njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. nov. 2010

Duplo skuplja vožnja u Lastinim dabl dekerima na liniji 15

Prazni dabl-dekeri

BEOGRAD, 20. novembar 2010, (Njuz) – Beogađani koji slučajno uđu u dabl deker na liniji 15, moraju da plate dodatnu kartu za prevoz, ili da ponište jednu kartu za drugu zonu. To objašnjava činjenicu da u novim dabl dekerima saobraćajnog preduzeća Lasta, na liniji broj 15, nema gužve, čak ni u špicu.

Ovi novi autobusi su opremljeni specijalnim kamerama koje registruju sve putnike koji uđu. Za kontrolu nisu zaduženi kontrolori, već komunalna policija, pa putnici koji ne ponište karte za drugu zonu ili ne plate u samom vozilu dodatnu kartu, dobiju po izlasku iz vozila prijavu ovog organa. Inače, video nadzor putnika ove vrste, pokrenut je kao pilot projekat u saradnji sa evropskim institutom za javni prevoz, koji je ujedno i jedan od glavnih finansijera “Laste”.

– Uputstvo za ponašanje u novim autobusima je jasno istaknuto na samom ulazu, i ne postoji šansa da ga putnici ne uoče. Još nismo imali ni jednog “švercera” u dabl dekeru, što je fantastičan podatak, kojim se ponosimo. Činjenica da su naše kamere povezane sa centralom komunalne policije, naterala je putnike da striktno poštuju sve propise, i uredno ponište svoje karte po ulasku, kupe dodatnu od vozača, ili pak pokažu u kameru svoju pretplatnu kartu. Nadam se da će se ovaj sistem primeniti i u ostalim autobusima gradskog prevoza, i da ćemo za godinu dana imati potpuno regulisan sistem ove javne usluge – kaže Igor Šovaković, direktor marketinga saobraćajnog preduzeća “Lasta”

Na pitanje našeg novinara, zašto se samo u dabl dekerima plaća dodatna karta, ili se koristi karta za drugu zonu, kad je linija 15 celom trasom u prvoj zoni, dobili smo sledeći odgovor:

– Molim vas, pa dabl, na engleskom, znači duplo! Dabl deker je kao dva autobusa u jednom. Troškovi održavanja, i potrošnja goriva ovih autobusa su kao za dva obična, te je samim time i logično da cena karte mora biti dupla. Radi punog iskorišćenja plaćene karte preporučuje se da putnici sede malo gore, malo dole. To će biti kao da su putovali u dva autobusa. – objasnio je Šovaković.

To se, međutim, nikako ne sviđa građanima, koji, sad je više nego jasno, izbegavaju dabl dekere. M.N. iz Zemuna otkriva svoje iskustvo od pre par dana:

– Vraćao sam se sa posla, i na Zelenjaku su stajale dve petnaestice. Jedna od njih, i to prva, bila je ‘’Lastin’’ dabl deker. Druga je bila GSP-ova ‘harmonika’, puna k’o konzerva sardine. U prvi mah mi je bilo čudno to što je prvi autobus prazan, ali sam ušao u taj dabl deker ne želeći da se guram posle 8 sati provedenih na poslu. Kako sam ušao u autobus, vrata su se zatvorila, i krenuo je. Mesta za sedenje je bilo na pretek. Hteo sam da se vozim gore, da se osetim bar na trenutak kao Englez. Popeo sam se na sprat, i poništio kartu.

Međutim, M.N. nije ni sanjao da će ga vrlo brzo sačekati neprijatno iznenađenje:

-Na izlaznoj stanici, kod tržnog centra, u Prvomajskoj, sačekala me je patrola komunalne policije, koja mi je napisala kaznu što nisam platio doplatnu kartu, ili poništio kartu za drugu zonu. I sad treba da platim 3000 dinara kazne. Nečuveno!

Uroš Bogdanović

 1. Zvonko kaže:

  Malo dole, malo gore… xaxaxaxa

 2. Vlada kaže:

  A gde su PDV i taksa na luksuz ?

 3. Povratak kaže:

  Kontam da ako se vozis dole, moras da platis i usluge vozaca? Ova gornja polovina karte bi trebalo da je jeftinija?

  http://www.upoznajsrbiju.co.rs

 4. Petar kaže:

  http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Izbegnut-skandal-na-Nimusu.sr.html

  Ova vest kao da je njuz pravio! :) Svirali iz pogresnih nota!

 5. Zoran kaže:

  I meni se isto dogodilo. Ušla komunalna i sad treba da platim, a imao sam kartu. Zapamtite da uvek treba da poništite 2 karte u dabl dekeru. :)

 6. sandra todorovic kaže:

  Ne mogu da verujem da neko daje takvo objasnjenje za duplo skuplji kartu- kao da je rec o najvecoj sprdacini.”To je kao da se vozite u dva autobusa “, pa sedite malo gore-mao dole za pun ugodjaj. Uzas. Samim tim sto je veci bus, veci je i kapacitet, pa bi trebalo da je cena ista. Kamera u Cvijicevoj, “zelenasi” koji podsecaju na uterivace poreza iz doba Robin Huda, komunalna na svakom cosku..sta je sledece? cipovi pod kozom? zivela 1984

  1. Primarius kaže:

   Da li se ja primam da se Sandra primila, ili je ipak moguce da se Sandra zaista primila?

 7. bixyfication kaže:

  pa ko ‘oće da se pravi Englez, za njega i engleska cena. BTW, jeste videli ono ograničenje da oni koji su viši od 174cm ne mogu da stanu u bus? sva sreća pa nisam viša od metra sa žiletom… a i povlastica mi važi na oba sprata :-)

  1. ivana kaže:

   Jesi sigurna da vazi?? Proveri ti to…

 8. Milica kaže:

  Prosto, ne mogu da verujem, da ste uklonili moje komentare?!
  Dajte bar jedan dobar razlog, da bi moja dva komentara koja ste uklonili nanela stetu GP “Lasta”!?

  1. urednistvo kaže:

   Milice, pretražili smo ovde i nismo pronašlli vaše komentare. Sigurno ih nismo obrisali, to ne radimo ni sa mnogo “kontroverznijim” komentarima. Molimo vas da ih postavite ponovo. Pozdrav, ekipa Njuza

 9. vasilije kaže:

  Ahahhahahahahhaha “D
  aj ubih se od smeha na vest :D
  pa kad procitam jos komentare place mi se od smeha :D
  @Sandra todorovic ti si moj idol :)

 10. ljubiska kaže:

  kakvo naucno objasnjenje gospodina sovakovica niste li vi gospodine rodjeni brat ekrema jevrica vidi se da ste jako pametni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *