njuz-autor

AUTOR: urednistvo

25. feb. 2020

Čovek pred odlazak u Beč uzima časove srpskog

BREMEN, 25. februar 2020, (Njuz) – Hans Miler student iz nemačkog grada Bremena počeo je intenzivno da uči srpski jezik jer namerava da uskoro poseti Beč.

On veruje da će mu znanje srpskog olakšati sporazumevanje u prestonici Austrije i omogućiti da na pravi način oseti duh ovog grada.

– Par puta sam, na kratko boravio u Beču što je nedovoljno da se obiđe grad tako bogate istorije – priča Miler – Ovog puta nameravam da ostanem bar desetak dana kako bih obišao sve kulturne i istorijske znamenitosti i upoznao život njegovih stanovnika. Trudim se da na put uvek idem dobro pripremljen. Čitam o muzejima, galerijama, kulturnim manifestacijama koje mogu da posetim i, naravno, učim jezik kako bih se što bolje snašao u mestu u kom boravim. Kratke posete Beču su mi pokazale da je poznavanje srpskog jezika apsolutno neophodno ako želite da upoznate pravi život grada i njegovih stanovnika. Srećom, u Bremenu imam prijatelje među Srbima koji mi dosta pomažu u učenju. Srpski jezik nije lak, ali mi se čini da dobro napredujem. Već umem da naručim pivo, ćevape, pitu, a ako nešto pogrešim, ko ga jebe, nekako ću se snaći, ispričao je on.

Stanovnici Beča sa kojima smo pričali priznaju da im prija poštovanje koje turisti pokazuju prema domaćinima i njihovoj kulturi.

– Lepo je kad neko ko dolazi u tvoj grad pokaže spremnost da nauči nešto o lokalnim običajima i kulturi. Uvek se oduševim kada vidim stranca koji se potrudio da bar malo nauči srpski jezik kada dolazi ovde. Takvim ljudima su sva vrata otvorena, a poznato je da su Srbi tradicionalno dobri domaćini spremni da svom gostu uvek izađu u susret. Tako će, verujem, biti i u ovom slučaju. Hansa ćemo dočekati raširenih ruku. Uradićemo sve da mu pokažemo grad, sve njegove lepote i skrivene kutke kako bi se na pravi način upoznao sa srpskom kuhinjom i tradicijom – ispričao nam je Siniša Rajković iz Beča.

Bojan Savić

  1. Sale kaže:

    Ziva istina Poljaci koji rade sa Srbima pored nemačkog nauče i srpski da bi mogli da opstsnu na poslu…ili kako to zovu Jugo jezik…

  2. Voskar kaže:

    Neko i naš jezik da počne da uči.Neverovatno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *