nazad na vrh

Bivšojugoslovenksirepublikancimakedonci smatraju da ime Severna Makedonija zvuči previše komplikovano

Skrinšot Radio Slobodna Evropa
Novi naziv je previše rogobatan, smatraju demonstrantiFOTO: Skrinšot Radio Slobodna Evropa

SKOPLJE, 19. jun 2018, (Njuz) – Ime Severna Makedonija je neprihvatljivo jer je komplikovano za izgovor smatraju bivšojugoslovenskirepublikancimakedonci koji su se okupili u Skoplju na protestu protiv dogovora premijera Zaeva i Ciprasa. 

– Dogovor je uvreda za našu državu i građane i nijedan bivšojugoslovenskirepublikanacmakedonac neće prihvatiti ovakav sporazum sa grčkom vladom – kaže Trajko Jankovski, jedan od vođa protesta – Ime Severna Makedonija je teško za izgovor i pisanje što dodatno komplikuje život običnim građanima. O poniženju kome smo izloženi svedoče i vicevi komšija iz susednih zemalja koji se danima sprdaju sa novim imenom i posprdno nas nazivaju Severnomakedoncima. Probajte vi da kažete Severna Makedonija. Videćete da je taj naziv rogobatan i da čovek mora da polomi jezik da bi ga izgovorio – kaže on i poziva sve one koji se osećaju kao bivšojugoslovenskirepublikancimakedonci da se pridruže demonstracijama i tako pokažu šta misle o ovom potezu dve vlade. 

Organizatori protesta u Skoplju kažu da su već stupili u kontakt sa grčkom opozicijom koja se takođe protivi sporazumu dve države i da su postigli dogovor o zajedničkoj borbi. 

– Podrška našim zahtevima stiže sa svih strana, a najvažnija je ona koju dobijamo od grčkih opozicionih partija koje dele naše stavove o novom imenu države. Narednih dana ćemo otputovati u Grčku kako bi ozvaničili našu saradnju i tako pokazali da smo spremni da se borimo sve dok predlog imena Severna Makedonija ne bude povučen. Posle toga možemo da zajedničkim snagama nastavimo naš sukob oko imena države što je najbolje rešenje u ovom momentu – objašnjavaju predstavnici bivšojugoslovenskihrepublikanacamakedonaca.

Bojan Savić

 1. A da se zove Istocna Albanija?
  Kraće je, a i blisko realnosti.

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Ако је до реалности – и Западна Българска има нека своја потраживања. Мислим, @заевмродупенеее! А зашто не би мало и ретро & носталгично: Јужна Србија! Буди лепе успомене… Пре рата… Краљевина… Још нема ни НДХазије, ни Курте ни Мурте што нам наша борба мало касније дала… Шта би више? А ни Србија се не би много љутила. Мало ли је?

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 3. A kao ,VMRO-DPMNE je jednostavnije…Od naseg naziva-UZAS….Uza Srbija…!!!.nncccc…jao…

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 4. A da vam se MAKEDOCI najebu majke, jel moze?

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Nemoj bre da se ljutite i odma ko babe kukate.Śta ima veze šta piśe..mi ćemo vas i dalje zvati Makedoncima.

  Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix