVOS, 25. januar 2018, (Njuz) – Premijerka Srbije Ana Brnabić obećala je da će na teritoriji čitave Srbije do kraja 2018. godine sve septičke jame biti digitalizovane, javljaju domaći i strani mediji.

Brnabić, koja trenutno boravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, najavila je da će, čim se vrati u Srbiju, pokrenuti ovaj proces jer je, kako je rekla „krajnja nužda da to obavimo“.

– U eri digitalnih tehologija, ne smemo dozvoliti da nam septičke jame ostanu analogne. Zato sam naložila svim lokalnim samoupravama da započnu proces digitalizacije ovih rupa kako bi se domaćinima koji ih koriste olakšao posao. Sve jame bi trebalo da budu povezane sa aplikacijama koje će javljati korisnicima kada pristigne nov „materijal“ u njih, zatim kolika je temperatura u poljskom wc-u, kao i kada je jama blizu popunjavanja kapaciteta, nakon čega treba uraditi formatiranje i dopunu prostora. Zašto ne bismo i daske na drvenim klozetima napravili da budu sa onim animiranim ribicama? – upitala se premijerka Brnabić i dodala kako će se posebno založiti da se proces pribavljanja dozvola i papira za domaćine, kojima je baš frka, ubrza.

Premijerka kaže kako je ideju za digitalizaciju septičkih jama dobila upravo u Davosu gde boravi sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

– Poznato je da je predsednik posebno zainteresovan za toalete širom Srbije, tako da je on odmah podržao ovu ideju. Tokom svog izlaganja pred predstavnicima stranih zemalja, Vučić je pokazivao fotografije zapuštenih septičkih jama po Srbiji, oko kojih su se okupljali pacovi, narkomani i zmije, a zatim i 3D prikaze novih jama, sa digitalnim dodacima koji će pomoći domaćinima koji ih koriste da budu opušteniji dok se prazne, nevezano da li se i dalje tu okupljaju one pošasti – otkrila je Brnabićeva.

Premijerka je otkrila da je Vučić došao na ideju da se sve septičke jame povežu malim tunelima i tako napravi septički metro, za brži transport fekalija, ali da je to posao koji ne može biti gotov pre 2021, eventualno početka 2022. godine.

Miroslav Vujović

 1. Bane A kaže:

  Konačno da Ana odradi nešto čega je dostojna.

 2. Čoče, Lenja I Bagur kaže:

  Ja Sam čuo da aplikacija dolazi sa live streamom, odeš da sereš i gledaš na telefonu kako ti govno izlazi iz bulje. Hvala Ani Brnabić što mi je ispunila san, ja sam oduvek želeo da vidim izlazak govneta, a sada mi se to i ispunilo

 3. Slavisha kaže:

  A zašto aplikacija nema SRPSKE KVAČICE?

 4. ZoinMihailo kaže:

  Septičke jame su naš turistički potencijal.
  Zamislite turistu koji na povratku iz Srbije priča kako je upao u spetičku jamu.
  Sigurno mu neće verovati.
  Ali selfi iz jame će promeniti sve.

 5. peric kaže:

  Davos je doneo odluku: umesto septickog metroa, tj kanalizacije treba graditi teski metro od Beka do Karica, preko Subotica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *