nazad na vrh

Dinkić: Dačićeva ideja o solidarnom porezu je besmislena, dok je Vučićeva ideja o solidarnom porezu dobra

Predlog Aleksandra Vučića o solidarnom porezu je dobar, za razliku od Dačićevog predloga, smatra Dinkić

BEOGRAD, 6. oktobar 2013, (Njuz) – Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić ocenio je ideju premijera Ivice Dačića o uvođenju solidarnog poreza kao besmislenu i čistu demagogiju, dok je predlog o kojem razmišlja prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, a koji podrazumeva da se eventualno uvede solidarni porez, dobar.

– Solidarni porez o kojem priča Ivica Dačić je čist politički marketing jer ne donosi gotovo nikakve uštede. Efekat za budžet od solidarnog oporezivanja zaposlenih u javnom sektoru koji zarađuju više od 100.000 dinara mesečno i koje bi počelo od članova Vlade, predsednika Tomislava Nikolića i narodnih poslanika, bio bi minoran, gotovo nikakav – rekao je Dinkić i dodao da je zbog toga besmisleno da se neko odriče dela svoje plate.

S druge strane, Dinkić je ocenjujući ideju o kojoj Vučić razmišlja, a to je uvođenje solidarnog poreza, rekao da je ona dobra.

– Vučićeva ideja je dobra. Solidarno oporezivanje zaposlenih u javnom sektoru, koji zarađuju više od 100.000 dinara mesečno i koje bi počelo od članova Vlade, predsednika Tomislava Nikolića i narodnih poslanika, imalo bi efekta na priliv sredstava u budžet – smatra bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je dodao da je spreman da se odrekne dela svoje plate jer će to pomoći državi i građanima.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić kaže da se slaže sa stavom lidera URS-a.

– I moji proračuni su pokazali da solidarni porez koji je predložio Ivica Dačić ne bi značajno doprineo punjenju budžeta jer je mali broj onih koji u javnom sektoru uopšte imaju platu veću od 100.000 dinara. S druge strane, ako bi se primenila ideja solidarnog poreza Aleksandra Vučića pokazalo bi se da vlada odgovorno razmišlja opterećujući porezom samo one koji imaju – objasnio je Nikolić.

Bane Grković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Ivica je znači preterao, dok je Vučić znači argumentovano odbranio ideju. Ili obrnuto?

 2. Letos na Zakintosu, ljubazni vodic izazvao je pravu buru smeha u nasem izletnickom busu prilikom obilaska ostrva. Kaze, ovde ima kucu onaj vas kiki lesandric, a cesto mu u goste dolazi onaj vas dinkic.

 3. A mi smo svi solidarni da smo na****i

 4. A jel su razmisljali mozda o solidarnom porezu na plate vece od 100000 din.? Mogli bi prvo da pocnu od od clanova vlade, Nikolica i ekipe, pa ovih iz javnog sektora…

 5. Ovaj Njuzov tekst je besmislen, ali je zato Grkovićev tekst na ovu temu potpuno vjerodostojan.

 6. U finesama je suštinska razlika…

 7. Sve njihove ideje su katastrofalne.

 8. sjajno je dok vesti o dinkicu citam samo u njuzu

 9. Što bi reko Đura: jooj razlike, dddrastične!

 10. Mislim da bi se u ovom slucaju i vecina u Srbiji slozila sa ocenom Mladjana Dinkica

 11. Pa solidarni porez ne moze da bude dobra stvar bilo da je predlozio Dacic ili Dinkic. Zato sam i glasala za Vucica da dodje na vlasti jer je jedini iskren i dosledan na ovoj nasoj namucenom politickom scenom.

  • Pa Bratislava, i Picousti je isto to predlozio! Zar ne pratite medije?

   Odlukom gospodina Vucica, beogradski ZOO vrt sada ima belo lavce, koje ce doneti gomilu stranih investicija!

 12. svi samo presipaju iz supljeg u prazno. batalite politiku na vrijeme.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix