nazad na vrh

Arheolozi otkrili staklenu vitrinu za mumiju

Drevna vitrina jedno od najvećih otkrića u Srbiji

BEOGRAD, 24. septembar 2012. (Njuz) – Tim arheologa predvođen Branislavom Anđelkovićem saopštio je da je u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta otkrio retku staklenu vitrinu velike očuvanosti. Tim arheologa saopštio je da sve upućuje na to da se radi o jednom od najvećih arheoloških otkrića u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Vođa projekta i dugogodišnji istraživač drevnih vitrina na prostoru Beograda, profesor Branislav Anđelković, kaže da se na ovo otkriće čekalo 124 godine.

– Još od 1888. godine kada je Beogradska mumija, stara preko 2000 godina, iz Luksora stigla u Beograd, tragalo se za ovim izuzetno retkim artefaktom. Vitrina koja se pojavila u holu arheološke zbirke svojom očuvanošću i naprednom tehnologijom izrade iznenadila je i iskusne arheologe. Posebno nas je oduševilo to što vitrina ima dvostruko staklo i sopstveni sistem ventilacije. Sada već možemo reći da je ovo jedno od najvećih arheoloških otkrića u Srbiji – rekao je profesor Anđelković.

On je objasnio kako se vitrina svojim dimenzijama savršeno uklapa u dimenzije Beogradske mumije, što sve, zajedno sa vrhunskom izradom, upućuje na to da su je izradili “pripadnici neke prilično napredne civilizacije”.

– Ljudi koji su napravili ovo remek delo iznad su našeg današnjeg poimanja razvijenog sveta. Konačno možemo da potvrdimo da na ovim prostorima nisu živeli samo pripadnici nerazvijenih civilizacija – zaključio je profesor Anđelković.

Za prenošenje mumije iz Narodnog muzeja u vitrinu, arheolozi trenutno tragaju za pikap vozilom jer je suviše velika da bi stala u običan automobil, mada nije isključena ni ideja da se za te potrebe iskoristi trolejbus jer je Filozofski fakultet samo jednu stanicu od muzeja.

Miroslav Vujović

 1. Bravo! Toliko se puvaju sa tom vitrinom, sa dvostrukim staklom punjenim azotom, kao da to svaki staklorezac ne radi za 20 E/m2.
  Pošto je u pitanju Narodni muzej, koji je ugovorio pola magacina u Pančevačkom ritu za 36.000 E mesecno i projekat rekonstrukije za milion E, ovo je najnoviji nastavak “kulturnog” šišanja ovaca, ovog puta sa 35.000 E za vitrinu.

  • Мораш то да схватиш – интлектуалци су људи који ретко кад створе производ, нешто што може да се прода: понека књига, представа, филм, тако да могу или да подилазе широким масама, друже се с политичарима (и спонзоришу се – типично за Ф_У) или да се “сналазе” на други начин… Па морају и они да живе од нечега!

 2. Још кад би знали какву је железницу имала та напредна цивилизација…

 3. Udruzenje starosedeoca iz Vince ,,NEOLL” , koje inace tvrdi da smo ziveli na ovim prostorima i pre nego sto smo se doselili, je izdalo saopstenje povodom ovog dogadjaja, u kome se kaze:
  – 3038. godine pre Hrista( Kako li su znali da ce se roditi? prim. autora) nepoznati pocinioc, sa prezimenom Krkobabic, je ukradenim, izandjalim autom fiJat 500 , vlasnistvo mladog kovaca papirnih novcanica Dinkica, pobegao sa jednom od vitrina u pravcu Ritopeka i dalje ka Pancevu preko starog kamenog mosta- tada skela jos nije bila izmisljena.
  Opravdano smatramo da je u pitanju bas to ova vitrina. Dokaz za to je ostatak od farbe sa auta u donjem desnom cosku vitrine. Molimo da nam se vitrina vrati. Auto smo pronasli ovih dana u Kragujevcu, istina u osiromasenoj verziji.

 4. Šta to leži u novootkrivenoj staklenoj vitrini, civilizovani američki (homo erectus) ili divlja zver od faraona TutanKam(I)ona?

 5. ja bi da od vitrine napravimo akvarijum

  • Али хладноводни – за златне рибице, кои-шаране – хладна вода би омогућила да се мумија бесконачно дуго очува. Додуше, почеле би по њој да расту алге, али мислим да би рибице то успешно решиле.

 6. Na Moravu Ćuprija iz Palmine bašte – staklenik je iz pokojne bugarske Staklare.

 7. Ja sam na tu vitrinu čekao 300 godine.

 8. Mislim, gospodo da je stvar jasna. Nama je ta mumija stigla iz bosanskih piramida koje su otkrivene odavno već, ima sigurno 5 – 6 godina, a koje su dokaz da je na ovim prostorima civilizacija postojala i pre ameba.

 9. “…mada nije isključena ni ideja da se za te potrebe iskoristi trolejbus jer je Filozofski fakultet samo jednu stanicu od muzeja.”

  Izvinjavam se, ovo sam zaboravila da prokomentarišem, a ne sme ostati nezapaženo… stvarno maestralno :).

 10. A ja bi da se ipak napravi piramida na platou ispred Filozofskog i da mumija bude u ambijentu koji joj pripada…

  • Има (не знам да ли још увек има) кафић “Пирамида” на Филолошком – могли би тамо да држе мумију. Таман, то је у подруму…

  • Као она стаклена код Лувра?! :)

 11. E pa Njuz-e, odavno u vasem cenjenom mediju nisam procitao neduhovitiji tekst pracen jos manje duhovitim komentarima.

 12. mumija moze trolom samo ako izvadi personalizovanu bus plus karticu!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix