njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

20. okt. 2013

Andrej Fajgelj: Kada se nađem pred teškom odlukom, uvek se upitam šta bi Isus uradio na mom mestu

FOTO: MC.RS

Kao direktor Kulturnog centra Novi Sad često se nađem pred teškom dilemom. Da li dopustiti izložbu i trpeti kritike crkve ili zabraniti izložbu i biti proglašen cenzorom? Da li pustiti kulturu da se slobodno razvija i utiče na svest građana ili je ipak bitnije da ničija osećanja ne budu povređena?

Da li je bila dobra odluka što smo promenili ime u Treća Srbija ili je trebalo da idemo sa Dveri 2? Da li je reč “digitalizacija” dovoljno dobra ili možemo da smislimo nešto još bolje?

Sve ove dileme jesu užasno teške, i kao da ne postoji pravi odgovor. Kao da će, šta god da izaberem, odluka biti potpuno pogrešna i suprotna do sada postignutim civilizacijskim načelima.

Međutim, i u takvim trenucima postoji rešenje, odnosno jedan mali trik kome rado pribegavam – samo zamislim šta bi Isus Hrist uradio da je na mom mestu.

Znam šta ćete reći – kako to misliš, Andrej, Isus je živeo pre dve hiljade godina i ne možeš znati kako bi on reagovao na neke današnje dileme? E pa tu silno grešite. Isus je u svima nama, i samo treba da ga potražimo i upitamo šta je bolje – evo na primer, ja sam siguran da on ne bi želeo da vidi izložbu sa svojim likom predstavljenim na onakav način na koji je bio predstavljen. Delom zato što je ne bi razumeo, a delom zato što, budimo realni, niko ne želi da vidi sebe sa rupom umesto glave, pa ni Isus.

Ono što u stvari hoću da kažem jeste da, kriveći mene za loše odluke, vi u stvari krivite samog Isusa. A siguran sam da to ne želite da uradite, jer ipak ko još može da krivi sina Božijeg za bilo šta? Tako sam i mislio.

A sada, ako mi dopuštate, moram da završim sa ovim tekstom jer Isus hoće da mu napravim palačinke. Šta kažeš, Isuse, sa medom? Nije nikakav problem, med će i biti.

A. F.

 1. Marnik kaže:

  jel to napisao onaj istaknuti savremeni mislilac novog liberalizma zapad pavlović? bogohulno bez premca, baš onako kako se od takve moralne gromade i očekuje… recite mu da pripazi da ne umre od smeha.

  1. ha kaže:

   Pa zar ne vidi po inicijalima da je to sam Fajgelj pisao?

  2. Stanarević kaže:

   Nije on ovde jedina gromada takvg sklopa, ima ih, nažalost, kol'ko ‘oćeš.
   Schweinen!

 2. Mickey kaže:

  Viktore, opet si pusio losu dzidzu.

 3. pantic kaže:

  ej Andrej da li je možda Isus , koji je u tebi. javio da se javiš u Palmotićevu ili takvu neku ustanovu?

 4. Misantropicus kaže:

  Dobro po nasu srecu, sto se ne zamisli
  “Sta bi Chuck Norris uradio”

  1. Misantropicus kaže:

   Ili Bata Zivojinovic.

   1. dijabola kaže:

    ILI JA.

 5. Zoran Mitrovic kaže:

  Nisam verovao ljudima kada su mi govorili da su izvesne ustanove zatvorenog tipa sve prebukirane i da neki ljudi u belim mantilima imaju pune ruke posla. Ali posle citanja ovog clanka verujem da u tim ustanovama vise nema mesta pa se potencijalni “gosti” tih ustanova pustaju da nesmetano setaju ulicama.Neki cak zalutaju i u Medija centar i dobro nas nasmeju.

 6. Okvals kaže:

  Srce mi se cepa

 7. goran kaže:

  Razumem da je ovo sajt saljivih tonova, ali ne razumem zasto se bavite Isusom i sprdate se sa njim ili Njim? Da znate bar malo nesto o Hristu i hriscanstvu, ovaj tekst ne bi bi tu. Ali to ce te raspraviti sa njim ili Njim, kako vam volja. Lep dan vam zelim.

  1. zgubidan kaže:

   Ko se sprda sa Isusom ovde ?
   Elem dabar malo znate o Hriscanstvu i slicnim religijama, znali bi ste da oni ne znaju za salu.

  2. Miki kaže:

   Malopre se Isus ukazao redakciji sajta Njuz, i poručio im: “Nemo’ više da se sprdate sa Monom!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *