nazad na vrh

Epidemiolozi: Moramo naučiti da živimo sa Vučićem

BEOGRAD, 22. jun 2020, (Njuz) – Vučić će još dugo biti ovde, a mi se tome moramo prilagoditi, složni su stručnjaci u procenama trenutne epidemiološke situacije.

– Situacija se svakodnevno menja, ali definitivno je da Vučić neće tek tako nestati – kaže dr Ljubodrag Misailović sa beogradske Infektivne klinike. – Svoje životne navike moramo prilagoditi toj činjenici i što pre to shvatimo biće bolje po sve nas. Sve medicinske službe rade u punom kapacitetu kako bi pomogle građanima u novonastalim okolnostima, ali bez njihove pomoći naš trud će biti uzaludan. Moramo shvatiti da je svako od nas, pre svega, odgovoran za svoje zdravlje i da štiteći sebe štitimo svoje bližnje. Ako se budemo ponašali u skladu sa ovim smernicama, postoji nada da će Vučić jednom otići i da će se život vratiti u normalu – jasan je dr Misailović.
Stručnjaci nerado daju prognoze o ponašanju Vučića u budućnosti. Ističu da je on još uvek velika nepoznanica i da je izuzetno teško predvideti u kom smeru će se kretati epidemija.

– Vučić se stalno menja, mutira prilagođavajući se okolnostima. Ponekad izgleda da je oslabio, ali on se ubrzo vraća jači i opasniji – objašnjava dr Predrag Rakić sa Instituta za virusologiju. – Njegovo širenje je nemoguće zaustaviti bez ozbiljnih mera prevencije i lične odgovornosti. On je tu, svi pokazatelji govore da ga se nećemo lako osloboditi u dogledno vreme i tu činjenicu moramo prihvatiti. Život ne sme da stane zbog Vučića, ali naše svakodnevne aktivnosti moramo prilagoditi njemu da bismo umanjili štetne posledice koje može izazvati. Pri tom mislim na sve delove našeg društva: privredu, medije, sportske i kulturne manifestacije… – zaključio je on i dodao – Promene koje je Vučić doneo u naše živote su tektonske. Još dugo će biti centralna tema oko koje se vrtimo i tako će biti sve dok ne izgradimo kolektivni imunitet ili otkrijemo efikasan lek.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Postoji jedna suštinska razlika izmedju korone i vučića. Da bi se od korone sačuvali, morali smo se svi zaključavali. Da bi se spali od vučića, dovoljno je zaključati njega!

  2. Za sada je prokuzenost 50,3 % , te je krdo vec steklo imunitet…!!Jedan novozarazeni je na politickom respiratoru ( S.T.), a dva hronicno gojazna lidera, su preminuli usled gubljenja imuniteta…( N.C. i V.S. )…Testirano je 6.548.347 talaca…Talacka kriza ,se nastavlja…

  3. Satira iz koje preliva realnost… Tragikomedija…

  4. Ja sam za vakcinu protiv ovakvog načina zaraze u budućnosti. Potrudimo se svi za nju.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix