njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

25. apr. 2013

Apoteke apeluju na građane da im ustupe lekove koje trenutno ne koriste

Građani, kao što je bio slučaj 1993, sve češće čuvaju lekove "u slamarici"

BEOGRAD, 25. april 2013, (Njuz) – Nakon saznanja da će uskoro ostati bez lekova, apoteke širom Srbije apelovale su na građane da im daju stare lekove koji im više nisu potrebni, prenose domaći medicinski mediji.

Kako Njuz saznaje, prodavnice lekova su već neko vreme u krizi zbog prevelike kupovine, ali i nedovoljene konzumacije lekova od strane kupaca. Predsednica udruženja apotekara Srbije Jelica Petronijević kaže da je do ove situacije došlo jer “građani nemaju poverenja da svoje lekove drže u apotekama.”

– Građani svoje lekove drže, kako naš narod kaže, “u slamarici”, to jest, za crne dane. Ovo dovodi apoteke u problem jer potražnja opada, pa je onda i obrt lekova manji. Mi pozivamo građane da nam ili vrate svoje stare lekove, ili se razbole – smatra Petronijevićeva.

Farmaceuti tvrde da ovakve krize nije bilo još od 1993, kada je “lekovima isticao rok u toku od jednog dana.”

Poznati reditelj i stručnjak za farmakologiju Gorčin Stojanović tvrdi da situacija, kako kaže stara apotekarska izreka, “uopšte ne miriše na promincle”.

– Ako se nastavi sa ovim, postoji mogućnost da apotekari i apotekarice krenu od vrata do vrata da traže stare lekove, a niko od nas ne želi to da vidi. Pridružujem se pozivu da se vrate stari lekovi, time što ću vratiti sve ove sprejeve za povrede kolena koje sam kupio za “ne trebalo”, ali ih nikad nisam iskoristio. Mislim da su još uvek ok – kaže Stojanović.

Prema nezvaničnim informacijama, najveće zalihe lekova se nalaze kod starijih sugrađana, koji su tokom decenija nepoverenja u državu razvili sopstveni vanfarmaceutski sistem razmene medicinskog materijala.

Viktor Marković

 1. Ja sam kaže:

  Stare kumulatore, bensedine, sporete, gluforbine, usisivace, beta blokatore kupujemo…

 2. aleksandar kaže:

  ovo potpuno ima smisla, jer ako vam taj lek vise ne treba, znaci da vam je pomogao, a za rok upotrebe, samo pomerite decimalu!

 3. ariela kaže:

  Mozda moze da pomogne neko kao “Jezdimir Uskokovic” iz Boljeg zivota,,,ima takvih ihaaa a Gorcin kad je vec strucnjak za sve a i reditelj nadasve moze da snimi i film o “skupljacima lekova”…tzv hipohondrama…kod njih nema sta nema…

 4. Misantropicus kaže:

  Samo da ne dodje do nestasice Kafe.
  Ima gradjanski rat da izbije.

 5. Pepeletvorr kaže:

  Ćinise le meni da oseća se gorćina u Gorčinovim le rećima olala qrvoazia etc.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *