njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

04. dec. 2013

Država i RFZO prave registar predlagača glupih zakona

"Svako ima pravo da u skupštini predlaže gluposti, a da pritom ne razmišlja o tome da li će zbog toga snositi posledice"

BEOGRAD, 4. decembar 2013, (Njuz) – Vlada Srbije i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) uneli su u Zakon o zdravstvenoj zaštiti odredbu koja predviđa da RFZO-u ubuduće budu dostavljani podaci o svim zakonima koji, po stručnom sudu i sudu javnosti, budu ocenjeni kao glupi, besmisleni, nepotrebni, opasni po zdravlje građana i drutvo u celini.

Ova odredba uzburkala je duhove i podelila javnost u Srbiji jer nikome nije jasno zašto bi poslanici i sekretar Narodne skupštine Srbije morali da RFZO-u dostavljaju podatke o tome ko je predložio neki glup zakon.

Iako se po ovom pitanju niko zvanično nije oglasio, u javnosti i medijima već kruže spekulacije da će se predlagačima spornih zakona davati određeni formulari na popunjavanje, koji će potom biti prosleđivani u registar.

– Ukoliko su tačne informacije da bi ti podaci mogli da se iskoriste da se predlagačima ukinu beneficirane cene u skupštinskom restoranu i pravo na službeni auto, onda to predstavlja nezapamćeno zadiranje u privatnost i zloupotrebu privatnih podataka – izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Prema njegovim rečima, svako ima pravo da u skupštini predlaže gluposti, a da pritom ne razmišlja o tome da li će zbog toga snositi posledice.

– Svako ima pravo da odluči da li će izaći za govornicu u skupštini i pričati besmislice, to je njegov izbor i on zbog toga ne sme da bude žigosan – rekao je Šabić.

Stručnjaci se slažu da, ukoliko sporna odredba ne bude povučena, veliki broj političara može početi da izbegava skupštinu i zakonske predloge čitati ilegalno, u kafanama, zbog čega će na gubitku bili celo društvo.

Nenad Milosavljević

 1. Ja sam kaže:

  Registar ce lako namaci kvorum.

 2. Vinsent kaže:

  Lepo je sto se Drzava ovoga setila … a ovi sto hoce da pricaju i predlazu gluposti, neka rade to kuci, u svoja cetiri zida!

 3. technocaja kaže:

  Pa jeste, onaj Ludak nameračio da produbi i proširi Moravu celim tokom.
  Pitajte narod šta misli o tome!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *