njuz-autor

AUTOR: urednistvo

28. apr. 2011

Auspuhovana govedina hit u Srbiji

Savršeno dobre polutke i dalje džudže pored puta

STARA PAZOVA, 28. april 2011. (Njuz) – Vest o više desetina goveđih polutki koje se od nedelje ujutru nalaze na putu, kada je šleper koji ih je prevozio udario u naplatnu rampu kod Stare Pazove, po svemu sudeći imaće srećen epilog, jer je rano jutros saopšteno da meso bačeno na roštilj nakon što se nekoliko dana nalazilo na suncu, kiši i pod dejstvom izdubnih gasova, ima i više nego dobar ukus.

Do otkrića se došlo sasvim slučajno kada je jedan meštanin, čiji identitet nije otkriven, uzeo jednu od goveđih polutki i ispekao je na roštilju.

– Komšije su me upozoravale da bi meso moglo da bude pokvareno, ali svi dobro znamo da roštilj neutrališe sve štetne materije. Meso je izvrsno, delimično je isušeno od stajanja na suncu, a izdubni gasovi su mu dali poseban ukus. Na kraju sam pozvao i komšije na roštilj i svi su se složili da bolje meso davno nisu probali – kaže meštanin, kog su komšije već prozvale Pronalazač.

Nedugo nakon ovih vesti, već je pokrenuta inicijativa da Srbija brendira ovo jelo pod imenom auspohovana govedina, pre nego što nas Slovenci preduhitre kao što su to već učinili sa ajvarom.

Pored dobrog ukusa, pripremanje auspuhovane govedine moglo bi da bude veoma zanimljivo stranim turistima, jer u svojim zemljama nemaju često priliku da na samom drumu vide kilograme mesa. Prema mišljenju poznate spisateljice i kulinarke Vesne Radusinović, ovo bi bilo dobro i za imidž Srbije.

– Već godinama nas bije glas gurmanske nacije, a ako bi nam se na putevima, recimo na svakih 100 metara nalazio po jedan goveđi but, delovali bismo i prilično imućno – tvrdi Radusinović.

Ovim povodom oglasio se i generalni menadžer Exit festivala Bojan Bošković, koji je izjavio da bi bilo sjajno da tokom trajanja festivala na svim prilazima Novom Sadu stoji meso, što bi svim stranim posetiocima bilo „baš jako zanimljivo“.

– Mislili smo naravno i na vegetarijance, kojima bi ovo možda bilo uvredljivo, tako da ćemo se zalagati da meso stoji samo sa jedne strane puta, pa kome smeta neka gleda u drugu stranu. Tamo ćemo možda da zasadimo i par žbunića – kaže Bošković.

Ipak, bez obzira na veliko otkriće, i dalje ostaje pomalo nejasno zašto je meso danima stajalo na putu, zbog čega je reporter Njuza kontaktirao Milutina Mrkonjića,  minista za infrastrukturu, koji je rekao da je bilo nemoguće utvrditi ko je odgovoran za uklanjanje mesa.

– Ne mislite valjda da u Zakonu o saobraćaju postoji stavka ko je nadležan za uklanjanje goveđih polutki sa puta? Pa, koliko bi samo zakonodavci trebalo da budu dokoni da se sete i te situacije – pita se  Mrkonjić.

Marko Dražić

 1. Tetka kaže:

  Strašno! Mislim, ono što se stvarno dogodilo – da stoji meso toliko dana… Na žalost, mislim da niko ne može da kaže, napiše ili uradi nešto što bi uzdrmalo našu birokratiju, njenu svest, neodgovornost i stečene neradne navike…pa čak ni NJUZ… :((
  Pa, u ime toga, predlžem da se našoj birokratiji, odnosno svima koji NISU BILI NADLEŽNI to meso servira za topli obrok, užinu, VIP prijem, šta već… :P

 2. Mare0230 kaže:

  “Mislili smo naravno i na vegetarijance, kojima bi ovo možda bilo uvredljivo, tako da ćemo se zalagati da meso stoji samo sa jedne strane puta, pa kome smeta neka gleda u drugu stranu. *
  hahahha…..Ovo mi je najjače u celom tekstu :D

 3. Ljix kaže:

  E to sa ajvarom i nije mogao biti naš brend, jer sam negde pročitala da sve srpske porodice liče jedna na drugu, a svaka kuva ajvar na svoj način… :D

 4. Kum Spasoje kaže:

  E sad ste preterali sa izmišljotinama. Više vam ništa ne verujem.

 5. Jordan kaže:

  Pisite, sta hocete. Ja i kum se razbismo od nekog dimljenog mesa ovih dana. Vidim nije sa zlatibora, ali ne mogu da pogodim koji je proizvodjac u pitanju.

 6. Ivan_KS kaže:

  Ovo je stvarno hit, evo kod nas u Kruševcu se, pored gomile lokala brze hrane koji služe auspuhovanu govedinu, masovno po restoranima servira i auspuhovana govedina iz friteze, pržena na motornom ulju 15 w40. Kažu da je zdravije i sa manje holesterola od ulja za menjače ili UK-2 kočionog ulja. Garnir je rendana guma WinterA a sve izgleda divno kad se servira na radkapni od stojadina…

 7. Jessy kaže:

  To sto je auspuhovana je najmanji problem obzirom da sam nacula da su polutke poreklom iz Japana…

 8. Izduvni Gas kaže:

  Ja se zovem Izduvni Gas, ne Izdubni. Molim za korekciju mog imena u clanku.

  1. Ljix kaže:

   Bolje ćuti, jer kakve su šaljivdžije ovi iz redakcije može se desiti da ti ime koriguju u Prdež… ;)

 9. mixon kaže:

  ovo i nije neka novost, već godinama unazad pored puteva u Srbiji se mogu videti auspohovana janjad’ Kada vidiš odranu jagnjeću kožu kako se vijori na stubu pored puta, prosto moraš da zastaneš i probaš auspohovanu janjetinu. Pozdravljam ideju da se ovaj važan proizvod brendira, to bi moglo da uzdigne našu posustalu ekonomiju. Već vidim kako ljudi sa svojim starim ladama i stojadinima u garažama prave vrhunske auspohovane specijalitete, koji bi bili mnogo zdraviji od klasičnih dimljenih/pušenih .

 10. mawa kaže:

  jaojXD

 11. Nikola kaže:

  …ali svi dobro znamo da roštilj neutrališe sve štetne materije. :D

  auspuhovana govedina xDDD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *