Bankari kaže da se to u početku sporadično događalo, ali da sada nema dana, a da bar pet, šest klijenata ne dođe sa nekakvim uslovljavanjima
njuz-autor

AUTOR: Sponzorisan tekst

18. sep. 2017

Banke se žale da im građani postavljaju preteške uslove za uzimanje kredita

NOVI SAD, 18. septembar 2017, (Njuz) – Svetlana Protić, bankarska službenica, poverila se svojim kolegama da joj sve više građana postavlja preteške uslove kad dođu da uzmu kredit, da zbog toga ima traume, da ju je sve više strah od dolaska na posao, pa da čak razmišlja i da promeni profesiju.

Prema njenim rečima, u početku je mislila da se to samo njoj događa, ali tek kad je skupila hrabrost i javno progovorila o torturi koju preživljava shvatila je da nije usamljen slučaj.

– Od malih nogu sam želela da budem bankar, da budem na usluzi drugima i tako sam se ponašala od prvog dana otkad radim u Vojvođanskoj banci. Uvek sam se trudila da klijentima maksimalno izađem u susret, da im učinim, ali ovo sada je postalo nepodnošljivo. Ranije sam ih dočekivala sa osmehom, sad kad uđu u filijalu molim boga da ne dođu za moj sto, jer nikad ne znam šta ću čuti i doživeti – počinje Svetlana svoju ispovest.

Svetlana kaže i da se to u početku sporadično događalo, ali da sada nema dana, a da joj bar pet, šest klijenata ne dođe sa nekakvim uslovljavanjima.

– Evo na primer, pre neki dan čovek je došao u banku i pitao koliko brzo može da dobije keš kredit. Kad smo mu rekli za nekoliko minuta, pitao je da li to može malo brže, zato što nema toliko vremena da čeka, jer je vreme novac – kaže Svetlana za Njuz.

Prvo je pomislila kako eto ima svakakvih ljudi, raznih namćora, ali iz dana u dan dolazili su joj novi klijenti sa još bizarnijim zahtevima.

– Jednom klijentu smo rekli da je maksimalan keš kredit 15.000 evra, ali je on uporno tražio da mu damo 15.037 evra jer je ovih 15.000 već rasporedio za refinansiranje kredita u drugoj banci i renoviranje stana, a da mu tih 37 evra fali da reguliše crtu od 4.000 dinara u dragstoru. Drugom smo rekli da uzeti keš kredit može da vrati u 96 rata, a on nam je odbrusio „A niste mogli da zaokružite na 100“ – priča naša sagovornica.

Ona ističe da ni kod kuće nema mira jer su klijeti banke počeli da je zovu i telefonom. Ipak, kako ističe, jedan od najčudnijih i najtežih zahteva dobili su jutros.

– Mlađi gospodin je došao kod nas. Taman kad smo pomislili da smo se sve dogovorili on je počeo da nam traži silne papire. Te papir da nema naplate obrade zahteva, da nema troškova za prevremenu otplatu keš kredita. Iako smo mu objasnili da se sve to podrazumeva, on je nastavio sa traženjem raznih papira i da svaki pude pečatiran u tri primerka. Jedna koleginica je prokomentarisala: “Dobro nam nije tražio i uverenje o krvnoj grupi” – kaže nam Svetlana.

U bankama navode da ovo nije slučaj samo kada je reč o keš kreditima, već da se sa istim problemom suočavaju kad neko uzima stambeni kredit, dozvoljen minus ili otvara tekući račun.
Kako saznajemo, banke sve više razmišljaju o tome da pokrenu inicijativu za formiranje bankarskog ombudsmana kojem bi mogli da se požale na klijente.

– Takvo jedno telo je apsolutno neophodno. Mi više ne znamo kako da se zaštitimo od pojedinih klijenata i njihovih nerealnih zahteva – kaže sagovornik Njuza iz jedne od banaka koji je želeo da ostane anoniman.

Bane Grković

 1. voya montoya kaže:

  Ko trazi dace mu se..!!! Tako razmisljaju potomci prvih srpsko-pravoslavnih banaka…Od sv. Dafine i sv. Jezdimira,svi protoreji Novca i alavosti,dok se nije pojavio kesotocivi Labus i arhandjel Mladivoje-Sberbski…

 2. Радојица kaže:

  Тако је. Такве нека пошаљу у (наводно руски) Збер код Динкића, да их Миросинкино чедо мало о'лади. Као што је о'ладио и оно мало привреде што остаде иза Слобе & Мире.
  П.С. – “Г” није слово него слика! А 17 је променљива величина.

 3. Ja sam kaže:

  A zasto je kamata na plus na racunu cak nula posto, a na minus samo desetak procenata?

 4. Malo mnogo kaže:

  Krediti su postali sastavni deo spskih običaja i života. Uz njihovu pomoć danas se prave svadbe,slave i krštenja školuju deca,slave mature i punoletstva,ide na letovanje i zimovanje.I pošto smo tako savršeni večiti duznici svaka banka bi nas samo poželela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *