njuz-autor

AUTOR: urednistvo

28. dec. 2012

Dečak lakše povređen kada je petardu greškom stavio u nozdrvu umesto u usta

Roditelji apelovali na decu da budu pažljivija prilikom stavljanja petardi u usta

SVILAJNAC, 28. decembar 2012, (Njuz) – Dečak S.M (10) zadobio je lakše povrede kada je zapaljenu petardu umesto u usta stavio u nozdrvu, nakon čega je ona eksplodirala.

Dečak je hitno prebačen u svilajnačku bolnicu, gde su mu na sreću konstatovane samo lakše povrede, pa je pušten na kućno lečenje.

S.M. je, kažu očevici, petardu hteo, kao i sva ostala deca koja se ovih dana igraju pirotehnikom, da stavi u usta ali je trenutak nepažnje bio dovoljan da petarda završi u levoj nozdrvi gde je i eksplodirala.

– Igrao se sa svojim drugarima tu ispred zgrade, znate, standardne stvari, stavljali su petarde u usta i džepove, držali ih u ruci dok ne puknu, nisu radili ništa opasno i nesavesno. Onda je posle jedne detonacije počelo zapomaganje. Strčao sam dole i video da dečak ima opekotine oko nosa, pa sam ga hitno prevezao u bolnicu – rekao nam je komšija Mirko Đurić, koji je bio očevidacnemiog događaja.

Lekari su prethodnih dana intenzivno upozoravali na oprez od petardi dok stručnjaci za pirotehniku kažu da petarde i slične eksplozivne naprave mogu kupiti samo punoletne osobe koje prodavcima usmeno kažu da su punoletne.

Drugari S.M. sa kojima je reporter Njuza razgovarao jednoglasno kažu da je povređeni dečak, iako sklon eksperimentisanju, petardu sasvim slučajno stavio u nozdrvu umesto u usta.

– Ovo može svakome da se desi, nateralo nas je da razmislimo o tome i budemo mnogo pažljiviji prlikom stavljanja petardi u usta. Takođe smo svi proverili i da li su nam celi džepovi jer ne želimo da zapaljena petarda koju tamo stavimo završi negde drugde. Od danas nam je bezbednost na prvom mestu – rekli su drugari S.M.

Nenad Milosavljević

 1. Tanja kaže:

  Nisu radili nista nesavesno i opasno???? Dok god su roditelji, rodjaci, komsije i uopste, stariji ljudi – debili, do tada ce deca raditi ovakve neopasne i odgovorne stvari.
  Jasno mi je da je ovo sala, ali na zalost, nje daleko od istine. Pre neki dan sam naletela na grupu decaka koja je iz sve snage senlucila u parkicu. Da je kao nekad, prisla bih im, zavrnula usi najstarijem i poslala ih kuci, a oni bi se postideli i uplasili da ne kazem roditeljima. Ovako, prosla sam pored njih, sve u strahu da mi roditelji ne zamere sto sam ih mrko pogledala.

 2. nomad_soul kaže:

  Tako sam i ja kao klinac pogrešio. Umesto da ubacim zapaljenu petardu u podrum, bacio sam je pored prozora.

  Kada je petarda pukla, jedva da se čulo nešto i jako sam se uplašio da sam uzalud potrošio novac na nešto što ne pravi buku i ne tera komšiju sa drugog sprata da se dere na nas.

 3. Stanarević kaže:

  Novi Guido Guy Fawkes, ljubi ga majka…
  Ako, ako, treba nam dosta takvih, za neki budući Gunpowder Plot.

 4. Ja sam kaže:

  Mislim da bi Skupstina morala da donese Zakon o pusenju petardi osoba mladjih od 12 godina.
  Iste bi nabavljali putem Jjavnih nabavki, o cemu bi se donela Platforma za Brze odgovore sa Datumom pristupanja .

 5. coa kaže:

  Nada Macura je izjavila da do takvih greshaka moze da dodje i da to nishta nije strashno nego da je bitnije da se djeca slojevito oblace kad izlaze iz svojih bunkera.

  1. Marko kaže:

   Zaboravila je reći ‘slojevitih bunkera’.

 6. Malo ja sam kaže:

  Nista nije kao sto nekad bese.
  Ranije sui roditelji bili sa decom i vrsili navigaciju ka komsijskom prozoru, autu, terasi.
  Cilj je bio drugome pruziti zadovoljstvo iznenednog praska, upaljenog alarma, spaljene terase, izgubljenog vida…
  A ovo danas…?
  Posmatram komsiju a on, sa setom u zdravom oku, gleda u pravcu moga dvorista, trazeci polupogledom plamen sibice koji bi mu nagovestio dolazak vatrene rakete…
  Nema vise necega sto bi nas povezalo i izazvalo empaticna osecanja besa, pakosti, osvetoljublja,..
  Deca su nas pokvarila i uputila pogresnim putem samospaljivanja.

 7. Tagore kaže:

  Svilajnac | 27. 12. 2012. – 20:02h | Modernizacija od petarde do lokomotive
  http://files.newsnetz.ch/story/3/0/5/30526690/1/topelement.jpg – – – Nakon petarde u Svilajncu (made in China) Srbija će modernizovati kinesku železnicu.

  Prvi srpski Vlah, (sorry, it wasn't a typo, I promise you)…
  Prvi srpski vlak, (sorry, it wasn't a typo, I promise you)…

  Prvi srpski voz iz Pirota preko Svilajnca, Urala i pustinje Gobi je doputovao u Kinu. Ovim činom Srbija je ispunila obećanu isporuku prve srpske parne lokomotive na naftu po ugovoru modernizacije kineskih železnica, dok će 30 hiljada novih srpskih vozova iz Svilajnca biti isporučeni Kini do ”kraja godine”.

  Srbija će se na taj način odužiti Kini za čuveni kineski most ”Zemun-Borča”, (zvani – poklon kineskog naroda) na kineskoj pruzi Zhengzhou-Wuhan-Changsha, tačnije 2298 km za 8 časova od Mandarina do Kantona.

  U nedostatku hrane i tunela za pranje srpskih vozova u Kini, mlade Kineskinje u udobnim srpskim čizmicama su obećale pesplatno, ”kako iznutra tako i otpozadi” čistiti sve ubrzane vozove iz Svilajnca za šaku leskovačkog pasulja.

 8. bik koji sjedi kaže:

  nista,kad nije bacio kasetnu bombu u dvoriste vrtica.

 9. Александар Хејтер kaže:

  Чуо сам да је то здраво за синусе

  1. kafa kaže:

   Dobro si čuo.A kad se stavi u uvo dobro je za eustahijevu trubu i nakovanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *