"Politika" je do slike nemačkog glumca Andreasa Kaufmana došla gugl pretragom "stariji čovek slike"
njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

19. jul. 2017

Autor humoreske „Vojko i Savle“ ne može da veruje ko sve danas piše za “Politiku”

BEOGRAD, 19. jul 2017, (Njuz) – Autor humoreske „Vojko i Savle“, koja je Slobodanu Miloševiću poslužila za obračun sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, naveo je u pisanoj izjavi Njuzu da je zaprepašćen kakve sve tekstove i autore danas objavljuje nekada cenjeni list „Politika“.

Autor „Vojka i Savla“, koji ni danas ne želi da otkrije svoj identitet, navodi da je „Politika“ čak i u vreme objavljivanja njegovog teksta imala kakvu-takvu uređivačku politiku i profesionalne standarde.

– „Politika je pre tačno 30 godina objavila humoresku u kojoj je kompromitovala akademike Gojka Nikoliša i Pavla Savića pomoću podataka iz Državne Bezbednosti, ali mi smo tada afere i različite stavove plasirali sa stilom i uz poštovanje najviših standarda. Izmišljali smo priče, ali nikada nismo izmišljali sagovornike. Nama ne bi mogao da se desi dr Petar Veličković iz Kanade, odnosno Andreas Kaufman, a svakako ne bismo sebi dozvolili početničku grešku korišćenja slika nađenih na Guglu pretragom „Stariji čovek slike“. Ne zato što tada nije bilo Gugla već zato što smo u ovakvim operacijama imali neke granice koje nismo prelazili – objasnio je sagovornik Njuza.

Prema njegovim rečima, „Politika“ hitno mora da se vrati profesionalnim normama u kreiranju afera ako misli da očuva teško stečeni kredibilitet na tom polju.

– Ako sada imamo doktora Veličkovića, šta je sledeće? Da za „Politiku“ počnu da pišu i fiktivni likovi kao što su Aladin, Mala Sirena, Radoš Bajić ili Miroslav Lazanski? – rezignirano je na kraju pisma upitao autor „Vojka i Savla“.

Nenad Milosavljević

 1. ZoinMihailo kaže:

  Sanjao sam da je uz članak u Politick koji je napisao Lazanski objavljena fotografija Babića.
  Valjda kao poledica onog s kim si onakav si.

 2. Malo mnogo kaže:

  Nase humoreske sad su groteske i to je još jedan dokaz našeg sveopšteg napredka.

 3. voya montoya kaže:

  ma negde sam cuo da je politika,drugi najstariji zanat na Svetu…A kod nas, list sa najduzom tradicijom u tom zanatu…!!!

 4. milan (nisam odavde) kaže:

  Kao i sve u zemlji Srbiji i ,,ПОЛИТИКА” je postala napredna, odatle taj novi kvalitet!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *