Neprijavljeni građevinski radnik je tiho i nenametljivo postao jedan od simbola Beograda
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

10. sep. 2018

Beograd dobija spomenik Neprijavljenom građevinskom radniku

BEOGRAD, 10. septembar 2018, (Njuz) – Neprijavljeni građevinski radnici uskoro će dobiti zasluženi spomenik u srpskoj prestonici, saznaje Njuz u vrhu beogradske vlasti.

Na ovaj način biće odata pošta svima onima koji su deo svog života utkali u izgradnju glavnog grada i njihovim kolegama stradalim na nekom od brojnih gradilišta. 

– Neprijavljeni građevinski radnik je tiho i nenametljivo postao jedan od simbola Beograda i naša obaveza je da mu odamo priznanje za sve što je učinio za razvoj grada i njegove infrastukture – kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

– Gradska vlast je već krenula u realizaciju ovog projekta, a trenutno tragamo za pogodnom lokacijom na kojoj će spomenik biti postavljen. Ne postoji deo grada u čijoj izgradnji nisu učestvovali neprijavljeni radnici, pa nije lako odrediti najbolje mesto za postavljanje spomenika. Bilo je ideja da obeležje bude na mestu stradanja nekog od njih, ali i takvih lokacija ima dosta pa nije lako doneti konačnu odluku. Grad će, zbog svega navedenog, formirati komisiju koja će analizirati sva potencijalna rešenja i doneti odluku koja će zadovoljiti sve neophodne kriterijume – poručio je on.

Grad je već raspisao konkurs za izradu idejnog rešenja kojim će biti definisan izgled budućeg spomenika. Firme koje žele da učestvuju u njegovoj izgradnji moraće da konkurišu na tenderu i ispune rigorozne uslove koji će njim biti propisani.

– Spomenik će biti finansiran delom iz gradskog budžeta, a svoj doprinos daće i građevinski investitori bez kojih ovakav poduhvat ne bi bio moguć. Strogo ćemo voditi računa o poštovanju zakona, pa posao na izgradnji ovog spomen obeležja mogu dobiti samo firme koje inspekcije nisu kažnjavale zbog neprijavljivanja radnika ili nepoštovanja pravila o bezbednosti na radu – zaključio je Vesić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je dao punu podršku ovoj ideji i najavio da će svoj stav izneti pred novinarima čim sazna o čemu se tačno radi.

Bojan Savić

 1. scoby kaže:

  Bolje podići spomenik babi – terminatoru građevinskih preduzimača.Bez njih nebi ni bilo neprijavljenih građevinskih radnika.

  1. Nova kaže:

   Možda bi bilo smešno da pre neki dan nije poginuo neprijavljeni radnik!

 2. voya montoya kaže:

  Cele -kula rada na crno u poslednjih 25 leta ,mogla bi biti podignuta uz Jarbol…na …kojem ce se vijoriti srpska trobojka,a na nalicju bela zastava…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *