njuz-autor

AUTOR: urednistvo

09. maj. 2011

Beskućnik kriminalac zabrinut jer ne može da ide u kućni pritvor

Skica ćelije požarevačkog zatvora

BEOGRAD, 9. maj 2011, (Njuz) – Beogradski beskućnik Milivoje Pandilović (49), koga krajem meseca očekuje suđenje zbog provale u dva stana u centru grada, plaši se da bi kaznu mogao da izdržava u nekom zatvoru, u slučaju da se dokaže njegova krivica. Pandilović se osvrnuo na nagodbu Svetlane Ražnatović sa sudom da kaznu služi u kućnom pritvoru, kao i na istu presudu napadačima na snimatelja televizije B92, što je protumačio kao „očigledno novi trend u domaćem pravosuđu“, koji bi najviše mogao da pogodi upravo beskućnike.

– Svakodnevno nas vređaju prolaznici, pijani tinejdžeri, tako da smo se već pomirili da je to nezaobilazno u životu beskućnika. Ipak, ovim potezom država je počela da nam se smeje u lice, što zaista nismo očekivali. Među nama ima prestupnika i ako država uskoro nešto ne preduzme, mogli bismo da završimo u zatvoru – upozorava Pandilović

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, smatra da država nije dovoljno mislila na beskućnike kada se opredelila da kazne zatvora zameni služenjem kazne u kućnom pritvoru i da će u bližoj budućnosti morati da se izbori sa ovom nepravdom.

– Slučaj Pandilovića nije jedini, svaki beskućnik koji je počinio neko krivično delo moći će da se nađe u zatvoru. Država bi mogla da tu nepravdu ispravi time što će se opredeliti za, sada već malo prevaziđenu, kaznu zatvora za sve prestupnike, ali postoji i druga mogućnost. Beskućnici bi mogli da se dovedu u isti položaj kao i prestupnici koji su nosioci stanarskog prava, tako što će im država obezbediti stan, u kojem će kasnije moći da služe kaznu kučnog pritvora – smatra Dereta.

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo za prostorno planiranje koje je saopštilo da će u narednih mesec dana otvoriti gradilište na kojem će biti izgrađeno oko hiljadu stambenih pritvorskih jedinica u koje će biti smešteni svi osuđenici koji nemaju svoj stan ili kuću u kojem bi izdržavali kaznu kućnog pritvora.

– Stanovi za izdržavanje kućnog pritvora biće rađeni po ugledu na prostor u kojem će kaznu izdržavati Svetlana Ražnatović, jer je ona uzeta kao parametar i prvi ovakav slučaj u domaćem zakonodavstvu, tako da će svi osuđenici dobiti adekvatan smeštaj i ergonomske elektronske rukavice – rekli su nam u Ministarstvu.

Na pitanje da li ovakva mera države može da podstakne građane da čine više prestupa kako bi se domogli luksuznog stambenog prostora, u Ministarstvu su nam rekli da će u državnim stanovima za kućni pritvor kazne moći da služe isključivo oni koji nisu u mogućnosti da državi oduže dug u sopstvenom prostoru.

– To, međutim, otvara i druga pitanja, kao što je pitanje da li na taj način osuđenik praktino rentira svoj stan državi i kako da ga država, ukoliko se utvrdi da je tako, adekvatno obešteti. To je još jedno pitanje koje ćemo u saradnji sa Ministarstvom pravde morati da rešimo – zaključili su u Ministarstvu za prostorno planiranje.

Marko Dražić
Nenad Milosavljević

 1. Tetka kaže:

  Super text! :))
  Nek se lepo obezbede svi lezilebovići i lopovi, a obični ljudi koji rade, nisu kriminalci, nisu iz “ugrožene” društvene grupe ili politički pioni nek plaćaju basnoslovne kirije i kredite…

 2. scoby kaže:

  Bravo za ministra ortopeda, posle grandioznog uspeha prodaje ”jeftinih” stanova u bivšoj kasarni na Voždovcu ( u kompletu sa soškama, požarnim i dežurnim u zajedničkim prostorijama), dobićemo i humane policijske stanove za ”pravedne” uroše, cece, legije i ostale amsterdame.

  1. Tetka kaže:

   Minut sam brža od tebe ;)

 3. Slavisa kaže:

  Svaka cast :D

 4. Xtro2 kaže:

  Ono u cosku levo je fikus ili stablo marihuane?

 5. Rodni kaže:

  Ma… tesko je i ovima sto imaju mogucnost za kućni pritvor, treba plaćati komunalije, struju, telefon, tv preplatu, kablovsku, infostan, adsl…
  Država stvarno može da profitira od ovakvih presuda… Jos ako su pod kirijom, eheehee… mogu i gazde stanova da skinu malo kajmaka… Prinudni rad, KPD, i Goli otok bi bili izlet za ovakav vid zatvaranja, mučenja, nanosenja psihičkog bola, i torture prestupnika…

 6. Mara kaže:

  Ova država je, hvala dragom bogu, počela da radi nešto za siguran i kvalitetan život svojih građana. Do skoro si mogao da se dokopaš neke egzistencije samo u zatvoru ili da se zamonašiš (šta je naprednije ne bih znala da procenim), ali sada vidim da ima nade, čemu u prilog govore i sigurne kuće za beskućnike – kriminalce. Pozivam sve razvijene države da ponešto nauče iz našeg primera, jer tu smo – da se pomažemo.

 7. mile kaže:

  … i tako bi drzava Srbija mogla da resi i “problem Roma“

 8. Sagacity kaže:

  Posebno mi se dopada zadnji pasus teksta iz kojeg se jasno vidi, da je država ”napravila ogroman propust” i da će sada verovatno morati da plati zakup ”kućnog zatvora” Ceci…
  Ma znala sam da tu ima neka ”caka”…

 9. Ljix kaže:

  http://www.youtube.com/watch?v=Q1eb2EwmGRE

  Ja posumnjala da je taj besućnik Marinko Rokvić, mislim skitnica…
  Naročito zbog onih stihova “… nek vode me na sud i kažu da sam lud..” pa onda u refrenu kaže “ovo je moja kuća, živeo sam tu…” Obrastite pažnju, prožimajte malo stvari, što bi rekla Olja… :D

 10. VAljeVAc kaže:

  Hoće li ti stanovi moći da se odkupe?

 11. rasha elektricar kaže:

  Da li kućni zatvorenik ima pravo na pomilovanje i skraćenje kazne zbog dobrog vladanja ? Ko je taj ko ocenjuje dobro vladanje? žena ? tašta ? komšije ?
  Ja predlažem komisiju penzionera iz mesne zajednice koja bi na dnevnom nivou obilazila osudjenika / osudjenicu i ustanovljavala faktičko stanje

 12. Ajvarolog kaže:

  E, to je clanak! Bravo! :D

 13. marko kaže:

  Evo ja planiram da ostetim neku banku za 2 000 000 e,ali sam podstanar.Kako bi onda mene osudili i da li bi gazda morao da me zadrzi u istom stanu?Nista meni to nije jasno,kontaktiracu ministarstvo “pravde”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *