njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. mar. 2013

EU: Srbija i Kosovo moraju da postignu sporazum o tome ko je popustio u pregovorima

Ne mogu obe strane da budu obedničke, poručuje Brisel

BRISEL, 12. mart 2013, (Njuz) – Evropska unija će od rukovodstava Srbije i Kosova zatražiti da potpišu sporazum o tome ko je popustio u nedavno okončanim pregovorima ukoliko dve strane pre toga same ne postignu dogovor, saznaje Njuz iz izvora u Briselu.

Reakcija EU usledila je nakon oprečnih izjava srpskih i kosovskih zvaničnika, na osnovu kojih se može zaključiti da nijedna strana nije ni prevladala, ali ni popustila. Time je, smatra Brisel, uneta konfuzija i usporen čitav proces, pa je potpisivanje zvaničnog sporazuma jedini način da se preduprede problemi koji bi iz nesmotrenih izjava mogli proisteći.

– Ukoliko dve strane u najkraćem roku ne usaglase stavove, moraćemo da intervenišemo. Usaglašavanje stavova znači da ne mogu obe strane da budu pobedničke, niti da bilo koja negira da je popustila u pregovorima ako je stvarno popustila. Ako se to ne desi, Brisel će sazvati nove razgovore koji će za cilj imati potpisivanje sporazuma o tome ko je u dosadašnjim pregovorima popustio a ko ne – rekao je sagovornik Njuza iz briselske administracije.

Na pitanje da li postoji kompromisno rešenje koje bi moglo da dođe u obzir, naš sagovornik kaže da nije na Briselu da o tome odlučuje, ali da bi prihvatljiva varijanta mogla da glasi „Kosovo/Srbija je popustilo/a ali i mi smo morali da učinimo određene ustupke“.

Nenad Milosavljević

 1. Polovni Buntovnik kaže:

  Mole se pametniji da ne popuštaju više, situacija je postala kritična!

 2. Tagore kaže:

  Pa čekaju albanskog prevodioca da im kaže gde i šta zatvorenih očiju da potpišu.

 3. bik koji sjedi kaže:

  mislim da je srpsko nezavisno kosovo resenje svih resenja

  1. Tagore kaže:

   Gross national happiness (GNH) ili bruto nacionalna sreća (BNS)?

 4. ariela kaže:

  Izgleda da je narod najvise “popustio”..muka mu je od svega…

 5. Ja sam kaže:

  Neka bude po principu nepar-par.
  Ponedeljak, sreda, petak i nedelja su nasi dani pobede.

 6. Malo ja sam kaže:

  Velicanstven pobednicki pohod ka porazu.

  1. Tetka kaže:

   И добре дневнице…

 7. lipton kaže:

  ladno jutros otvorih sajt i ovu vest i ne provalih da je njuz net. citam i cak se i ne cudim. au! zabrinuh se!

 8. Tagore kaže:

  ”Jeg snakker ikke norsk”, (Ja ne govorim norveški), «je rečenica koju najbolje znam» – kaže državni sekretar (premijer) John Kerry, i mirno nastavlja priču o ”fjordima’ na norveškom jeziku. John Kerry jednako brblja nemački i italijanski jezik, bez zaborava da je kao sin diplomata proveo i nekoliko godina u Oslu.

  On je jedini Amerikanac, (od majke Poljakinje – ako se ne varam), koji govori i francuski bez akcenta, a to nije lako, pa me seti na premijera Norveške, Jens Stoltenberga, koji savršeno govori srpski jezik.

  Neke daleeeke godine, izgubljen u nekom svetu, obratih se nekom francuskom ambasadoru da mi nabavi vizu za neku treću zemlju, i prijateljski doček u njegovoj ambasadi me puno iznenadi. Taj Francuz mi je na francuskom jeziku pričao da govori srpski jezik, ispunio sve moje želje, i na kraju na našem jeziku priznao – ”da je samo u Beogradu voleo život”.

  Neke prave ljude i neke saveznike vredi čuvati i za teška vremena. Tamo daleko uvek postoji neko!

 9. vladimir kaže:

  U danasnjem mecu Srbija nastupa u najjacem sastavu.Onaj ko prvi popusti prvi ce i vodu da pusti.A kad pusti vodu ….. ce da odu.Na zalost publika ce biti razocarana jer ce rezultat ponovo biti neresen(i ako smo mi bolje igrali).

 10. Mile kaže:

  Ako mi popustimo insistiraćemo da to piše samo u fusnoti i to smo im rekli odmah, da ne bismo gubili vreme…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *