njuz-autor

AUTOR: Bojan Ljubenovic

06. jun. 2014

Beogradski komarci dobili status zaštićene vrste

"Građanima koji još imaju neku vrstu animoziteta prema komarcima predlažemo da pokušaju da i pripitome i od njih naprave svoje kućne ljubimce"

“Građanima koji još imaju neku vrstu animoziteta prema komarcima predlažemo da pokušaju da i pripitome i od njih naprave svoje kućne ljubimce”

BEOGRAD, 6. jun 2014, (Njuz) – Skupština grada Beograda proglasila je danas komarce za zaštićenu životinjsku vrstu i zabranila njihovo uništavanje na čitavoj teritoriji glavnog grada.

– Dosta je bilo sa varvarskim i genocidnim ponašanjem prema komarcima – rekao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine. – Od danas i zvanično niko više neće smeti da ubija ove insekte jer ćemo takav čin tretirati kao krivično delo. Da ova odluka nije samo mrtvo slovo na papiru dokaz je i to što nadležne gradske službe ovog proleća nisu ubile nijednog jedinog komarca – istakao je Trivan.

Simbolično, odluka o proglašanja komaraca za zaštićenu vrstu doneta na Dan planete Zemlje, čime je Beograd pokazao da prednjači u brizi o životnoj okolini.

– Građanima koji još imaju neku vrstu animoziteta prema komarcima predlažemo da pokušaju da i pripitome i od njih naprave svoje kućne ljubimce. Pokušajte i videćete da su komarci u tom pogledu veoma zahvalni, ne traže gotovo nikakvu negu i ne ostavljaju prljavštinu. Možete ih ostaviti u stanu i otići na posao ili godišnji odmor i kad se vratite oni će uvek biti tu. I što je najvažnije, veoma su vam verni, gde god ste vi tu su i oni – objasnio je Trivan i dodao da postoji ideja da zbog svog značaja i rasprostranjenosti komarac uskoro zameni vrapca na mestu simbola Beograda. .

Gradski parlament usvojio je i paket oštrih kaznenih mera protiv onih koji bi se usudili da nastave sa istrebljenjem komaraca. Tako će onaj ko komarca ubije šakom o zid morati da plati 5.000 dinara, dok će onaj ko u te svrhe koristi tzv. „muholovku“ biti kažnjen sa 8.000 dinara. Građani koji u cilju uništavanja komaraca budu koristili tablete ili neka druga sredstva za masovno uništenje odgovaraće krivično.

Bojan Ljubenović

 1. scoby kaže:

  Ha, ha, bravo Bojane, pa zar tako o bivšim kolegama, ljutiće se komarice iz Sekretarijata!

 2. Polovni Buntovnik kaže:

  Razne krvopije su odavno zaštićene vrste u Srbiji, neke imaju imunitet a neke se ovakvim uredbama i zakonima štite.

 3. Ime obavezno kaže:

  jao, sada kad kenu moljci i pauci sa transparentima ka skupstini zakrcice ceo grad…

 4. Jan kaže:

  I prodavci po pijacama su se uplašili kazni pa malo ko ima tableta i ostalih sredstava protiv komaraca .

 5. celtic kaže:

  Popije ti krv, i još 5000 iz džepa. Navikli smo.

 6. ariela kaže:

  Pa kako mogu pande da budu zaštićene što ne bi i komarci…uh šta mi radi ovaj koktel…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *