nazad na vrh

Dete koje je prešlo igricu Erste banke preuzelo kućne finansije

BEOGRAD, 22.  decembar 2021, (Njuz) – Učenica prvog razreda osnovne škole Ena Stević (7) iz Novog Sada preuzela je u potpunosti kontrolu nad kućnim finansijama nakon što je prešla edukativnu online igricu Erste banke ”Čuvari zmajevog blaga” o novcu i potrošnji. Ena kaže kako je shvatila da su “mama i tata potpuni duduci za prihode, rashode, kućni budžet i štednju”.

Da budem iskrena, nije mi jasno ni kako su dovde dogurali. To su odrasli ljudi koji imaju skoro 40 godina, a ne znaju šta znači fiskalna odgovornost. Mislim da je to što odavno nismo bankrotirali kao porodica samo posledica neverovatne sreće i slućajnosti, kaže Ena.

Ona dodaje da je jako dobro što je baš sada saznala za Erste igricu koja deci treba da približi finansije, jer je totalni kolaps porodične ekonomije bio neminovan.

– Da nije bilo ove igrice, ne bih ni znala da štednja uopšte postoji, jer ni mama ni tata to nikad nisu pomenuli. Kada sam ih pitala šta je štednja, oboje su počeli nešto da mi objašnjavaju ali sam vrlo brzo videla da to nikad u životu nisu probali.

Ena kaže da je, otkad je preuzela kućne finansije, porodični budžet stabilan i u plusu, i da sada mogu da planiraju da kupe sve potrepštine nekoliko meseci unapred, umesto da “svakog meseca pitaju babu za pozajmicu.”

– Pričala sam sa svim svojim drugarima iz razreda i svi imaju iste probleme sa roditeljima, u smislu da se svi roditelji muče sa finansijama. Budući da je sve na deci, preporučujem svim osnovcima da skinu ovu igricu sa Play i App stora i spasu svoja domaćinstva ekononskog kraha, zaključuje Ena.

 

Viktor Marković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix