njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

01. okt. 2013

Državni službenici zbog najave smanjenja plata traže privatizaciju javnog sektora

Službenici u državnoj upravi ne mogu više da trpe kritike javnosti

BEOGRAD, 1. oktobar 2013, (Njuz) – Službenici u državnoj administraciji zahtevali su, kao odgovor na najavu mogućeg smanjenja plata i uvođenja solidarnog poreza, da se javni sektor hitno privatizuje i počne da posluje po tržišnim principima.

Kako je saopštio Sindikat administrativnih radnika, većina zaposlenih u javnim službama i administraciji podržava pomenuti predlog.

– Dosta nam je da nas smatraju lenštinama koje po ceo dan ispijaju kafe i zaštićene su kao beli medvedi. Dosta nam je da nas ljudi prozivaju tvrdeći da je posao u državnoj službi sigurniji od ostalih poslova, da ne može da se dobije otkaz, da su nam dobre zarade i da svake godine primamo trinaestu platu. Sada smo na žestokom udaru i ne možemo to više da trpimo – kaže za Njuz Rastko Milićević, lider Sindikata administrativnih radnika.

Prema njegovim rečima, država ne ume da rukovodi resursima, pa je zato bolje da vlasništvo nad njima ustupi nekome ko to ume da radi.

– Radnici u javnom sektoru žele da budu kao i radnici u privatnom sektoru, da ne moraju da brinu da li će vicepremijer predložiti zamrzavanje radnih mesta i plata ili će premijeru pasti na pamet da im uvede solidarni porez. Smatramo da imamo bogato iskustvo i da bismo na tržištu birokratskih veština mogli da budemo vrlo konkurentni – naveo je Milićević.

Sagovornik Njuza je zaključio da je privatizacija u trenutnim okolnostima jedino rešenje kako bi hiljade zaposlenih izbeglo samovolju bahatog poslodavca “koji svoje zaposlene ne posmatra kao ljude već samo kao brojeve”.

Nenad Milosavljević

 1. edukovani menadzer kaže:

  Predlazem da se celokupna drzavna imovina pokloni Kosticu. Znam da je izjavio da zeli da mu se pokloni zeleznica, ali ja mislim da je on toliko sposoban, vredan, pametan i posten, da bi od bilo kojih poklonjenih drzavnih organa napravio profitabilnije organe.

 2. scoby kaže:

  Poslednji Podpredsednik Vlade bi trebalo da uvede solidarni porez samome sebi na vinski podrum u Jajincima, a čuvenog Glavnog Arhivatora – Đorđa Čvarkova imenuje za ministra Državne uprave & lokalne samouprave.

 3. neman kaže:

  Ovo čak i ne zvuči toliko loše…

 4. Himalajac kaže:

  Ovo nikako ne bi smelo da se desi inače ce sve privatne firme propasti usled ne konkurentnosti u odnosu na novonastalareduzeca iz javnog sektora. Talenat , strucnost, znanje i iskustvo kadra iz javnih preduzeća bi odmah zauzelo monopolisticku poziciju u svim sferama naše države, a za par meseci isto bi se desilo u citavoj evropi. Mercedes je vec protestovao EK jer selasi za opstanak…

 5. celtic kaže:

  Glavu damo-pauzu ne damo!!!!

 6. Boromir kaže:

  Privatizovan je on odavno,…

 7. Đ.Č. kaže:

  Ma za taj solidarni porez je kriv onaj moralni pigmej Dobrosavljev.

 8. aleksandar kaže:

  ovo je jedini nacin da se u privatnoj firmi napravi kafe pauza od 3 sata i ostane na radnom mestu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *