Ugostitelji su pustili u kafiće dovoljno čistog vazduha za narednih godinu dana
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

31. jan. 2017

Dan bez duvanskog dima u Srbiji obeležen otvaranjem vrata kafića na 10 minuta

CELA SRBIJA, 31. januar 2017, (Njuz) – Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji obeležen je danas otvaranjem vrata svih kafića i kafana na desetak minuta, saznaje Njuz.

Prema rečima vlasnika ugostiteljskih objekata, oni su tim potezom želeli da pokažu da poštuju prava nepušača da ponekad udahnu i vazduh bez duvanskog dima.

– Mnogi nepušači su gosti mog kafića i zato sam, svestan da su čak i oni ljudi, odlučio da podržim ovu akciju i otvorim vrata svog kafića na 10 minuta da uđe malo i vazduha koji oni udišu. Pomislio sam čak da bih mogao da ih otvorim i na 15 minuta, ali previše je hladno napolju. U svakom slučaju, mislim da je ušlo dovoljno vazduha za narednih godinu dana do sledećeg obeležavanja ovog dana do kad nećemo paliti centralnu klimatizaciju – kaže Ognjen Ristić, vlasnik jednog beogradskog kafića.

Iako možda neočekivano, ali mnogi pušači su podržali ovu akciju kako bi pokazali da i oni imaju dušu, te da nisu “tirani koji samo terorišu nepušače”.

– Malo su me štipale oči od svežeg vazduha koji je stizao spolja dok su vrata bila otvorena, ali sve u svemu, stoički sam podneo tu žrtvu zarad zdravlja nepušača – kaže Milan Milosavljević, pušač od svoje 10. godine – Mislim da posle ovoga nijedan nepušač ne može više imati argument kako im ne izlazimo u susret i da je red da prestanu da nas terorišu pričom o potrebi normalnog disanja. Uostalom, svi znamo da duvanski dim ima tu moć da prepoznaje nepušački deo kafića kako ne bi zalazio u njega, tako da je ova ekstra usluga i više nego velikodušna sa naše strane – objašnjava ovaj strastveni pušač.

Iz Tržišne inspekcije napominju da je “akcija sa otvaranjem vrata bila baš strava ideja i da su ovime svi kafići i kafane zaslužili da ih ne proveravaju minimum godinu dana, ali da u svakom slučaju jedno piće uz cigaru rešava sve”.

Miroslav Vujović

 1. Ja sam kaže:

  Bolje da ga otvori na 10 minuta nego da ga ,,trajno” zatvori, sve dok inspektoru ne da 100 evra.

 2. Jan kaže:

  Moj komšijski kafić je to proslavio kao što slavi i svaki praznik a to je do 7h ujutru .

 3. amharac kaže:

  kakve budale, zar na ovu hladnocu?!!!?

 4. voya montoya kaže:

  Gde ima dima biće i vatre…!!!

 5. Радојица kaže:

  Када би само денационализовали (значи: вратили отету од народа) конопљу . . . Па сами непушачи би тражили да се врата не отварају. Ни на 5 минута. :-D 🙌

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *