njuz-autor

AUTOR: urednistvo

11. feb. 2011

Extra Nena snima fado album

Uskoro fadistički solo nastup Ekstra Nene

BEOGRAD, 11. februar 2011, (Njuz) – Poznata pevačica Extra Nena sledeći album uradiće u fado stilu, a snimanje počinje za nekoliko dana u jednom poznatom studiju u Beogradu, saznaje Njuz.

Prema rečima bliskog saradnika Extra Nene koji je insistirao na anonimnosti, očekuje se da će na fado albumu Extra Nene učestvovati i giganti srpske avangardne scene poput Baneta Krstića i Garavog sokaka.

Ovo izdanje bi svetlost dana trebalo da ugleda krajem ove ili početkom sledeće godine. Produkcijski deo posla radiće poznati producent Miško Dunđerski koji se u producentskom poslu već istakao brojnim nesvakidašnjim projektima kao što su unplugged album Ivana Gavrilovića, album trance remiksa Bekija Bekića, te heavy metal tribjut najvećih hitova Lea Martina i Dragana Stojnića.

Iako se svi detalji o predstojećem albumu čuvaju u strogoj tajnosti, Njuz je ipak uspeo da sazna da će neki od naziva pesama biti „Lisabon u krvi, Porto do smrti“, Izvini me, dragi, ja moram da umrem“ i „Srpsko srce fado kuca“.

Extra Nena se, prema rečima našeg izvora, odlučila na taj korak jer je shvatila da je njena muzika i do sada bila takođe tužna i melanholična, pa je sada odlučila da takvu reputaciju samo ozvaniči.

– Extra Nena je svoju publiku oduvek ljubila pesmama. Neki su to nazivali šlagerima, neki šansonama, ali je to oduvek u stvari bio pravi fado paatos na balkanski način. Nena će sada od toga načiniti takozvani totalni fado, koji će osim tužnih, ponekad i suicidnih tekstova, podrazumevati i originalni fado muziku zasnovanu na autentičnim portugalskim kafanskim pesmama – rekao nam je sagovornik.

Nenin saradnik je na pitanje da li će Extra Nena sada biti kafanska pevačica, s obzirom da će koristiti portugalske kafanske motive, odgovorio da to neće biti slučaj jer se portugalske i domaće kafane ne mogu nikako porediti, kao i da će Nena i dalje praviti velike koncertne, kao i uvek. On je, međutim, dodao da se Nenini tradicionalni koncerti više neće zvati „solistički“.

– Od sada pa ubuduće, njeni koncerti će se zvati „fadistički“, a publika će biti „podvrgnuta“ pravom fadističkom ugođaju. Na taj način će ova velika promena biti i literarno naglašena. Za fado se kaže da nije uspeo ako slušalac tokom slušanja ne zaplače, a mi smo ubeđeni da će mnogi u Srbiji zaplakati već i zbog same vesti da Extra Nena snima novi album. To je pravi fado – ocenio je saradnik, svedok ovih promena.

Naš izvor takođe nije isključio ni ni mogućnost da Extra Nena u budućnosti „sklizne“ u gothic rock vode, koje imaju velikih tematskih sličnosti sa fadom, a da će izlet na „portugalsku teritoriju“ zapravo predstavljati samo fazu u muzičkom razvoju Snežane Berić poznatije kao Extra Nena.

Nenad Milosavljević

 1. uh, sad mi je lakse, sad mogu lepo da zaspim kad sam saznao da ce ekstra nena sledeci album uraditi u fado stilo :)

 2. Cica kaže:

  hm… fado bez “legendi” , da li je to moguce?! ili su oni klasa vise u totalno-suicidno-depresivno-maniacnom fadu? :P

 3. Marko kaže:

  i ovo je interesantna vest?
  ovaj sajt postaje sve gori i gori.

  1. Dejan Nikolic kaže:

   I gori…

 4. Deni.M kaže:

  Saznajemo da će generalni sponzor projekta biti poznata fabrika papirnih maramica i ostale galanterije od hartije iz jedne od bivših republika Ex Yu.
  Nena će biti zaštitno lice i gleani promoter nove marke papirnih maramica novog dizajna, pod interesantnim i jedinstvenim nazivom “Lakše se plače”.

 5. Jordan kaže:

  Ode Extra Nena sa mesta kraljice novogodisnjeg programa, prvog kanalu RTS-a u autenticnu srpsku fado postavangardu! Mali korak za Nenu, ali veliki za Serbiju…
  Moglo se i pretpostaviti da ce uzlazna putanja njene karijere ici u tom pravcu.

 6. Nestorović Hranislav kaže:

  Na opšte zadovoljstvo sadašnjih i bivših službenika državne bezbednosti.

 7. Ja kaže:

  Hahahahahhahaha

 8. Ajvarolog kaže:

  Dok ne sklizne u doom folk, nista. Mislim, Dragana Mirkovic je ipak sampionka suicidalnih tekstova, mora Nena da se potrudi da je nadmasi. xD

 9. cimet kaže:

  pretpostavljam da je ona odgovorna za najiritintniju rec u srpskom jeziku :EXTRA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *