njuz-autor

AUTOR: urednistvo

21. feb. 2011

Dulić za Ministarstvo kupio tri savremena Komodor 64 računara za 15000 evra

Moćan sistem pomaže srpskoj Vladi u uklanjanju đubreta

BEOGRAD, 21. februar 2011, (Njuz) – Ministar za životnu okolinu i planiranje prostora Oliver Dulić, objavio je ranije danas kupovinu tri savremena računara marke Komodor 64, kojima će se upravljati projektom ko-ordinacije mapiranja deponija u akciji Očistimo Srbiju.

– Ovi računari nisu kao PC-ji koje svi imamo u kućama i koje ja prodajem javnim preduzećima preko svoje firme. Komodor 64 je posebno kastomiziran računar sa čak osam bitova, i svih osam će se koristiti za kompleksne proračune nivoa đubreta koje prolazi kroz, da se tako izrazim, naše ruke – izjavio je Dulić.

Proizvođač Komodor Biznis Mašins je bankrotirao još davne 1994. godine ali u Ministarstvu smatraju da to nije prepreka za dugovečnu saradnju.

– Domaći distributer Lićdu Kompjuters nas je uverio da je sva moguća podrška u vidu štelovanja glave kasetofona, instalacije turbo čipa, kao i snimanja kaseta sa potrebnim softverom na savremenim TDK D-90 kasetama obezbeđena za vrlo pristupačnu cenu koja se dogovara van sistema male javne nabavke – dodao je sekretar Ministarstva Bojan Đurić.

Kako kažu u Ministarstvu, Komodor 64 je poslednja reč osmobitne tehnologije, sa ugrađenim SID audio čipom, čak 64 kilobajta memorije, mehaničkom tastaturom i procesorom koji uz malu “softversku” nadgradnju podržava kako GUI tako i RS232 i/o port.

– Iako je kao iz filma Povratak u budućnost, ovaj računar može da radi sa štampačima koje danas koristimo u pošti na šalterima potpuno je zaštićen od upada internetskih hakera ukoliko ne instaliramo modem od 1200 boda – piše u saopštenju.

Softver će se raditi u kompjuterskom jeziku Kernel a testirati na Test Drajv disketi. Za izradu softvera biće zadužena domaća kompanija YUCS Soft koja jedina na ovim prostorima poznaje ove kompjuterske jezike.

Dejan Nikolić

 1. Merc kaže:

  ovo je pisao neko sa ETF

 2. pr kaže:

  jos jedan pokusaj da se obezvredi rad ministra i nanese steta akciji “ocistimi srbiju”.cena racunara mozda u startu deluje visoka,ali ako se uzme u obzir kolicin novca koja ce se ustedeti njihovim koriscenjem,15000 narodnih para je vie nego malo.
  naglasavamo da je suma od 15000 evra ispod realne vrednosti ovih racunara i da je licdu kompjuters izasao u susret ministarstvu ponudivsi ovu cenu na tenderu..naime,sledeca ponuda je bila dva pekom racunara za 40000 ili cak jedna lira za 28000 evra

  1. urednistvo kaže:

   Ovo je još gore, mislimo da bi svi poreski obveznici voleli da plate više za domaće proizvode…

 3. TradeCom kaže:

  Cena od 150.000 EUR za ovakvu masinu i nije toliko velika. Nasa masina Atari 520/1040 ST koja pokrece nekoliko portala drzavne uprave izmedju ostalog i nas web portal, omogucavajuci korisnicima uvid u stanje na magacinu vredi oko milion dolara, tako da je ta cena potpuno opravdana, ministarstvo je bilo stedljivo.

 4. Nindza kaže:

  E svasta. A mogao je za mnogo manje para da kupi crnogorski “Misedo” koji ima gotovo iste preformanse! Rasipnik…

 5. singer kaže:

  Apsolutno podržavam napore MzŽOiPP da uvede savremenu tehnologiju i osuđujem sve pokušaje klevetanja.
  Da se je pitam, podigao pih PDV na 40% od kojih bi se polovina izdvajala za MzŽoiPP a onih dva posto do nekadašnjih osamnaest, uplaćivalo na moj račun jer sam ipak to ja predložio, jel.

 6. Amigo kaže:

  cim im MMF odobri kredit od 3,2 mil E imam jednu Amigu500 za server (1024MB RAM, 720Kb floppy 3.5” DD, Motorola68000 7,14 MHz) pouzdana masina, umreziva bezicnim kablom, za generaciju koja dolazi…

  1. Radovan kaže:

   Nije to ništa.
   Ministarstvo odbrane planira nabavku računara ZX 81 sa najmodernijom tastaturom.

 7. SanSei kaže:

  Pih brate, Slovenci već odavno rade na apgrejdovanim Spektrumima + su reaktivirali Iskru koja ih ponovo proizvodi.
  Uvek smo mi Srbi u zaostatku.
  Sramota!

 8. Roza kaže:

  Ili jos bolje Tim011.

 9. Ivan_KS kaže:

  Molio bih komentatore pre nego što izađu sa ishitrenim komentarima, da se malo tehnički obrazuju. Ovo uopšte nije velika cifra imajući u vidu da se kombinacijom QuickShot II džojstika, serijskog porta i mehaničke ruke sa magnetom može preko ovde pomenutog modema od 1200 bauda upravljati i tokom radioaktivnog otpada sa sigurne lokacije (npr. institut Vinča), u daljoj budućnosti se recimo uz pomoć dve palice QuickShot takođe može upravljati potencijalnim cyber komunalnim policajcima koji će patrolirati ulicama gradova, tako da sistem jednostavno ima toliko potencijala da mi se čini da nikada neće zastareti… Mogao bih ovde da nabrajam do iznemoglosti sve prednosti, ali za one koji su iole radili na ovoj mašini dovoljno je da kažem da se kompletno stanje u Ministarstvu može dobiti upotrebom samo dve komande: POKE 53280,0 i POKE 53281,0.

  1. Šumadinac kaže:

   Svaka ti čast, brate!!! :DDD QuickShot 2 (crna sa crvenim okidačima)!!! Samo, jesu bili štedljivi!!! Šta bi da su kupili Commodore 128??? To bi bilo rasipništvo!!! Njima i OricNova64 završava posao! :))) Mada, šta je, tu je!!! Još ako ministar bude premijerno “naštelovao glavu” i stisnuo LOAD RETURN… Onda, neka “igranka” krene!!!

 10. booki kaže:

  Zaboralili su da kupe i šrafcegere za štelovanje glave… :)
  (Ko je imao C64 zna o čemu pričam)

 11. Jordan kaže:

  Ne pomenuste najvecu prednost Comodora nad ZX Spektrumom, mogucnost super brzog ucitavanja programa sa kasete u opciji TURBO. To je ono sto je prevagnulo pri usmeravanju ove investicije.
  Cenim da se uz malu doplatu mogao nabaviti i Amstrad CPC 464 sa integrisanim kasetofonom, ciji sam ponositi vlasnik bio sredinom osamdesetih.

 12. gjuro kaže:

  Imam ja prosirenje 512k kupljeno 1992 u Italiji. Malo koristeno. Takodjer i transformator se dobije gratis uz njega. Imam i nekih igrica da cure dok nema posla malo slazu karte….

 13. Ivana Drljić kaže:

  Дулићу зар је могуће, уместо да направиш депоније , где су постројења за рециклажу,? Где је завршен МАКИШ 2? Где је ” ИНТЕРЦЕПТОР”ти купујеш рачунаре за себе, како те није СРАМОТА! Ова влада је неспособна.Распишите изборе то је једино паметно решење које имате.СНС се више пута показало и доказало да је способно да преузме власт у своје руке,Само избори могу да донесу промене и бољи живот у Србији.

  1. Zeljko kaže:

   E ovaj tvoj komentar je pokazao prosecnu inteligenciju glasaca narodnjaka. Jadni mi kad vam se moraju objasnjavati pojmovi ‘satira’ i ‘sarkazam'…

   1. Dragan kaže:

    Oni kapiraju iz prve samo Kursadžije.

    1. goggsi kaže:

     Mislim da je tip uspeo sve da vas nasanka, bacio udicu a vi se kao štuke upecali. Volim takav smisao za humor.

  2. vojasheki kaže:

   Ma jel moguće da je ova Drljićeva ozbiljna?!? Pa neka joj neko objasni da komdora 64 nema u prodaji već više od godinu dana, te da je ovaj tekst,shodno navedenom, z***bavancija.

  3. blekiize kaže:

   Srce oni se samo šale. Pa komodora nema u prodaji već duže od godinu dana

  4. Kemal kaže:

   Što lažete da ga nema u prodaji? Ja prodav'o preko halo oglasa pro[le nedelje za 15.000 €. Evo, daću naprednjacima za 14.500 €. Pošteno.

   1. Imala Commodor 64 kad se pojavio kaže:

    Ma i ja svoj kad razmilslim…

 14. pcelarstvo kaže:

  E ovo je dobar tekst
  Od kad nisam cuo za commodore 64, ali tu je ministar da me podseti :)
  A jos u sebi ima ugradjen i basic jezik, tako da mislim da je cena zaista bila ispod trzisne.
  Pa kazite realno, koji pc mozete da kupite sa ugradjenim basic programskim jezikom ? – nijedan

 15. Tagore kaže:

  64-bitni Windows Ultimate na tržištu piratske verzije svakodnevno gubi vrednost.
  8-bitni Commodore 64 na buvljaku je sve teže naći.

  Saradnjom virtualne memorije Komodora i bujne mašte ministarsva Srbije, pomnoženo sa 3 komada plus kantar i dugoročna kamata, hej, hej, taj ministar životne okoline za jedno stotinu godina na buvljaku bi moga’ i neku paricu da zaradi.

 16. MJ kaže:

  Šteta što niko nije ponudio Pecom 32 (naravno, sa nalepnicom Pecom 64, kakve smo mi imali u školi), što bi bilo od ogromnog značaja za razvoj Ei Niš.
  Mada, ni onaj prastari Lola 8 nije loš, može da se nabavi daktilografkinjama, jer će se mnogo bolje snaći s njim nego sa Word-om.

 17. Igor kaže:

  Još jedan put, država zanemaruje sopstvene kapacitete i mimoilazi domaću proivodnju. Računari Galaksija i nadasve Tim 011 su uveliko dokazani kao pouzdani sistemi za obavljanje svih komplikovanih proračuna i uz napredne grafičke module, kako rasterske tako i vektorske, idealna su platforma za potrebe deponijskog mapiranja. Napominjem postojanje metalnih kućišta računara, što uveliko doprinosi otpornosti od napada EMP sredstvima i povećanju bezbednosti naših deponijskih operativa u uslovima modernog konflikta (prim. M.Lazanski).

 18. 007 kaže:

  Vi ne razumete Dulica, kupljeni stari racunari ce se opet koristiti i nece zavrsili na nekoj deponiji. Stari su dovoljno dobri ako ne i bolji od ovih modernih pogledajte golf 2 to je jos uvek najtrazeniji auto u ovoj zemlji a kolko je star zasto da to ne vazi i za racunare?

 19. Detozin kaže:

  Zezanje ili ne, ali mi smo u to vreme imali kakvu-takvu domaću proizvodnju računara. Od svega toga nam posle 20 godina ostadoše samo šrafcigeri. Mislim da ovako sposobni i savesni “nabavljači” imaju neke veze sa tim?

  Ali zato mi se slogan veoma dopada: “OČISTIMO SRBIJU!”

 20. Nenad kaže:

  Dulica za ministra IT u Srbiji mislim da je neizbezno ne postaviti takvog strucnjaka za IT na mesto “Ministra”.

 21. JC Denton kaže:

  Ne bih rekao da je ovo optimalno rešenje. Ovo je opet neka mutljavina LićDu Computers-a!

  Za slične pare je preko ŠkoMi International moglo da se uveze barem duplo Amstrad CPC464 računara i to NE sa zelenim, već sa ekranom U BOJI i to svih 16 boja, sa sve kasetofonima i 5.25” disketnim jedinicama + džabe šrafcigerčići i licencirani program za štelovanje glave Azimut! Svi pred skupštinu, ljudi! To su ipak nape pare!

 22. scoby kaže:

  Izgleda da je ovim računarom izvršen upad na dulićev sajt. To je isto kao kad je našom praćkom srušen stelt avion u Buđanovcima.

 23. Punisher kaže:

  Očigledno da Dulić nije normalan!
  Muva sa svih strana, pa još 3 šporeta za ovako velike pare.

  Neću demokratiju! Ja sam za tehnokratiju.

 24. JM kaže:

  Aj’ ovo i nekako da svarimo, ali kad se bude pojavila informacija da su platili heftalice po 20.000,00 din., a kupili 50 primeraka…

 25. jocal kaže:

  … pre valjda trideset godina isekao sam iz “Računara” sliku tastature Galaksije i kad sam je zalepio je za sto oči su mi zasuzile od emocija … tri godine , valjda , kasnije , kada sam dobio od oca ZX Spektrum 48 ( ej! 48 ) skoro sam zaplakao … kad vidim gde je tehnika otišla i koliko je zemlja u kojij živim napredovala za ovih par decenija , ne mogu da zaustavim suze …

 26. spiderpig kaže:

  Realno jedini razlog za ovako smešnu cenu je činjenica da su ih nabavljali preko UvinićZADaNJE electronicsa.

 27. Kemal kaže:

  Niste napomenuli da su kupili i vrlo skup softver – Turbo Tape 250+ po ceni od 11.000 €

 28. Zdravko kaže:

  Ljudi, jel ovo nekakva zezancija a da ne kazem zahebanicja?

  1. nicolac kaže:

   Jeste, ali ne znamo kako da ti to saopštimo….

 29. Zdravko kaže:

  I ako nisam siguran da li se neko zeza sa ovim clankom, ipak za ne upucene vredi navesti da je rec o tehnologiji koja podice iz pre-PC doba i koja verovatno moze da se kupi za $15 (bez i jedne nule) po komadu. KUKUJ GLAVI AKO JE CLANAK ISTINIT !

  1. Dejna kaže:

   Caru, Kralju, Bogu!

  2. nicolac kaže:

   O Bože…!

 30. Zdravko kaže:

  Tek vidim da je to sve nekakva sprdnja. Nisam bio siguran cak ni posle price o izvozu magle. Ali, uverio sam se posle citanja kako je Belgia od Beograda zatrazila pomoc u vezi stvaranja vlade. Ovo mi je prvi put na vasem sajtu i mogu reci da mi se svidja i ako se bas previse i ne razlikuje od ostalih javnih novosti. Pozdrav i sve najbolje u daljnim uspesima i radu.

 31. Vau, setili su se i piratskih grupa!
  Oh CBM 64 pa to je mashina … CUSA gluposti a la kuciste rimejk mi ne pominjite.
  Dobijam ospice jer tvrde da ne postoji AmigaOS 4 sa svojom licencom za PC u PC kucistu sa Amiga nalepnicom.
  Svaka cast Dulicu! Setimo se, CBM 64 ima i ROM modul za instant ucitavanje, GEOS operativni sistem na disketi, 5,25 flopi sa cak beshe 130K po strani, opcije za normalni dzojstik … a mogao je da bude i CBM128D

 32. marko kaže:

  Mozda ovo ide kod Kuste na Mokru goru da poducavaju medvede.

 33. Atanasije kaže:

  SYS64738

 34. Građanin kaže:

  Priključite FB grupi Peticiji za smenu Olivera Dulića
  http://www.facebook.com/home.php#!/home.php?sk=group_184816811555755&ap=1

  Očistimo Srbiju od Dulića, i njemu sličnih!

 35. Dziber kaže:

  Jedino sto mogu da im zamerim je to sto su kupovali opremu iz uvoza pored kvalitetnog domaceg proizvoda tipa “GALAKSIJA”. Za istu sumu novca su mogli dobiti jos jedan (a mozda cak i dva) racunar za koje su delovi uvek dostupni u svakoj malo opremeljnijoj radnji. Tako bi cak doslo do zajedniickog projekta izmedju akcija “Ocistimo Srbiju” i “Kupujmo Domace”.

 36. Jordan kaže:

  Naravno da je istinit.
  Gde si video da u Srbiji neko laze, jos na internetu?!

 37. KG kaže:

  Ja ga platio 700 maraka 1986 ,mogao si da grejes sobu sa ispravljacem :D

  Ali nema sumnje da sa ovim novim potezom ce Srbija biti jos cistija..svaka cast Dulicu na ciscenju budzeta…

 38. Stefan kaže:

  Jel ovo neka sprdacina? Comodo 64 je racunar 80tih xD Tacnije prvi ozbiljniji korak racunarske tehnike… -.-‘ Se vi ljudi prsli?

 39. Nenad kaže:

  hahaa Licdu Computers …. :)

 40. Imala Commodor 64 kad se pojavio kaže:

  Commodor 64 je u originalu kad je bio nov novcat tek sto se pojavio sa pratecom perifernom opremom: kasetofon, floppy disk jedinica i floppy diskovi 20 komada, 2 joystick-a, kostao 2.000 DM ili 1.000 EU, a bez perifernih jedinica pola cene => 500 EU, da bi se ta cena za par godina prepolovila i ponovo prepolovila. Spektrum je u isto vreme bio oko 175 EU (350 DM) polovan… 15.000 EU je ondasnjih 30.000 DM, mislim to se zove ukrasti!!! 30 hiljada za nesto sto je kostalo max hiljadu nemackih maraka, a ubrzo ni toliko…

 41. Tetka kaže:

  Ovaj text mi se najviše sviđa :))
  Ma ljudi, malo je plaćeno iz budžeta, s obzirom da je to već muzejski primerak, raritet ;) Nek napravi reklamaciju, pa da doplati još jedno 500000evrića. Šta je to za nas, mi smo baš galantni…?!
  E, a jel se sećate kad je Zoran Modli puštao preko radija da se skinu neki programi? Ne znam šta beše (igrice ili nešto drugo), ali kako je veselo krčalo, skičalo… :)) Nisam imala kompjuter (nemojte da se smejete) pa ne znam o čemu se tačno radilo, al se prisetih tih vremena kad mi je takva tehnologija bila prava naučna fantastika… :))

 42. srki kaže:

  Zaboravii ste igrice usred radnog vremena! Savremenim racunarima je dovoljan dvoklik da pokrenu karte, jamb, sah… a dok se na komodoru ucita igrica…e hej! To ce u startu obeshrabriri postovaoce ove razbibrige na poslu i povecati profit!

 43. Johnny kaže:

  Odličan, samo ispravi 1200 bauda, ne boda ;)

 44. Vladimir kaže:

  Iz najnovijeg saopstenja Ministarstva, firma Kicdin kompijuters je upravo oborila tender, jer je Licdu Kompjuters dobio tender bez distribuiranja ROM modula i srafcigera za stelovanje glave, a softver TURBO250 su prodali bez posedovanja sertifikata svojih zaposlenih od strane proizvodjaca tog softvera.
  U saopstenju se navodi jos da ce bez ROM modula radnici moci da instaliraju igricu Pac-man, pa ce menadzeri misliti da radnici skupljaju na deponijama razne vrste otpada i buba, pa bi samim tim bilo potrebno mnogo da se ulozi u edukaciju menadzera za rad na tako razvijenom sistemu, sto je jos jedna vrsta izdatka novca i utroska vremena svojih, vrlo bitnih kljucnih ljudi u Ministarstvu.

 45. Milutin kaže:

  Još jedan izuzetan potez vlade. Kada bi svi bolje razmislili, shvatili bi da samo ovako jaki i savremeni serveri mogu da opsluže web sajt Dulićevog ministarstva.

 46. Bane kaže:

  Upravo čuh da je veliki borac za sigurne računarske šifre Kevin Mitnik toplo preporučio Duliću da koristi jaku šifru za ulazak u njegovu bazu otpada sastavljenu i od slova i od brojeva te da mu tom prilikom toplo preporčuje da to bude recimo SYS64738

 47. stormwatch kaže:

  Podaci o nabavljenim racunarima NISU tacni sto je apsolutno neocekivano, i necuveno! Commodore 64 nema 64Kb RAM memorije, t.j. ima toliko ali mu svih 64Kb nije slobodno posto mu je BASIC ugradjen u RAM memoriju pa mu ostaje slobodnih 37,999 Kb za cistu racunarsku snagu sto nece biti dovoljno za procesiranje informacija o kolicini djubreta, njegovim sortama i koordinatama istog posto je swapovanje na disketi od 5.25” veom sporo, za komotan rad ce pored C64 morati da imaju i 4 vezana 1541-II disk drajva u RAID-u kako bi racunar sa tako malo raspolozive memorije mogao glatko da funkcionise. Moja preporuka bi bila da se otvore i odma odu na siguricu – Commodore 128. Jeste da je 2x skuplji od C64 sa pomenuta 4 disk drajva ali ima skoro 3.5x vise raspolozive RAM memorije a ona je kljucna za brzinu masine sto ce dobro doci kada se djubre previse nagomila.

 48. pera kaže:

  Ljudi,ako su zaintersovani ovi u vladi, ja im mogu prodati moj Commodore 64 , i to za manju sumu,14.999 .i tako da ustede 1 din.

 49. Dragan kaže:

  evo moja ponuda: nudim Comodore C-64 2 generacije za 10 000 eura ovim nasim novovladajucim ima sve mogucnosti cak sam ga upgradeovao da bude compatibl sa PC- pa tako nasi biro-pacovi nemoraju da prekucavaju racune uz nadoknadu !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *