njuz-autor

AUTOR: urednistvo

24. sep. 2012

Arheolozi otkrili staklenu vitrinu za mumiju

Drevna vitrina jedno od najvećih otkrića u Srbiji

BEOGRAD, 24. septembar 2012. (Njuz) – Tim arheologa predvođen Branislavom Anđelkovićem saopštio je da je u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta otkrio retku staklenu vitrinu velike očuvanosti. Tim arheologa saopštio je da sve upućuje na to da se radi o jednom od najvećih arheoloških otkrića u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Vođa projekta i dugogodišnji istraživač drevnih vitrina na prostoru Beograda, profesor Branislav Anđelković, kaže da se na ovo otkriće čekalo 124 godine.

– Još od 1888. godine kada je Beogradska mumija, stara preko 2000 godina, iz Luksora stigla u Beograd, tragalo se za ovim izuzetno retkim artefaktom. Vitrina koja se pojavila u holu arheološke zbirke svojom očuvanošću i naprednom tehnologijom izrade iznenadila je i iskusne arheologe. Posebno nas je oduševilo to što vitrina ima dvostruko staklo i sopstveni sistem ventilacije. Sada već možemo reći da je ovo jedno od najvećih arheoloških otkrića u Srbiji – rekao je profesor Anđelković.

On je objasnio kako se vitrina svojim dimenzijama savršeno uklapa u dimenzije Beogradske mumije, što sve, zajedno sa vrhunskom izradom, upućuje na to da su je izradili “pripadnici neke prilično napredne civilizacije”.

– Ljudi koji su napravili ovo remek delo iznad su našeg današnjeg poimanja razvijenog sveta. Konačno možemo da potvrdimo da na ovim prostorima nisu živeli samo pripadnici nerazvijenih civilizacija – zaključio je profesor Anđelković.

Za prenošenje mumije iz Narodnog muzeja u vitrinu, arheolozi trenutno tragaju za pikap vozilom jer je suviše velika da bi stala u običan automobil, mada nije isključena ni ideja da se za te potrebe iskoristi trolejbus jer je Filozofski fakultet samo jednu stanicu od muzeja.

Miroslav Vujović

 1. Slavisha kaže:

  Bravo! Toliko se puvaju sa tom vitrinom, sa dvostrukim staklom punjenim azotom, kao da to svaki staklorezac ne radi za 20 E/m2.
  Pošto je u pitanju Narodni muzej, koji je ugovorio pola magacina u Pančevačkom ritu za 36.000 E mesecno i projekat rekonstrukije za milion E, ovo je najnoviji nastavak “kulturnog” šišanja ovaca, ovog puta sa 35.000 E za vitrinu.

  1. Ђеки kaže:

   Мораш то да схватиш – интлектуалци су људи који ретко кад створе производ, нешто што може да се прода: понека књига, представа, филм, тако да могу или да подилазе широким масама, друже се с политичарима (и спонзоришу се – типично за Ф_У) или да се “сналазе” на други начин… Па морају и они да живе од нечега!

   1. Shumsky kaže:

    Đeki, što bre tako grubo po intelektualcima? dovoljno je da kažeš da su gejevi

 2. Ђеки kaže:

  Још кад би знали какву је железницу имала та напредна цивилизација…

 3. Ja sam kaže:

  Udruzenje starosedeoca iz Vince ,,NEOLL” , koje inace tvrdi da smo ziveli na ovim prostorima i pre nego sto smo se doselili, je izdalo saopstenje povodom ovog dogadjaja, u kome se kaze:
  – 3038. godine pre Hrista( Kako li su znali da ce se roditi? prim. autora) nepoznati pocinioc, sa prezimenom Krkobabic, je ukradenim, izandjalim autom fiJat 500 , vlasnistvo mladog kovaca papirnih novcanica Dinkica, pobegao sa jednom od vitrina u pravcu Ritopeka i dalje ka Pancevu preko starog kamenog mosta- tada skela jos nije bila izmisljena.
  Opravdano smatramo da je u pitanju bas to ova vitrina. Dokaz za to je ostatak od farbe sa auta u donjem desnom cosku vitrine. Molimo da nam se vitrina vrati. Auto smo pronasli ovih dana u Kragujevcu, istina u osiromasenoj verziji.

  1. Ja sam kaže:

   Nadam se da ovim komentarom nisam prekrsio demokratske principe po gospodinu Stanarevicu.

 4. Tagore kaže:

  Šta to leži u novootkrivenoj staklenoj vitrini, civilizovani američki (homo erectus) ili divlja zver od faraona TutanKam(I)ona?

 5. Shumsky kaže:

  ja bi da od vitrine napravimo akvarijum

  1. Ђеки kaže:

   Али хладноводни – за златне рибице, кои-шаране – хладна вода би омогућила да се мумија бесконачно дуго очува. Додуше, почеле би по њој да расту алге, али мислим да би рибице то успешно решиле.

 6. Tagore kaže:

  Na Moravu Ćuprija iz Palmine bašte – staklenik je iz pokojne bugarske Staklare.

 7. Bane kaže:

  Ja sam na tu vitrinu čekao 300 godine.

 8. landarina kaže:

  Mislim, gospodo da je stvar jasna. Nama je ta mumija stigla iz bosanskih piramida koje su otkrivene odavno već, ima sigurno 5 – 6 godina, a koje su dokaz da je na ovim prostorima civilizacija postojala i pre ameba.

 9. landarina kaže:

  “…mada nije isključena ni ideja da se za te potrebe iskoristi trolejbus jer je Filozofski fakultet samo jednu stanicu od muzeja.”

  Izvinjavam se, ovo sam zaboravila da prokomentarišem, a ne sme ostati nezapaženo… stvarno maestralno :).

  1. Ђеки kaže:

   Па чиме друго? Паркирање у Васиној је ионако забрањено…

  2. Tetka kaže:

   Е, а да ли мумија има БУС-ПЛУС картицу?!

   1. Ђеки kaže:

    Има, за пензионере…

 10. ariela kaže:

  A ja bi da se ipak napravi piramida na platou ispred Filozofskog i da mumija bude u ambijentu koji joj pripada…

  1. Ђеки kaže:

   Има (не знам да ли још увек има) кафић “Пирамида” на Филолошком – могли би тамо да држе мумију. Таман, то је у подруму…

  2. Tetka kaže:

   Као она стаклена код Лувра?! :)

 11. Igor kaže:

  E pa Njuz-e, odavno u vasem cenjenom mediju nisam procitao neduhovitiji tekst pracen jos manje duhovitim komentarima.

  1. Ana kaže:

   Stvarno. I ja citam komentare i pitam se sta se desilo. Bljak.

 12. gradonacelnik kaže:

  mumija moze trolom samo ako izvadi personalizovanu bus plus karticu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *