nazad na vrh

Dejtonski sporazum prestaje da važi dok se ne nađe originalni dokument

wikipedia.org/U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm
FOTO: wikipedia.org/U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

BEOGRAD/SARAJEVO/ZAGREB – 3. novembar 2017, (Njuz) – Dejtonski sporazum između zaraćenih strana Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske prestaje da važi sve dok se ne pronađe originalni dokument sa potpisima trojice sada već preminulih predsednika, saznaje Njuz. U praksi ovo znači da se vraća ratno stanje i da se ratna dejstva nastavljaju tamo gde se stalo 1995. godine.

Bivše jugoslovenske republike Srbija, BiH i Hrvatska će pred sobom imati nimalo lak zadatak da iz jednog mirnodopskog vremena nastave sa neprijateljstvima. Stručnjaci se slažu da će rat doprineti posrnuloj ekonomiji ovih zemalja.

– Neće biti lako setiti se na kojim frontovima se ko nalazio, a mnogi tadašnji akteri su ili penzionisani ili pokojnici. Ipak, rat kao podsticaj ekonomiji bi trebalo da bude dovoljna motivacija ponovo zaraćenim narodima.

Originalni dokument kojim je okončan rat, takozvani Dejtonski sporazum, je nepažnjom nadležnih nestao iz arhiva, čime i de facto i de jure mir na prostoru bivše Jugoslavije prestaje da važi.

Kako se nezvanično saznaje, Srbi, Hrvati i Bošnjaci su počeli sa opštom mobilizacijom i sa raspoređivanjem snaga na sada već nevažećim granicama republika.

Viktor Marković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Šta sve neće Todorić izmisliti da bi prestali da ga traže!

  2. Ko zna gde li je original Kumanovskog vojno-tehnickog sporazuma…??? Ko zna i gde su zaturili Rezoluciju UN 1244…?!!

  3. Radi obnavljanja sukoba nek svako od zaraćenih strana pošalje svoga ministra odbrane nek se sukobe međusobno pa kom obojci kom opanci.Za Vulina znamo da je u fazi ratovanja jer o tome stalno priča, tek je postao vojnik pa da mu ne bude dosadno.Kad se završi megdan nek potpišu novi sporazum,koji niko neće poštovati kao ni dosad.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix