njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

22. jun. 2020

Epidemiolozi: Moramo naučiti da živimo sa Vučićem

BEOGRAD, 22. jun 2020, (Njuz) – Vučić će još dugo biti ovde, a mi se tome moramo prilagoditi, složni su stručnjaci u procenama trenutne epidemiološke situacije.

– Situacija se svakodnevno menja, ali definitivno je da Vučić neće tek tako nestati – kaže dr Ljubodrag Misailović sa beogradske Infektivne klinike. – Svoje životne navike moramo prilagoditi toj činjenici i što pre to shvatimo biće bolje po sve nas. Sve medicinske službe rade u punom kapacitetu kako bi pomogle građanima u novonastalim okolnostima, ali bez njihove pomoći naš trud će biti uzaludan. Moramo shvatiti da je svako od nas, pre svega, odgovoran za svoje zdravlje i da štiteći sebe štitimo svoje bližnje. Ako se budemo ponašali u skladu sa ovim smernicama, postoji nada da će Vučić jednom otići i da će se život vratiti u normalu – jasan je dr Misailović.
Stručnjaci nerado daju prognoze o ponašanju Vučića u budućnosti. Ističu da je on još uvek velika nepoznanica i da je izuzetno teško predvideti u kom smeru će se kretati epidemija.

– Vučić se stalno menja, mutira prilagođavajući se okolnostima. Ponekad izgleda da je oslabio, ali on se ubrzo vraća jači i opasniji – objašnjava dr Predrag Rakić sa Instituta za virusologiju. – Njegovo širenje je nemoguće zaustaviti bez ozbiljnih mera prevencije i lične odgovornosti. On je tu, svi pokazatelji govore da ga se nećemo lako osloboditi u dogledno vreme i tu činjenicu moramo prihvatiti. Život ne sme da stane zbog Vučića, ali naše svakodnevne aktivnosti moramo prilagoditi njemu da bismo umanjili štetne posledice koje može izazvati. Pri tom mislim na sve delove našeg društva: privredu, medije, sportske i kulturne manifestacije… – zaključio je on i dodao – Promene koje je Vučić doneo u naše živote su tektonske. Još dugo će biti centralna tema oko koje se vrtimo i tako će biti sve dok ne izgradimo kolektivni imunitet ili otkrijemo efikasan lek.

Bojan Savić

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Postoji jedna suštinska razlika izmedju korone i vučića. Da bi se od korone sačuvali, morali smo se svi zaključavali. Da bi se spali od vučića, dovoljno je zaključati njega!

  1. Slavka kaže:

   Bas tako opasan po ceo narod i sire.

 2. voya montoya kaže:

  Za sada je prokuzenost 50,3 % , te je krdo vec steklo imunitet…!!Jedan novozarazeni je na politickom respiratoru ( S.T.), a dva hronicno gojazna lidera, su preminuli usled gubljenja imuniteta…( N.C. i V.S. )…Testirano je 6.548.347 talaca…Talacka kriza ,se nastavlja…

 3. Zadušni deda kaže:

  Satira iz koje preliva realnost… Tragikomedija…

 4. Rajko kaže:

  Ja sam za vakcinu protiv ovakvog načina zaraze u budućnosti. Potrudimo se svi za nju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *