njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. nov. 2010

Брега учи да компонује

Uskoro prva Bregina pesma

БЕОГРАД, 20. новембар 2010, (Њуз) – Горан Бреговић, наш прослављени музичар, изјавио је ексклузивно за Њуз.нет како ових дана прави прве композиторске кораке.

– Већ дуги низ година се носим мишљу да научим да компонујем. Још као мали сам сањао да једног дана будем популарни композитор у земљи и свету – почиње своју причу популарни Брега – Као што је свима већ добро познато, прославио сам се обрађујући туђе песме и хитове. Посебно сам се прославио приликом рада на музици за филм “Аризона дрим”. Дуго им је требало да провале ко ме је ту инспирисао – осмехујући се наставља наш саговорник.

– Све је почело јуна ове године када је у Србију стигао Ерик Клептон. Он ме је убедио да бих и ја могао да будем композитор и чак се понудио да ми повремено да који савет. Тренутно га имам међу скајп контактима и не либим се да затражим и његову помоћ. Не смем да заборавим ни Александра Милића – Милија, који ми је попут ментора. Сви знају да он компонује за Цецу Национале која је јако популарна како међу млађом тако и међу старијом публиком.

– Већ сам написао првих десет нота за моју прву оригиналну песму, тако да сам јако срећан у овом тренутку. Првих пар месеци је било заиста тешко. Упорно сам се враћао својим старим навикама и несвесно копирао и са истока и са запада. Сада је већ другачије и то што пишем не личи ни на шта – задовољно закључује Брега.

Подсетимо да је као фронтмен групе Бијело дугме, Брега био популаран широм старе Југославије. Касније је започео и интернационалну каријеру у сарадњи са нашим чувеним редитељем Емиром Кустурицом, све до њиховог разлаза након филма “Аризона дрим”.

Упитали смо и Марину Туцаковић, најпознатијег текстописца у Србији, за мишљење поводом Брегине одлуке да научи да компонује:

– Мислим да је оно што он покушава одавно превазиђено. Брега би морао да се ослони у потпуности на нове технологије. Узмимо мој пример. Ја имам програм са свим речима српског језика. Довољно је да само задам неколико речи и програм ће сам да напише песму и да направи риме. Чак, за исту комбинацију речи, програм избацује различите резултате. Потпуно је рендом, што би рекли програмери. Истина је да моје песме зато често немају смисла, али је важно да се све римује – објашњава Туцаковић.

Иван Станковић

 1. Buahahaha kaže:

  Živa istina! :-)))

 2. neriljano kaže:

  Пре наколико месеци причао ми је један другар, консултант, за овај програм Министарства просвете. Никад није објављено, али психолози нашег министарства и раније су упозоравали да превише информација из Лаковићевих и Суботиних песама, као несхваћене намере у Ршумовићевој “Јао што је школа згодна”, разорно утичу на дечји мозак.

  Да би се стало на пут томе, министарство је направило пројекат “Велики српски композитор”. Остало закључујете из чланка.

  Знам да су пилот пројекти у вртићима успешно прошли, деца у том узрасту одлично су савладала песме у изведби Милана Станковића. Сматра се да ће основци најкасније до трећег разреда савладати све мелодије, а нарочито текстове, овог великана српске музике.

  То ће имати вишеструек позитивне ефекте. Наиме, деца ће морати сама да уче, јер родитељи не могу да помогну са текстовима који ни на шта не личе, речник који доносе од куће биће обогаћен скраћеницама које се тешко разумеју (из песама), па због тешког разумевања деца ће научити да се споразумевају гестикулацијом (покрети руку и ногу), што изузетно развија моторику у свим узрастима.

 3. Povratak kaže:

  Nezvanicno saznajemo da se Brega prijavio za prvi sledecei festival akusticne muzike

  http://www.upoznajsrbiju.co.rs/OpisDogadjaja/Festival-akusti%C4%8Darske-muzike-%E2%80%9DFamus%E2%80%9C-205

  gde ce svoju, za sada nezavrsenu kompoziciju izvesti zajedno sa svojim razrednim drugovima: Cedom Cvorkom, Zikom Zana i Dacom Dakom…

 4. hihihihi kaže:

  @Povratak: ahahahahaha! Mislim da sam na njihovoj skolskoj slici videla i dobro poznatu Branku Sovrlic i Bubu Miranovic…

 5. Povratak kaže:

  Branka i Buba su ipak – umetnice… :) Ali zato je tu Vanesa Plavi Haos…

 6. Marko kaže:

  Najjaca izjava:
  “Сада је већ другачије и то што пишем не личи ни на шта – задовољно закључује Брега.”
  :D

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *