nazad na vrh

Crkva odobrila venčanja levorukih parova

...

BEOGRAD, 13. avgust 2014, (Njuz) – Sinod Srpske pravoslavne odlučio je danas da odobri ceremonije venčanja parova levorukih osoba od početka sledećeg meseca, saznaje Njuz.

Iako se crkva dugo protivila “brakovima levaka”, kako su ih pogrdno nazivali, smatrajući da takve ceremonije “vode ka sudnjem danu” i da će deca levorukih i sama postati levoruka, do ove odluke se došlo kako bi se SPC približila i svojim vernicima koji koriste pogrešan ekstremitet.

– Bilo je krajnje vreme da i Srpska pravoslavna crkva prihvati levoruke ljude u svoje stado, kaže naš poznati stručnjak za crkvena pitanja Vladeta Jerotić.

Odluka SPC je doneta nakon što je parlament Srbije početkom maja usvojio zakon kojim se dozvoljava brak osoba koje koriste levu ruku, koji prethodnim zakonom nije bio formalno odobren.

– Mislim da je doneta prava odluka, ali mogu da razumem i mnoge koji veruju da se ovo prebrzo dogodilo – rekao je Jerotić – Crkva je u saopštenju navela da će venčanja levorukih započeti od 1. novembra.

Crkva je pre izmena zakona najavljivala da je otvorena za registraciju levorukih zajednica, ali da će termin ‘venčanje’ zadržati isključivo za brakove dešnjaka. Novim zakonom, međutim, uklonjena je zakonska distinkcija između levorukih i desnorukih supružnika.

Pojedini crkveni zvaničnici protive se i dalje legalizaciji levorukih brakova, smatrajući je protivnom svetim knjigama.

Viktor Marković

Tagovi: , ,
 1. Хахахахахаа : ))

  • Смејте се ви али донедавно је СПЦ говодила да је леворукост “ђавоља работа” и терала децу на силу да пишу десницом. Сад кад је то опште прихваћено покушава да тврди да је све време била уз леворуке и да је то нормално, исто ће бити и за геј парове за пар векова, проверено.

 2. Je li to crkva postala napredna?

 3. Organizovaćemo protestnu šetnju za desanku, dosta ste nas terorisali vašim levim stvarima!

 4. Како вас није срамота да исмевате СПЦ?

 5. strashno!
  sta je sledece? besplatna krstenja i vencanja?
  kuda ide ovaj svet i sva ta liberalna demokratija…

 6. Uredništvo, šta da radimo mi ambideksteri? Evo, lijevom rukom kucam i osjećam se prilično indiferentno.

 7. Slina konacno moze da zaprosi Picoustog.

 8. Mnogi će se muškarci ipak sloziti:ništa bez “Desanke Sakic”…:)

 9. Srpska ”zajednica živinara” je zabeležila skok levorukih jaja (po dva komada, a pola tucana jaja vredi spariti u ”half a dozen”):
  http://www.blic.rs/data/images/2012-03-08/222231_jaja-afp_f.jpg
  (Source: Agence France-Presse AFP)

  Desnoruki džeparoši su najavili obustavu rada u srpskoj crkvi ”Église Saint-Sava”, 23 Rue du Simplon, 75018 Paris, France – zato što je štrajk pobožnih ljudi strogo zabranjen.

 10. Pa ja sam sokirana! Kako cu to detetu da objasnim?! Neka ih u svoja cetiri zida, a ne ovako, jos u crkvi da se vencavaju. Sramota!

  • Ne prenagljujte gospođo. Ovo je vatikanska izmišljotina. Ne bi to SPC nikad odobrila. Pupu , daleko bilo.

   • Gospođo nJa, ne slušajte ga, kao pravi vjernik, prenagljujte i proganjajte neistomišljenike, budite bog u svojim očima.

 11. Чини ми се да неки Победник навија да Црква одобри и геј бракове!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix