njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

02. jun. 2016

Doktori upozoravaju da je počela sezona promaje

CELA SRBIJA, 2. jun 2016, (Njuz) – Lekari upozoravaju da je sezona promaje uveliko počela i tu tvrdnju argumentuju povećanim brojem pacijenata koji su prethodnih dana potražili pomoć zbog različitih tegoba izazvanih ovom pojavom.

Kočenje vrata, bolovi u leđima i zglobovima su samo neki od simptoma na koje se žale građani koje smo zatekli u čekaonici jednog beogradskog doma zdravlja.

– Ovo je period godine u kome su uslovi za nastanak promaje prosto idealni. Nagli skok temperatura deluje šokirajuće na organizam, pa ljudi u želji da se rashlade prave ozbiljnu grešku otvarajući vrata i prozore što, kao posledicu, ima pojavu promaje – kaže dr Violeta Živkov iz beogradskog Kliničkog centra.

– Možete se lično uveriti da su čekaonice pune pacijenata koji traže našu pomoć. Uslovi za rad su nam dodatno otežani jer je dvoje kolega na bolovanju zbog problema izazvanih promajom. Ni sama nisam pošteđena, promaja mi je izazvala nekontrolisano pomeranje očnog kapka, ali sam uprkos tome došla na posao kako bih dala svoj doprinos u prevazilaženju ove teške situacije – ispričala nam je ona.

Najugroženiji su, i u ovom slučaju, naši najstariji sugrađani mada promaja pogađa sve generacije. Pouzdan i siguran lek još uvek nije otkriven pa doktori pozivaju građane da strogo vode računa o preporučenim merama prevencije. Slojevito oblačenje, izbegavanje gradskog prevoza, podzemnih prolaza i što kraći boravak na otvorenom su neke od stvari kojim se možete zaštiti i predupretiti opasne posledice koje promaja nosi sa sobom.

Bojan Savić

 1. Mirqu kaže:

  Hahhaa, jel usvojen zakon o reinkarnaciji , gde bi predstupnici iz prošlih života služili kaznu U ovom životu

 2. Komunalac privatnik kaže:

  Zarad poboljšanja zdravlja celokupne nacije, GSP počinje sa zamenom stakala na prozorima autobusa i umesto dosadašnjih montira specijalno dizajnirane šperploče kako bi se sprečilo otvaranje istih i stvaranje pogubne promaje. Prvi poboljšani primerci su na ulice izašli već pre par meseci što pokazuje da su pripreme počele pravovremeno.

 3. Ja sam kaže:

  Medju upokojenim Srbima jedan ( za sada) je video ljude u fantomkama, sedmoro je stradalo zbog voznje helikopterom, 51 zbog poplava u Obrenovcu , 3% je bolovalo od karcinoma, 6% od hipertenzije, 48% je verovalo u bolje sutra, 87% je bilo siromasno,94% depresivnih a 100% je patilo od promaje.
  Statisticki, promaja jedina sigurno ubija.

  1. koska kaže:

   sad sam shvatio. pa oni su nosili fantomke zbog promaje. naročito “vuče” u blizini save, noću …

   1. Ja sam kaže:

    Psttt, u poverenju:
    Prica se da ih je obucavala Nada Macura.

 4. milan (nisam odavde) kaže:

  Ovo saopštenje zdravstvenih radnika ukazuje koliko je naprednoj vlasti stalo do zdravlja jedinog izvora prihoda na koji vlada uvek može da računa – penzionera, koji su ionako na promaju najosetljiviji!

 5. voya montoya kaže:

  Mamu im jebem i promaju pojačali sa onim Harpom,a mi Srbi ko da nas je pravio Harpo Marks,Chico,Zeppo,Gummo i Groucho…Sve NVO…Nego bre opet će poplave?

 6. mr Joksim Krkić kaže:

  U opštinama Čajetina i Sjenica proglašena epidemija promaje

  1. Tagore kaže:

   Ivanjica, Čajetina i Sjenica imaju najbolje srpsko drvo i svetu radnu silu!
   (Jedna kuća u navedenim opštinama više vredi od Beograda na vodi i malo košta.)
   *****
   Krovni pendžer se zove VELUX ili (roof window – skylight).
   Moj sin (Christopher) je prodao sve moje nemontirane solarne panele za 26.000 €, pa naručio krovne prozore i zaboravio izolaciju naše kamene kuće od 220 godina mladosti u kojoj on živi na ”visokoj nozi”.
   Kuća je postala ”promaja” od krovova do dubokog podruma, a ja sam želeo da mu obezbedim struju i grejanje za jedan mali život. I da sreća bude veća, moj sin je oženio mladu Vijetnamku i usvojio trojku njene dece, pa sada imam i tri mala patka i patkica.
   Moja gospa je rakla da ona ne voli kuhinju i kućne poslove, i sada ja sve čistim i kulinarim u vrlinama vijetnamsko-mediteranske hrane na filipinski način.
   *****
   U međuvremenu sam usvojio i jedno veliko žensko dete, zato što su ženska deca nežnija, i na nekom ostrvu govore i moj ”acadian language”.
   Po gustoj magli udarnog tajfuna u pustinji života na nekom ostrvu sreli smo se moja nepoznata ćerka i ja, i nikada se rastali nismo. Ona nije imala oca i usvojila me je u istom času. Sada i ona mnogo voli sve moje račune, baš kao i moj sin. I dok ja, mator kao breg, sve profesionalne poslove i danas obavljam na dva najpoznatija jezika, moj sin ‘veliki profesionalac’ i moja ćerka ‘nepismena na rođenom jeziku’ još ništa nisu naučili.
   *****
   Ala uživamo u PROMAJI života, ”putain de merde” !

 7. Баш Рђа kaže:

  Снимљене су гомиле филмова о разноразним караконџулама, санђамама, алама и бауцима, серијским убицама, ванземаљцима, ајкулама, метеорима, вулканима, а о овом подмуклом невидљивом истребитељу не само Срба (рвате тамани пропух а швабе цуг) ниједан. Штета, имамо идеалну локацију, бабићеву главуџу (пасовала би она камера за у буљу). “The Promaya – invisible terminator!”

 8. folirant kaže:

  Nova vlada koja ce biti bolja od do sada najbolje vlade, zaustavice promaju, najacom u hiljadugodisnjoj istoriji, jednim amandmanom.

 9. voya montoya kaže:

  Promaja donela grad veličine golubjih muda,uprkos Teslinoj borbi na globalu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *