nazad na vrh

DS: Ikea odustala od investiranja u Srbiju zbog nove fasade zgrade opštine u Čačku

Ikea ne može da pređe preko nove fasade opštine u Čačku

BEOGRAD,  7. jun 2012, (Njuz) – Švedski gigant “Ikea” odustao je od otvaranja prethodno najavljenih pet prodajnih objekata u Srbiji, saznaje Njuz od izvora iz Demokratske Stranke.

Naš sagovornik, koji je tražio da ostane anoniman, tvrdi da je švedska kompanija odustala od investiranja u Srbiju zbog odluke Skupštine opštine Čačak da zgradu opštine ofarba u crveno i belo, umesto u žuto i plavo, što su Ikeine tradicionalne boje.

-Kada je pred izbore u javnost procurila informacija da je generalni direktor Ikea Olaf Gustafson jednom barmenu spomenuo da njegova kompanije razmišlja o ulaganju u Srbiju, delovalo je da ništa ne može sprečiti realizaciju ovog projekta, ali nove boje zgrade opštine u Čačku znače da ceo posao pada u vodu -kaže naš izbor.

On tvrdi da bi stvari bile drugačije da je u Čačku pobedila Demokratska Stranka, čije su tradicionalne boje iste kao Ikeine, ali s obzirom na boje izabrane od strane nove vlasti, ne treba da čudi što su Šveđani odlučili da svoj novac ulože u neka druga tržišta.

Poznati reditelj i stručnjak za strane investicije i eksterijere , Gorčin Stojanović, smatra da je Ikea načinila logičan potez.

-Nema sumnje da je bilo iluzorno očekivati investicije sa takvim izgledom zgrade opštine u jednom od većih srpskih gradova. Svi znamo da je prošlo vreme kada su kompanije donosile odluke na osnovu ekonomskih i društvenih pokazatelja, kao što su profitabilnost, stepen korupcije i radna etika zaposlenih – smatra Stojanović  –  Prioriteti današnjih kompanija su boje fasada zgrada u državi u koju ulažu, kao i dužina prezimena predsednika i premijera. S obzirom na to da je Srbija sve ove testove pala na prethodnim izborima, verujem da će Ikea biti prvi od mnogih giganata koji će odlučiti da ne investira u Srbiju – zaključuje Stojanović.

Petar Novaković

 1. Bravo!
  Pravo u centar.

 2. Za sve je kriv Toma. Lepo mu je BoTa govorio:”Nemoj Tomo da oblačiš crvene kožne gaćice” ali…džaba! A i ovaj narod je kriv. Jebalo ga lepo vreme 20. maja. Sada će da Vas kazni Tadić što niste glasali za njega nego ste išli na izlet. Tako i treba. U Poljskoj su jednom,dok je bio socijalizam, raspisali referendum o nečemu . I kada su videli rezultate referenduma, poništili su ga uz izgovor da narod nije dovoljno informisan. Svaka sličnost sa stvarnim ljudima i događajima je sasvim…namerna!

 3. Neki ljudi se zale kako im je presela kampanja. Ja hocu da se vreme kampanje vrati, kako bi se vratili i investitori u zemlju.

 4. Aj bas ste vi Cacani nevaljali…Ikea je tradicionalno uvek pored auto puta al zbog vas da ste bili pametni oni bi se nacrtali nasred Cacka…dobro ne bas nasred al tu negde……samo mislim da ste vi ti koji gubite..U Ikei kupis jednu kafu jedan sok i mozes iz te case ceo dan da pijes besplatno ajd cik probaj to u nekoj prodavnici namestaja u Cacku…al kako rece vas glavni necemo bre iz inata…

 5. И ја кажем Браво! И треба да иду и да се више не враћају јер они не инвестирају у производњу и и извоз те производње који треба да донесе новац овим општинама него би да отворе 5 продајних објеката да своје производе продају нама и да тај новац однесу из Србије! Математика тих инвестиција на које се позивају сви они који призивају такве инвестиције и који праве овакве чланке није јасна само онима који имају интерес од тога да имамо што већи трговински дефицит и да што скупље исплатимо такве инвестиције. Најбоље би било да сви такви инвеститори лепо спакују кофер и оставе нас на миру заувек.

 6. E, j**i ga… Počela kampanja za 2016-tu.

 7. Ви нисте нормални! :)

 8. ” Svi znamo da je prošlo vreme kada su kompanije donosile odluke na osnovu ekonomskih i društvenih pokazatelja, kao što su profitabilnost, stepen korupcije i radna etika zaposlenih”

  Genijalno!

 9. strucnjak za strane investicije i eksterijere :)

 10. “Prioriteti današnjih kompanija su boje fasada zgrada u državi u koju ulažu, kao i dužina prezimena predsednika i premijera.” – kraljevski! :) :D

 11. XA XA XA XA XA
  Ja ODAVNO nisam procitao bolji clanak na Njuz-u.
  A verovali ili ne poceli su da ga prenose drugi prepametni mediji.

 12. e! a da nece neko da se capr ?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix