njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. okt. 2010

Brisel uplaćuje prvu ratu

Novi poslovni model? foto: P.Ć.

BRISEL, BEOGRAD, 13. Oktobar 2010 (Njuz) – Danas će biti uplaćena prva tranša od 500.000 evra od ukupno 2 miliona evra koje je Brisel duguje Beogradu kao nadoknadu za štetu načinjenu tokom demonstracija protiv “Parade ponosa”. Ostatak će se naći na računu gradske uprave u roku od 3 meseca.

Da podsetimo, prilikom planiranja Parade ponosa, osnovni problem je predstavljao potencijalni vandalizam ekstremnih protivnika parade. Odbacujući moguću štetu kao zanemarljiv problem, prema našim izvorima, zvaničnici iz Brisela su odgovorili: – Ništa vi ne brinite, pokrićemo mi čitavu štetu – i to duplo.

Vrednost štete je procenjena na 1 milion evra, tako da će posle reparacije svih oštećenja, ostatak uplaćene sume biti dovoljan za izgradnju jednog vrtića.

Iz gradskog sekretarijata za urbanizam za sada ne mogu da preciziraju gde će vrtić biti izgrađen. – Tačno je da je Zemun trenutno opština sa najvećim brojem neupisane dece, ali u ovom rušenju Zemun nije uopšte stradao, pa bi bilo pomalo neprimereno da se tamo gradi. Najverovatnije će to biti na Vračaru ili Savskom vencu, ali konačnu odluku ćemo doneti na narednom zasedanju direkcije – rekao je naš sagovornik iz gradske uprave.

Iz nezvaničnih izvora, saznajemo da se planira i da novi vrtić predstavlja svojevrsnu uspomenu na 10.10.2010. Među najpominjanijim predlozima za ime se izdvajaju “Vrtić ponosa” i “Obraščić”, dok je na Facebook-u pokrenuta i akcija da budući vrtić ponese ime proslavljenog policajca Saše Čordića.

Jednog od organizatora nereda pitali smo zašto nisu organizovali oštećenje još nekih većih objekata, kad je bilo očigledno da će se rušenje višestruko isplatiti?

– Pretpostavljam da bi Brisel postao sumnjičav da smo preterali sa štetom. Tokom inicijalnih pregovora sa gradskom vladom, predlagali smo da se u ovoj akciji detonira, na primer, neka od starijih zgrada u centru. Ali, onda bi sigurno poslali komisiju koja bi ispitivanjem ostataka utvrdila da to nisu mogli demonstranti sami da organizuju. Zato smo morali biti umereni, i praviti samo štetu koja je uobičajena za ovakve situacije , znači automobili, izlozi i slično. Mamograf naravno nije bio u planu, ali u ovakvim situacijama ne može se baš sve držati pod kontrolom. Vođu su nam uhapsili pre početka akcije, tako da smo morali delimično i da improvizujemo – naglašava naš sagovornik koji je tražio da ostane anoniman. – Veliki je ulog u pitanju i srećan sam što će novac biti utrošen na buduće generacije.

I jedna i druga strana saglasne su o načinu na koji će se iskoristiti novac i vrtić će biti eksperimentalnog karaktera gde će se deca, pored uobičajenog programa za taj nivo obrazovanja, fakultativno odlučivati da li da pohađaju časove tolerancije prema manjinskim grupama ili one više tehnološkog usmerenja gde bi učili kako najbrže izvaditi kocku iz kaldrme, napraviti otcepak od žardinjere ili bezbedno razbiti izlog sa male razdaljine.

D.V.

 1. unutrasnji kaže:

  niste normalni, hahahahah

 2. Mirko Kontić kaže:

  Тако се извештава грађанство. Тако!

 3. Мислим да је “Тртић” право име за тај вртић.

  Поздрав!

 4. Mirko Kontić kaže:

  “Autor teksta urednistvo na 14 oktobar, 2010 u kategoriji Društvo, Headline. Moguće je ostaviti odgovor ili trackback ”

  Вођен другом реченицом, бих додао…ја нисам нашао рубрику или страну где се може писати директно овим новинама али тако да сви то виде, да је свима доступно и да свако може учествовати у могућим полемикама ни на једну тему. Чисто разговори… Нит форум нит Фан клуб, али нешто попут Књиге Утисака. Зато сам искористио ово место, јер ми је упало у очи као погодно, премда се тиче економске политике. Осмотрих, тачније, упаде ми видик да са стране имате банер који не може попунити страна реклама односно неко други и то ми буде симпа… јер и тај детаљ истурује овај сајт од већине. Не замерите ми на дужини…а како немате Књигу Утисака то ме стварно блам да сам уопште ово написао на месту на којем ја знам да му није место! :)

  1. urednistvo kaže:

   Mirko, eto šta nam uradiste. Kako sad da tražimo reklame? Moraćemo da prodajemo majice, šolje i kukamo za donacije sad. ;)

   1. Mirko Kontić kaže:

    Bolje i majce nego akcije zajma za Srbiju ;)

 5. Не видим у чему је проблем, користите српски “Paypal”-систем, као и други.

  Поздрав!

 6. vlado kaže:

  Znaci treba da sve izlomimo grad a posle nam Brisel da pare da sve to popravimo,pa ovo moze da znaci samo jedno da je ta lomljava Beograda bila zestoko namestena kako bi ovi dobili pare a ovamo pricaju da su huligani kad ono oni sami namestili radnju pa nema treba covek da jim da medalju za ideju i za realizaciju

 7. Toške kaže:

  Mislim da bi ime vrtića “Guzni obraščić” zadovoljilo obe strane i možda dovelo do mira i prijateljstva izmedju njih, a ko zna, možda i nečeg više…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *