njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

16. jan. 2014

Dao otkaz da ne bi bio pogođen novim Zakonom o radu

Čovek odbija da ga novi zakon natera da radi preko 3 sata dnevno

BEOGRAD, 16. januar 2014, (Njuz) – Pravnik Radomir Gavrić (30), zaposlen u Ministarstvu finansija, načinio je nesvakidašnji potez – podneo je otkaz kako ne bi snosio posledice koje bi ga skoro sigurno pogodile kada na snagu bude stupio novi Zakon o radu.

Ovaj hrabri čovek nije, kaže, želeo da čeka nevolju, već je odlučio da bude proaktivan i uhvati u koštac sa problemom.

– Nisam želeo da čekam da mi bude smanjena plata, da mi ukinu regres i trinaestu platu ili da me otpuste kad god požele. To što radim u državnoj administraciji ne znači da može na meni da se iživljava kako ko stigne. Ako su mislili da će me ovakvim drakonskim zakonom stimulisati da efektivno radim više od tri sata dnevno, prevarili su se. Kada tiranija postane zakon, otpor je tvoja dužnost! – kategoričan je Gavrić.

On je, međutim, jedan od retkih zaposlenih koji je digao glas protiv problematičnog zakona. Većina Gavrićevih kolega za tako nešto nema hrabrosti.– Mnoge stvari sam naučio u državnoj upravi, ali ne i kako da rešavam konkretne probleme. Naročito ne kako da ih predupredim. Tome me je naučila škola života. Zato sada dajem otkaz da ne bih došao u situaciju da mi izriču oštrije kazne nego do sada zbog stvari kao što su igranje video-igrica na poslu ili skidanje filmova preko torenta. Pozivam sve kolege da mi se pridruže u ovoj akciji pre nego što postanu potpuno obespravljeni i porobljeni – rekao je Radomir Gavrić za Njuz.

Nenad Milosavljević

 1. Ja sam kaže:

  Pod hitno spreciti ovu pojavu i u novi Zakonu o radu uvesti clan da za drzavne sluzbenike radni dan traje 4 sata. Tako bi naglo skocila efikasnos sa 38 na 75%.
  Jer sta bi se desilo da svi napuste drzavni posao?

 2. sloboda(n) kaže:

  Ustajte prezreni na svijetu
  Svi sužnji koje mori glad!

  Jadni naši službenici!

 3. celtic kaže:

  Greška, sa 30 godina ne možeš biti pravnik, to je garant neki sa treće godine fakulteta!

  1. Ikebana kaže:

   Može ako pobediš u Slagalici!

   1. celtic kaže:

    Slagalicu su takođe smislili licimuri i demoni, Bin Laden, Židovi, Ameri, Rusi, Huni i Švabe sa pravnog fakulteta.

 4. gradjanin kaže:

  Novi „Zakon o radu“ će biti glavni okidač za odlazak ostatka zaposlenih radnika iz Srbije na rad u inostranstvo jer će sa novim zakonom zavladati bezakonje s obzirom na to da će radnici izgubiti apsolutno sva prava. U Srbiji će ostati: maloletnici, penzioneri i članovi stranaka koji rade u javnom sektoru.

  1. aleksandar kaže:

   nije bas tako: nekad ja dodjem na vikend u
   srbiju da mi drumski razbojnici sto u belim
   kolima kisnu pored puta napisu 5000 rsd
   za vozenje sa kontaktnim socivima umesto
   sa naocarima, a posto ja necu da nosim
   naocare, kontam da ce se srbija izvuci iz bede…

   1. Ivica Dacic kaže:

    znaci mi… znaci spasavamo….

  2. nikola kaže:

   aj procitaj predlog zakona, a ne ono sto neradnici iz sindikata trabunjaju na sav glas, pa nam pokazi ovde koji su to clanovi koji ugrozavaju radnike i kako se to uvodi bezakonje. ne mogu da zamislim sebe da glasam za bilo koga iz ove vlade, ali me od njih vise nervira povrsnost, neinformisanost i trovanje po forumima.
   Istina je, koje ocigledno nisi svestan, da ako ovaj zakon ne prodje, a po svemu sudeci zbog takvih kao sto si ti i nece, Srbija ce bukvalno propasti. Ovaj portal je saljiv, ali je ova tema neverovatno ozbiljna. Raspitaj se malo o zakonu pre nego sto ucinis svojoj zemlji medvedju uslogu i upropastis je do kraja.

 5. Miko kaže:

  Pravnik Radomir Gavrić (30), zaposlen u
  Ministarstvu finansija …
  A sta sam se ja nadavao otkaza do 30-te… A nisam pravnik !! Bar sam 5 firmi promenio ….
  Ovaj text, po meni, vredja normalnog i obrazovanog !! Generalno, iz ugla SSS (mog obrazovanja), kazem da ovaj se lik zbog ovog vremena, procvetao k'o visibaba, mislim da se salio (1 april nije ni blizu)….
  ps. Molio bih novinare, da nas za par godina informisu, gde je, sta radi, doticni gdin Gavric !!

 6. Ikebana kaže:

  Pod hitno napraviti na Fejsbuku grupu, npr Pravda za državne službenike, ili Ne dirajte nam birokratiju, pa onda i peticiju sa istim nazivom… ;)

 7. Tagore kaže:

  Po novom zakonu o radu i po zakonu o budućoj nagradi penzosa, od smederevske Železare do Stalaća za tri radna dana na zimskom pranju šargarepa u hladnoj vodi (od jutra do mraka) sezonski može da se zaradi oko 26 evra sedmično, što čini oko 104 evra mesečno.

  – Pa normalno je da šargarepe ne peremo svaki dan jer, prikolica ne može da napuni u jednom danu – objašnjava vlasnica traktora, Gospođa Ljubica Vlajić, iz paraćinskog predgrađa ”Novo Selo”.

  Ista paraćinska Gospođa Ljubica Vlajić hitno traži 5.000 sezonaca za stručno pranje šargarepa (у Доњем Видову, Чепуру, Рашевици и Сињем Виру) iz bilo koje zemlje, a i Jagodinci dolaze često, mada smo i prošle zime pričali o zdravstvenom učinku šargarepa po isturenim i unutrašnjim delovima tela u hladnoj vodi.

  Source:
  http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Selo-Striza-trazi-5_000-sezonaca.sr.html

  Mramor kamen i željezo
  lako može biti slomljeno.
  Sve a sve baš prolazi,
  mi smo vjerni našoj ljubavi.

  1. aleksandar kaže:

   “Iako nemaju para, ljudi nece da rade”

   1. Tagore kaže:

    – Taman zaradim za (dnevnu) hranu – kaže Svetlana.
    A kod moga đede u Parunovac kod Kruševca pare upadaju same!

 8. gradjanin kaže:

  Novim nacrtom Zakona o radu predviđa se između ostalog:
  “-Mogućnost da radnik dobije momentalni otkaz ako od poslodavca zahteva da mu ovaj omogući korišćenje nekog prava koje mu po zakonu inače pripada.”
  Ovaj jedan član iz nacrta Zakona o radu je dovoljan dokaz da će poslodavci moći raditi šta hoće sa zaposlenima a da oni PO ZAKONU NEĆE MOĆI NIKOME DA SE ŽALE – a ako se i žale neće imati nikakva prava jer je Zakon pisan za poslodavce koje štiti od radnika.

  1. aleksandar kaže:

   U principu, to nije bitno za drzavne sektaske firme, a domace privatne ce biti svedene na zanemarljivu kolicinu, ostaju samo strane u kojima ce se ovaj zakon primenjivati, pa kome se ne svidja, moz’ ukrade negde kanticu benzina pa se, na prazan stomak, pripali ispred skupstine srbije, ne iz protesta protiv robovlasnistva, nego u znak zahvalnosti naravno…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *