nazad na vrh

Bregović tužio slavu Đurđevdan za plagijat

YouTube
FOTO: YouTube

BEOGRAD, 7. maj 2015, (Njuz) – Proslavljeni muzičar Goran Bregović podneo je tužbu protiv slave Đurđevdan zbog povrede autorskih prava, saznaje Njuz.

Bregović tvrdi da je naziv slave identičan nazivu jedne od njegovih najpoznatijih pesama i zahteva nadoknadu jer, kao je u tužbi naveo, slava je stekla veliku popularnost upravo zahvaljujući zloupotrebi imena njegove kompozicije.

-Ako ste samo jednom čuli naziv moje pesme i uporedili ga sa nazivom slave videli ste da je u pitanju čist plagijat. Svako slovo naziva je prekopirano i iskorišćeno, a da me pri tom niko nije ništa pitao. Očekujem da će sud zabraniti slavljenje slave pod tim imenom, kao i da će mi biti isplaćena odšteta – izjavio je Bregović.

-Ja sam “Đurđevdan” prijavio u agenciji za zaštitu autorskih prava o čemu imam i potvrdu. Zaista je sramota da se jedna slava kiti tuđim perjem i da svoju popularnost u narodu stiče na osnovu mog truda i rada. Budimo realni, za Đurđevdan niko ne bi čuo da ja nisam napravio tu pesmu – istakao je poznati muzičar.

On je napomenuo da slava neće biti jedina protiv koje je podneta tužba zbog plagiranja.

-Planiram da tužim i ruskog proizvođača vatrenog oružja koji je neovlašćeno iskoristio moju pesmu “Kalašnjikov” – rekao je Bregović.

Soko Sokolović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Ako se uzme u obzir ko je na vlasti, kakvi su ministri, I kakvo je pravosudje mislim da je odabrao pravo vreme I da ima velike sanse da, za sebe povoljno, razresi slucaj

 2. Juce sam procitala njegovu izjavu da mu je majka Srpkinja ,otac Hrvat, a supruga Muslimanka.

  Za neobavestene – – – manastir Djurdjevi stupovi, u Srbiji ,posvecen Sv. Djordju , datira iz 12.veka ,
  U nasim bivsim bratskim republikama se slavi , takodje kao Djurdjevdan ili kao Jurijevo,
  U Engleskij je St.George i veliki drzavni praznik.
  Dakle – Svetog Djordja – svi slave – – – 6. maja ili 23. aprila.

  Znam da je ovo markentiski trik poznatog muzicara, ali ipak …

 3. Gospodine Alkoholicaru, ne mozes da tuzis nikoga za ime “Kalasknjikov” puska se zove AK 47 to sto je ljudi zovu Kalasnjikov potice od prezimena konstruktora te puske. Ako uzmemo u obzir da je puska nastala posle 1945 onda je prica gotova.

  • Cvele , nazalost ova tvoja prica slabo pije vodu ovde, postoje vrlo ozbiljne indicije da je Bregovicev deda napisao pesmu pre “45.-te i rezervisao autorska prava pre Kalasnjikova
   Cak se i model AK-47 dovodi u ozbiljnu sumnju jer vec postoji pesma sa tim nazivom od Soulje Boy-a.

 4. pa djurdjevdan je postojao pre njegove pesme pa bi spc trebala njega da tuzi za zloupotrebu,plagijat…

 5. Moracemo za slavu da mu platimo taksu, ako slavimo.

 6. S obzirom na to koliko je Bregović toga pokrao, i da su tako radili i Čorba i Bajaga, dobro je da nismo i u većem budžetskom minusu.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix