njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. jul. 2012

Centar za socijalni rad apelovao na roditelje da novorođenčad ostavljaju na vidljivijim mestima

Ovakva mesta su u brošuri Centra za socijalni rad označena kao neprikladna za ostavljanje neželjenih beba

BEOGRAD, 6. jul 2012, (Njuz) – Nakon što je kod Valjeva u žbunju pronađeno još jedno novorođeno dete, centar za socijalni rad je apelovao na roditelje koji odluče da ne potraže pomoć oko staranja o sopstvenoj deci, već da ih ostave negde pored puta, da to učine na vidljivijim mestima, kako bi pronalaženje bilo jednostavnije.

– Uzimajući u obzir činjenicu da je u ovakvim situacijama svaki minut predugačak, a prioritet kod napuštene novorođenčadi je nadoknada tečnosti i hranjenje, policija i hitna pomoć nemaju vremena da se bave utvrđivanjem roditeljstva i DNK analizama, pa smo izdali apel roditeljima koji odluče da napuste svoju decu pre nego što se nama obrate, da prilikom napuštanja izaberu neko vidljivije mesto od žbunja,kontejnera ili nepristupačnih sredina – rekla je Milena Lovrić-Stanković, koordinatorka centra za socijalni rad u Valjevu.

Predloženo je da roditelji koji odluče da napuste svoje prvorođeno dete na vidljivijem mestu dobiju određene poreske olakšice i budu oslobođeni pretplate na RTS. Za napuštanje drugog i trećeg deteta, predviđene su još veće beneficije.

– Budući da adekvatan zakon, odnosno, njegova primena i adekvatna sankcija u ovakvim slučajevima ne postoje, odlučili smo da predložimo drugačije motivisanje svih koji odluče da se odreknu sopstvene dece. Očekujemo da će ovaj predlog proći skupštinsku proceduru odmah nakon formiranja nove vlade, i da ćemo od jeseni videti veću društvenu odgovornost roditelja koji ne žele to da budu – dodala je Lovrić-Stanković.

Uroš Bogdanović

 1. Tetka kaže:

  Па, нек дају, за почетак, по неколико БЕБИ кеса! Плаве за дечаке, роза за девојчице, да не морају да се баве ни утврђивањем пола… Ако су са ЕКО кесама нашли начин како да се пластичне флаше не бацају свуда, може држава да уреди и овај комунални проблем…

  1. sanak kaže:

   Pozivam roditelje starije dece da stupe u štrajk zbog diskriminacije!

 2. Ђеки kaže:

  Ово ће сигурно решити проблем беле куге!

  Мада мислим да би било боље применити стари римски закон (ипак је римско право основа данашњег права), по коме је отац могао да не призна дете и да га остави на видном месту, а онда је сваки пролазнико могао да узме то дете и одгоји га као роба.

  1. Ђеки kaže:

   Е, супер идеја: могли би грађани сву своју нежељену децу да поклањају Мишковићу, па да их он одгаја као робове-роботе. А с 15 година могли би да их учлањују у ДС.

   1. Bane kaže:

    Za 15 godina neće da postoji DS…

    1. deda Stavra kaže:

     Eeee, nismo mi te srece. Zilavi su oni. Pitajte Sladju i Dalibora, njihovo vreme tek dolazi. Nazalost …

     1. mamamimi kaže:

      Dr Slađu. Takođe na žalost.

 3. Bane kaže:

  Obzirom na IQ takvih roditelja, treba naglasiti da nisu sva vidljiva mesta prihvatljiva, kao napr. traka za preticanje na autoputu, ili trafostanica.

  1. celtic kaže:

   Ili skupština ;-)

  1. Ђеки kaže:

   Европски стандард… А у ствари стари римски стандард… Ма можда је и боље тако, него да баце дете у контејнер или нешто још горе…

 4. e... kaže:

  ako oslobode placanje tv preplate imacemo talas ostavljenih beba.

  1. Slavisha kaže:

   Jel istina za pretplatu? Evo, ja se već dogovaram sa ženom da napravimo jedno da se oslobodimo pretplate… Za 9 meseci – sloboda od javnog servisa!

 5. Jan kaže:

  Crni humor: dođe ciganin u centar za socijalni rad i pita službenicu: koliko dece treba da ima da bi od njih dobijao socijalnu pomoć 10.000 dinara? – Desetoro dece – odgovori službenica . Dođavola , onda ću šestoro morati da ostavim negde kao što u njuzu piše na pristupačnim mestima da ih neko pronađe .

 6. jelena kaže:

  ” Predloženo je da roditelji koji odluče da napuste svoje prvorođeno dete na vidljivijem mestu dobiju određene poreske olakšice i budu oslobođeni pretplate na RTS. Za napuštanje drugog i trećeg deteta, predviđene su još veće beneficije.”

  Ha, ha, kakav crni humor… Za napustanje drugog deteta, moglo bi da se uvede snizenje na cenu struje ili infostana od 15 %… A treceg, ukidanje placanja dazbina vojnoj ustanovi, jer je to trece dete potencijalni profesionalni vojnik dicne nam domovine… Nasmesimo se buducnosti…

 7. e... kaže:

  utrcava klinac u kucu . -mama mama zaklao sam dedu
  -crni sine sto zakla dedu kad imas pola babe u frizideru.

 8. celtic kaže:

  Pobiti one koji iskaču iz nezrele roditeljske u vojnu, ljekarsku, sveštenu, sudijsku i, naravski – neomilicijsku uniformu, nakon čega opet postaju jadni vikend-ratnici…. All of them have to be sikterised….

 9. Ђеки kaže:

  Хаха, испред општине Нови Београд плакат, нешто типа “Зауставимо белу кугу, чувајмо децу”, нешто тако. А плакат залепљен на контејнер. Црни хумор – да ми није било оволико мука од овог топлотног таласа, који нас је прекрио као неко зло, можда бих се и насмејао… Углавном, све коцкице су се коначно сложиле…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *