nazad na vrh

Dan bez duvanskog dima u Srbiji obeležen otvaranjem vrata kafića na 10 minuta

Ugostitelji su pustili u kafiće dovoljno čistog vazduha za narednih godinu dana

CELA SRBIJA, 31. januar 2017, (Njuz) – Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji obeležen je danas otvaranjem vrata svih kafića i kafana na desetak minuta, saznaje Njuz.

Prema rečima vlasnika ugostiteljskih objekata, oni su tim potezom želeli da pokažu da poštuju prava nepušača da ponekad udahnu i vazduh bez duvanskog dima.

– Mnogi nepušači su gosti mog kafića i zato sam, svestan da su čak i oni ljudi, odlučio da podržim ovu akciju i otvorim vrata svog kafića na 10 minuta da uđe malo i vazduha koji oni udišu. Pomislio sam čak da bih mogao da ih otvorim i na 15 minuta, ali previše je hladno napolju. U svakom slučaju, mislim da je ušlo dovoljno vazduha za narednih godinu dana do sledećeg obeležavanja ovog dana do kad nećemo paliti centralnu klimatizaciju – kaže Ognjen Ristić, vlasnik jednog beogradskog kafića.

Iako možda neočekivano, ali mnogi pušači su podržali ovu akciju kako bi pokazali da i oni imaju dušu, te da nisu “tirani koji samo terorišu nepušače”.

– Malo su me štipale oči od svežeg vazduha koji je stizao spolja dok su vrata bila otvorena, ali sve u svemu, stoički sam podneo tu žrtvu zarad zdravlja nepušača – kaže Milan Milosavljević, pušač od svoje 10. godine – Mislim da posle ovoga nijedan nepušač ne može više imati argument kako im ne izlazimo u susret i da je red da prestanu da nas terorišu pričom o potrebi normalnog disanja. Uostalom, svi znamo da duvanski dim ima tu moć da prepoznaje nepušački deo kafića kako ne bi zalazio u njega, tako da je ova ekstra usluga i više nego velikodušna sa naše strane – objašnjava ovaj strastveni pušač.

Iz Tržišne inspekcije napominju da je “akcija sa otvaranjem vrata bila baš strava ideja i da su ovime svi kafići i kafane zaslužili da ih ne proveravaju minimum godinu dana, ali da u svakom slučaju jedno piće uz cigaru rešava sve”.

Miroslav Vujović

  1. Bolje da ga otvori na 10 minuta nego da ga ,,trajno” zatvori, sve dok inspektoru ne da 100 evra.

  2. Moj komšijski kafić je to proslavio kao što slavi i svaki praznik a to je do 7h ujutru .

  3. kakve budale, zar na ovu hladnocu?!!!?

  4. Gde ima dima biće i vatre…!!!

  5. Када би само денационализовали (значи: вратили отету од народа) конопљу . . . Па сами непушачи би тражили да се врата не отварају. Ни на 5 минута. :-D 🙌

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix