Neprijavljeni građevinski radnik je tiho i nenametljivo postao jedan od simbola Beograda
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

10. sep. 2018

Beograd dobija spomenik Neprijavljenom građevinskom radniku

BEOGRAD, 10. septembar 2018, (Njuz) – Neprijavljeni građevinski radnici uskoro će dobiti zasluženi spomenik u srpskoj prestonici, saznaje Njuz u vrhu beogradske vlasti.

Na ovaj način biće odata pošta svima onima koji su deo svog života utkali u izgradnju glavnog grada i njihovim kolegama stradalim na nekom od brojnih gradilišta. 

– Neprijavljeni građevinski radnik je tiho i nenametljivo postao jedan od simbola Beograda i naša obaveza je da mu odamo priznanje za sve što je učinio za razvoj grada i njegove infrastukture – kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

– Gradska vlast je već krenula u realizaciju ovog projekta, a trenutno tragamo za pogodnom lokacijom na kojoj će spomenik biti postavljen. Ne postoji deo grada u čijoj izgradnji nisu učestvovali neprijavljeni radnici, pa nije lako odrediti najbolje mesto za postavljanje spomenika. Bilo je ideja da obeležje bude na mestu stradanja nekog od njih, ali i takvih lokacija ima dosta pa nije lako doneti konačnu odluku. Grad će, zbog svega navedenog, formirati komisiju koja će analizirati sva potencijalna rešenja i doneti odluku koja će zadovoljiti sve neophodne kriterijume – poručio je on.

Grad je već raspisao konkurs za izradu idejnog rešenja kojim će biti definisan izgled budućeg spomenika. Firme koje žele da učestvuju u njegovoj izgradnji moraće da konkurišu na tenderu i ispune rigorozne uslove koji će njim biti propisani.

– Spomenik će biti finansiran delom iz gradskog budžeta, a svoj doprinos daće i građevinski investitori bez kojih ovakav poduhvat ne bi bio moguć. Strogo ćemo voditi računa o poštovanju zakona, pa posao na izgradnji ovog spomen obeležja mogu dobiti samo firme koje inspekcije nisu kažnjavale zbog neprijavljivanja radnika ili nepoštovanja pravila o bezbednosti na radu – zaključio je Vesić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je dao punu podršku ovoj ideji i najavio da će svoj stav izneti pred novinarima čim sazna o čemu se tačno radi.

Bojan Savić

 1. scoby kaže:

  Bolje podići spomenik babi – terminatoru građevinskih preduzimača.Bez njih nebi ni bilo neprijavljenih građevinskih radnika.

  1. Nova kaže:

   Možda bi bilo smešno da pre neki dan nije poginuo neprijavljeni radnik!

 2. voya montoya kaže:

  Cele -kula rada na crno u poslednjih 25 leta ,mogla bi biti podignuta uz Jarbol…na …kojem ce se vijoriti srpska trobojka,a na nalicju bela zastava…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.