nazad na vrh

Država prodaje Narodnu banku zajedno sa dugovima za jedan dinar

Budući vlasnik će morati da preuzme dug od 44 milijarde dinara

BEOGRAD, 27. oktobar 2014, (Njuz) – Vlada Srbije donela je odluku da zbog nagomilanih dugova proda Narodnu banku Srbije za jedan dinar, a budući vlasnik moraće da preuzme i dugove u iznosu od oko 44 milijarde dinara.

Država je odlučila da reši problem te gubitaške firme pre nego što dođe u situaciju da mora da ulaže u nju kao u niz drugih preduzeća koja čekaju na restrukturiranje ili likvidaciju.

– Za razliku od mnogih firmi koje su već koštale budžet milijarde evra, u slučaju Narodne banke Vlada je rešila da reaguje odmah i spreči gomilanje dugova i upadanje firme u stečaj. U ovom trenutku NBS je, uprkos dugovima, stabilna firma sa velikim potencijalom i stoga će biti privlačna investitorima – kažu u Vladi Srbije.

Centralna banka raspolaže velikom imovinom u koju se, između ostalog, ubrajaju zgrada u ulici Kralja Petra, jedna zgrada na trgu Slavija, ali i retka zbirka Platonovih citata koje je koristila guvernerka Jorgovanka Tabaković.

– Što je još važnije, budući kupac dobija pristup velikom finansijskom tržištu i stiče kontrolu nad svim komercijalnim bankama u zemlji. Ali to nije sve. Vlada Srbije je, naime, odlučila da budućem investitoru potpuno besplatno pokloni Savet guvernera Narodne banke Srbije, što će ponudu učiniti još atraktivnijom – ocenjuje sagovornik Njuza iz Vlade Srbije.

Budući vlasnik će, prema socijalnom programu, biti dužan da nikoga ne otpušta bar 15 dana po preuzimanju ove institucije, a ukoliko nakon isteka tog roka ipak reši da otpusti zaposlene, otpremnina neće smeti da bude manja od mesečne plate aktuelne guvernerke Jorgovanke Tabaković.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Jorgovanka se “mora sačuvati po svaku cenu” jer GOREG GUVERNERA SRBIJA NIJE IMALA . SVI MOGU PASTI ALI SNS BANDITI “NI PO KOJU CENU” JER VEĆA GOVEDA SRBIJU NISU VODILA .

  • E, zato ce sns da promeni zakon i dozvoli kravama,volovima, konjima ikozama da mogu da se kandiduju, ili bar, da ih njihov coban kandiduje na izborima, pa ce da vidis onda da li su najveca goveda na politickoj sceni

  • Meni je ipak bio najbolji Soskic koji je bankama predlozio da sklope “Dzentlmenski dogovor” o kamatama i ne samo da nije otisao na robiju zbog podstrekivanja na izvrsenje krivicnog dela (kartel), vec nije ni ostavku podneo.

 2. Samo da dete marko i neutešna udova Yula (neukradenti identiteti) ne kupe ovaj ”stub našeg društva”. Ako se ponovo pokrene rotacija u Topčideru, kao veselih devedesetih i krene ludačko štampanje para, ne verujem da ćemo ovog puta preživeti.

 3. Svojevremeno je Duško Radović predlagao da opština Novi Beograd uvede privremene mere u SIV-u, jer ta firma konstantno loše posluje i pravi gubitke.

 4. Neka dodaju jos pedeset para i eto im i kafana “Znak pitanja”. Kad su vec u kancelariji…

 5. Ima li u voznom parku banke kakva
  bembara sa V8 4,4 motorom, valja za drift.

 6. A jel uz banku idu i lekovi preostali nakon atentata na Jor- govanku?

 7. Prodavanje Narodne banke za 1 dinar skupa sa dugovima nije loš potez. A što se tiče saveta guvernera, da li se sa tim slažu Nebojša, Stojan, Miladin, Nikola i Ivan sve sami doktori i magistri. Možda neće da idu bez Jorgovanke Tabaković. Ako i ona bude u paketu onda i cena mora biti veća. U tom slučaju 1 dinar je malo. Sa Jorgovankom i cena banke skače i prava cena bi tada trebalo da bude bar 3 dinara. Zajedno sa citatima Platona.

 8. mogla bi tu dobra pijaca da se napravi.

 9. Guvernerka J.T. :
  ”Polako ljudi šta ste navalili. Tek sam počela ovo da radim, treba mi malo vremena da naučim. Lepo je rečeno da će za 2 godine svima biti bolje!”

 10. Sad je jasnija situacija sa onim budvanskim preturanjem po neseru.

 11. I neka sad neko kaze da je dinar slaba valuta…

 12. Znaci jos jedna uspesna privatizacija! Pa posle pricaju zlobnici da vlada ne sprovodi reforme.
  Svaka cast Vucicu pederu, sto je za samo nekoliko meseci… nam jebo kevu.

  Redakcijo, da vi niste pogresili u naslovu, mozda je trebalo ‘…zajedno sa dRugovima…’ – mislim partijskim drugovima.

 13. Eto nama Karica opet .
  Bice karanja za sve vrlo povoljno , uzmes jedan dobijes tri.

  • I bice sve u poeziji – u originalu Bogi ali ne Bogart:

   Milanka ljubavi sećam se našeg prvog susreta kiša je rosila ti si po kiši hodala tvoj graciozni hod, jedinstven u ovom kosmosu odjekivao je snažno u mom srcu…

 14. Što bi rek'o Bora : “Mala nužda 1(Narodna banka) a velika 2 (Vlada Srbije)” . Baba sera je u obavezi da Nebojši zabrani ulaz : Sere za njih 16 a neće da plati ni “ono doktorantsko” sranje.

 15. To je najace kad je vucela pod pritiskom americkih lobista prihvatio da otkupi zelezaru za 1 dinar zajedno sa svim dugovima i otpremninama koje umesto us steala koji po zakonu treba da isplati radnicima danas to drzava mora da uradi :)

 16. Evo ja hocu da kupim NBS za 1 dinar i da pruzmem dug od 44 milijarde,pod uslovom da mi daju stampariju novca za 24 casa sa kompletnim masinama.Ili moze varijanta da mi sveze nastampaju jedno 44 hiljade miliona + 3 dinara vise od toga, koje ce biti u magacinu niko nece znati za to jedino ja i prodavac Narodne Banke.Mislim nesto i mrmljam sebi u bradu mozda mi se posreci kao ponekim novokomponovanim fabrikantima!

 17. Jeftino je daju. Bar da su tražili jedan evr.

 18. U tenderu za kupovinu NBS pobedili su amerikanci koji su ponudili 2 dinara.

  • Молим да се вређају говеда! То су добре и часне животиње! И никад нису говеда водила Србију. Да јесу…..ко зна, можда би Србија била боље местоза живот од ове садашње.

 19. Ako ne postoji ta banka ” Napredna Banka” na maketi, j…s posao. Ne treba ulagati ceo dinar, treba sacekati, pasce cena.
  Sledece godinu ovo vreme, bicemo milioneri.

 20. E Kolumbo, ‘bem te radoznala i glupa!

 21. Uskoro: drzava srbije zajedno sa dugovima, radnim narodom i infrastrukturom, za 1 dinar prodala… Samu sebe.

 22. Narodna Banda Srbije …. ovo nije stamparska greska …. ovo je definicija za J.T i njenu kliku

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix