njuz-autor

AUTOR: urednistvo

07. nov. 2011

Ateista odbio pomoć Crvenog krsta

Ateista bi prihvatio pomoć da se organizacija zove Crveni Darvin

ŽITIŠTE, 7. novembar 2011, (Njuz) – Neimenovani ateista iz Žitišta odbio je donaciju Crvenog krsta jer nije želeo da primi pomoć od insititucije koja u nazivu sadrži hrišćanski simbol, pišu lokalni mediji.

List „Žitište danas“ piše da je građanin Žitišta, iako živi u jako teškim materijalnim uslovima, odbio da primi jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.000 evra jer taj novac donira Crveni krst, a iz sredstava jedne američke baptističke crkve.

Tragom informacije uspeli smo da dođemo do ovog žitelja Žitišta koji je insistirao na anonimnosti. On nam je rekao da pomoć nije hteo da primi iz principa i da takav stav ima prema svim religijama.

– Sve i da se Crveni krst zove recimo Crveni polumesec ili Crvena Davidova zvezda, ja tu pomoć ne bih primio jer je princip nešto što je iznad svakodnevnog života. Ne verujem ni u jedno božanstvo niti u religiju, verujem samo u ateizam. Kada Crveni krst bude promenio ime, onda neka mi se obrate pa ćemo razgovarati o eventualnoj saradnji. Do tada, ostajem čvrsto pri svom stavu – rekao je ateista iz Žitišta za Njuz.

Štaviše, naš sagovornik smatra da je oštećen jer zbog imena organizacije on ne može da primi preko potrebnu pomoć, te će podneti sudski zahtev da Crveni krst promeni ime kako bi pomoć mogla da mu bude dodeljena.

– Lično bih najviše voleo kada bi Crveni krst promenio ime u „Crveni atom“ ili „Crveni Darvin“, ali to je već na njima da odluče kako će se zvati u budućnosti. Neka se zovu i „Plava mandolina“ ako žele, samo da to ne vređa ničija osećanja, pa i nas koji verujemo u ateizam – rekao je naš sagovornik.

„Crveni krst“ se do sada nije zvanično izjašnjavao, ali je jedan član ove organizacije o zahtevu ateiste u izjavi za Njuz kratko rekao:

– Kad sam čuo, samo sam se prekrstio.

Nenad Milosavljević

REKLAMA: Knjiga koja staje u krilo! Njuz.net predstavlja “Ovo nam možda nije trebalo”

 1. himalajac kaže:

  ma da, jasno ko dan.
  Civek je komunjara, i, mada nije naglasio, jasno je da bi primio pomoc od bilo koje organizacije koja ima crvenu petokraku (SPS, KPJ, Crvena Zvezda, Partizan…)

  1. himalajac kaže:

   sunce ti *bem, kolko ateista-komunista. i mene zacrvenese

   1. Djukicmaister kaže:

    Taman pomislis da ih nema vise kad, opa! Zacrvenise Boga u tebi na njuzu!

   2. spajdermen kaže:

    ako je ateista ,ne znaci da je komunjara !!!!!!! AMAN !

    1. himalajac kaže:

     ma ti ce mi kazes

 2. Flame kaže:

  Njemu treba pomoć od neke druge institucije…”mental institution” :-)

 3. Sofija kaže:

  “verujemo u ateizam” hahaha kako se zaboli u centar sa ovim, svaka čast! ;)

 4. Anastasja kaže:

  E, da bar i sveštenstvo hoće da prizna svoj ateizam pa makar i anonomno.

 5. kalixx kaže:

  Ovo sa „Crveni Darvin“ nije dobra ideja, jer bi se time povredila osećanja vernika koja ne veruju u evoluciju, čak i ideja da se nazove „Crveni Njutn“ ne bi bila dobra ideja, pošto ima dosta njih koji ne veruju ni u gravitaciju.

 6. Jordan kaže:

  Danas odbija pomoć, sutra, omotan eksplozivom sa kalašnjikovim u ruci juriša na Ministarstvo vera ili neku sličnu mrsku organizaciju. Tada ćemo saznati i njegovo puno ime i prezime i ime ćelije ateista terorista samoubica i još mnogo toga…

 7. kontrapunkt kaže:

  Ja predlažem da se promeni i kalendar. Naime, smatram da računanje vremena pre i posle Hrista duboko povređuje osećanja ateističkih vernika. Shodno vladajućim teorijama u kosmoligiji koje procenjuju da je starost vasione oko 15 milijardi godina predlažem da umesto 2011. bude 15000002011. godina.

  1. Genije kaže:

   Zapravo, Univerzum je star 13.75 milijardi ± 130 miliona godina.

   1. kontrapunkt kaže:

    Jel računaš i prestupne godine?

 8. marek kaže:

  ti njega krstom, on tebe darvinom

 9. Stalker kaže:

  ja kao vernik Ateizma insistiram da se na kompletima prve pomoci skine znak krsta…. Ok je da pise prva pomoc.. ali zasto krst… dokle ta diskriminacija !

 10. Agnostik kaže:

  Dobra fora, mnogi je neće skapirati :-) Nisam vernik nijedne zvanične niti nezvanične organizacije, ali znam dosta ateista koji su radikalniji od mnogih “zabludelih” pripadnika kojekakvih crkava. A sve je stvar uverenja, pa i ateizam čega oni naravno nisu svesni. Svi oni osim agnostika nemaju više sposobnost kritičkog mišljenja ;-) Al’ svejedno live & let live!

  1. Agnostik kaže:

   Hahaha, po negativnim “lajkovima” čini mi se da moj komentar jednako ljuti vernike ateizma i svih ostalih religija :)

   1. Steff kaže:

    agnostik = undecisive prick

 11. technocaja kaže:

  Mislim da su mu ponudili premalo para…

 12. Lose kaže:

  Da su mu ponudili 10.000 eur sigurno bi pristao!

  1. himalajac kaže:

   na sve, pa i s'guza

 13. Fanatic kaže:

  Ateisti su religijski kult čija verovanja su da bog ne postoji :D.

 14. darinjo kaže:

  al se Jordan primio :-) Samo da se covek prekrsti…

 15. Miki kaže:

  Uzgred, pun naziv ovde pominjane humanitarne organizacije je Međunarodna federacija crvenog krsta i crvenog polumeseca.
  A verovatno bi se i mnogi vernik uzjogunio ako bi mu stigla humanitarna pomoć s pogrešnim od ta “dva strašna simvola”, što bi rekao Njegoš.

 16. snezana kaže:

  bravo Milosavljevicu :)

 17. ariela kaže:

  ha evo ti ga tipicni srpski inat…makar crko necu da uzmem nista jer se to kosi sa mojim principima…neverovatno ali istinito…ja kao religiozna osoba nemam prema pravoslavlju toliku dozu ushicenja kao sto ga imaju ateisti…u trans padaju od silne blazenosti sto ni usta ne veruju…a u stvari veruju njihov Bog zove se ateizam…

 18. mixon kaže:

  My lack of God! It's Trotsky!

 19. Pera kaže:

  Nešto razmišljam, kad imamo vernike u različitim varijantama i ateiste tj. nevernike, da se uvede i kategorija multivernik – neko ko ima nekoliko religija, kao i svevernik – onaj ko veruje u sve, pa da kompletiramo…

 20. Синиша Р kaže:

  Kad sam čuo, samo sam se prekrstio.
  :D :D

 21. Perun kaže:

  Jos da se ukine bozic :)
  I svim Ateistima ukine i svaki religiozni praznik, pa na posao :)

  A ja kao nereligiozan ipak ostajem kuci….

  Odlican tekst….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *